„Gombát szárítani” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell gombát szárítani? == right|250px Bár a gomba nem számít túl gyakori hozzávalónak a magyar ételekben, mégis érdemes vel…”) |
(→Hogyan kell gombát szárítani?) |
||
2. sor: | 2. sor: | ||
[[Fájl:gimbi2.jpg|right|250px]] | [[Fájl:gimbi2.jpg|right|250px]] | ||
− | Bár a gomba nem számít túl gyakori hozzávalónak a magyar ételekben, mégis érdemes vele foglalkozni. A legtöbben csak néhány, a bolti kínálatban kapható gombafajtákat ismerik, mint a csiperke és a laska. Pedig bátran lehet kísérletezni a kevésbé ismert bolti és a vadon termő, fogyasztásra alkalmas gombákkal is. | + | Bár a gomba nem számít túl gyakori hozzávalónak a magyar ételekben, mégis érdemes vele foglalkozni. A legtöbben csak néhány, a bolti kínálatban kapható gombafajtákat ismerik, mint a csiperke és a laska. Pedig bátran lehet kísérletezni a kevésbé ismert bolti és a vadon termő, fogyasztásra alkalmas gombákkal is. '''Ezek mindegyike sajátos, olykor igen karakteres illattal és ízzel rendelkező alapanyag. Különleges ízviláguk változatosságot hoz a tányérokba. Ám, ha nem tudjuk frissen felhasználni, érdemes szárítással tartósítani őket.''' |
− | |||
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2020. április 22., 19:01-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell gombát szárítani?
Bár a gomba nem számít túl gyakori hozzávalónak a magyar ételekben, mégis érdemes vele foglalkozni. A legtöbben csak néhány, a bolti kínálatban kapható gombafajtákat ismerik, mint a csiperke és a laska. Pedig bátran lehet kísérletezni a kevésbé ismert bolti és a vadon termő, fogyasztásra alkalmas gombákkal is. Ezek mindegyike sajátos, olykor igen karakteres illattal és ízzel rendelkező alapanyag. Különleges ízviláguk változatosságot hoz a tányérokba. Ám, ha nem tudjuk frissen felhasználni, érdemes szárítással tartósítani őket.
[szerkesztés] Lépések
- Vásároljunk friss gombát. A nagyobb boltokban találni tálcás kiszerelésben, míg a piacokon a vadon termő gombák után érdemes kutatni. Kifejezetten finom gombák például: szegfűgomba, vargánya, rókagomba, kucsmagomba.
- Tisztítsuk meg a gombákat:
- Távolítsuk el a gombákon maradt földet, apró szennyeződéseket. Ezt a legkönnyebben pici konyhai ecsettel tehetjük meg. Figyelem, a szárítandó gombákat ne mossuk.
- Ha a kalapról lehúzható a bőr, akkor óvatosan távolítsuk el azt is.
- Vágjuk le a kukacos részeket, esetleg a tönk alsó, földes részét.
- A megtisztított gombákat szeleteljük fel kb. 3 mm vastagságúra.
- Terítsünk egy tálcára tiszta konyharuhát, amire a gombaszeleteket úgy helyezzük, hogy ne érjenek egymáshoz.
- Helyezzük a gombákat napos, jól szellőző helyre, esetleg radiátor fölé. Ideális esetben 1-2 nap alatt légszárazak lesznek a szeletek.
- Tárolása:
- A szárított gombaszeleteket papírzacskóban, vagy vászonzsákokban tárolhatjuk száraz, szellős helyen.
- A szárított gombák évekig megőrizhetik aromájukat, ha üvegben légmentesen tároljuk őket. Ebben az esetben eltevés előtt helyezzük a gombákat 2 órára sütőbe, alacsony hőmérsékleten, kb. 70-80°C-ra.
- Felhasználás előtt a szárított gombákat helyezzük vízbe, vagy használhatjuk darálva is, fűszerként.
[szerkesztés] Tippek
- A kisebb és gyorsan száradó gombákat nem muszáj felszeletelni, hagyhatod egészben is őket.
- Gasztroajándékként tökéletes választás ínyenceknek, főzni szeretőknek.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- friss, emberi fogyasztásra alkalmas gomba
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Vadon termett és szedett gombát mindig vizsgáltassuk be gomba szakellenőrrel!
- A gomba nehéz étel, ne egyél belőle egyszerre túl sokat. Használd például fűszerként.
- A friss gombát ajánlott 24 órán belül elfogyasztani, vagy a feldolgozásukat megkezdeni.
- Hogyan kell elkerülni a gombamérgezést