„Flódni süteményt sütni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell flódni süteményt sütni? == right|150px A flódni mennyei ízéről és macerás elkészítési módjáról híres. Többnyire val…”) |
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 5.38.146.40 (vita) szerkesztéséről Gycsutk szerkesztésére) |
||
(4 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
6. sor: | 6. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | |||
# A tészta hozzávalóit keverd össze jól gyúrható tésztává. Szedd szét öt egyenlő részre, majd nyújtsd ki formára. Süss elő ezek közül 3 tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsiben (a maradék 2 az alja és a teteje lesz a sütinek, amiket így nem kell elősütni), így jóval csökkented a sütemény sütési idejét. Egy-egy tésztalapnak elég öt perc a sütőben. | # A tészta hozzávalóit keverd össze jól gyúrható tésztává. Szedd szét öt egyenlő részre, majd nyújtsd ki formára. Süss elő ezek közül 3 tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsiben (a maradék 2 az alja és a teteje lesz a sütinek, amiket így nem kell elősütni), így jóval csökkented a sütemény sütési idejét. Egy-egy tésztalapnak elég öt perc a sütőben. | ||
# Amíg sülnek a tésztalapok, addig elkezdheted összeállítani a töltelékeket. A töltelékek összetevői ízlés és igény szerint változtathatóak. Cukor helyett használhatsz csupán mézet is. | # Amíg sülnek a tésztalapok, addig elkezdheted összeállítani a töltelékeket. A töltelékek összetevői ízlés és igény szerint változtathatóak. Cukor helyett használhatsz csupán mézet is. | ||
16. sor: | 15. sor: | ||
# Jöhet a finomságok halmozása. A különböző rétegeket próbáld ugyanolyan vastagságúra elkészíteni: először a mákos tölteléket borítsd rá és egyengesd el. Erre jöhet a második tésztaréteg és a betonsűrű szilvalekvár. Minden tésztaréteget szurkálj meg picit villával. A harmadik tésztára halmozd a diós emeletet, majd a negyedikre az almásat. Végül jöhet a legfelső tészta, amit kenj le tojással, így sül meg szép pirosra. | # Jöhet a finomságok halmozása. A különböző rétegeket próbáld ugyanolyan vastagságúra elkészíteni: először a mákos tölteléket borítsd rá és egyengesd el. Erre jöhet a második tésztaréteg és a betonsűrű szilvalekvár. Minden tésztaréteget szurkálj meg picit villával. A harmadik tésztára halmozd a diós emeletet, majd a negyedikre az almásat. Végül jöhet a legfelső tészta, amit kenj le tojással, így sül meg szép pirosra. | ||
# Ha elősütötted a középső rétegeket, akkor a süti sütési ideje lecsökken kb. 50 percre 170°-on. | # Ha elősütötted a középső rétegeket, akkor a süti sütési ideje lecsökken kb. 50 percre 170°-on. | ||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
26. sor: | 24. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
+ | * egy 20*30 cm-es tepsi | ||
* töltelékekhez: jó sűrű (házi) szilvalekvár, | * töltelékekhez: jó sűrű (házi) szilvalekvár, | ||
* mákoshoz: 25 dkg darált mák, 2 dkg méz, 10 dkg porcukor, 3 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1,5 dl víz, citrom reszelt héja, esetleg vanília | * mákoshoz: 25 dkg darált mák, 2 dkg méz, 10 dkg porcukor, 3 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1,5 dl víz, citrom reszelt héja, esetleg vanília | ||
* dióshoz: 20 dkg darált dió, 8 dkg porcukor, gyömbér, 1 ek méz, 4 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1 db kezeletlen narancs héja és leve vagy 1 dl víz | * dióshoz: 20 dkg darált dió, 8 dkg porcukor, gyömbér, 1 ek méz, 4 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1 db kezeletlen narancs héja és leve vagy 1 dl víz | ||
* almáshoz: 80 dkg alma, 2ek méz, fahéj, kevés zsemlemorzsa | * almáshoz: 80 dkg alma, 2ek méz, fahéj, kevés zsemlemorzsa | ||
− | * tésztához: 50 dkg liszt, | + | * tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor (ízlés szerint lehet mézzel is készíteni), 4 tojássárgája, 1 dl fehér bor, késhegynyi sütőpor, csipet só |
* sütőpapír | * sütőpapír | ||
− | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == |
A lap jelenlegi, 2016. január 20., 08:05-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell flódni süteményt sütni?
A flódni mennyei ízéről és macerás elkészítési módjáról híres. Többnyire valamilyen jeles eseményre, ünnepre készítik el. Alapvető összetevői mind a bőség szimbólumai: a mák, dió, sűrű szilvalekvár, bor és az alma. Az ezekből készült különböző töltelékeket tésztarétegek közé simítják és megsütik, ami összességében felejthetetlen élményt nyújt az ízlelőbimbóknak. Érdemes egy évben legalább egyszer elkészíteni ezt a tömény és függőséget okozó különlegességet.
[szerkesztés] Lépések
- A tészta hozzávalóit keverd össze jól gyúrható tésztává. Szedd szét öt egyenlő részre, majd nyújtsd ki formára. Süss elő ezek közül 3 tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsiben (a maradék 2 az alja és a teteje lesz a sütinek, amiket így nem kell elősütni), így jóval csökkented a sütemény sütési idejét. Egy-egy tésztalapnak elég öt perc a sütőben.
- Amíg sülnek a tésztalapok, addig elkezdheted összeállítani a töltelékeket. A töltelékek összetevői ízlés és igény szerint változtathatóak. Cukor helyett használhatsz csupán mézet is.
- diós töltelék: a diót keverd össze cukorral, mézzel, mazsolával és narancslével, majd a fehérborral forrázd le és keverd össze.
- mákos: a cukrot, mézet és a vizet forrald fel. Ha felforrt, forrázd le vele a szárazanyagokat, és keverd simára.
- almás: az almát reszeld le, nyomkodd ki, majd keverd össze a többi hozzávalóval. Esetleg az elején még megpárolhatod egy kis borral is.
- Amikor elkészültél a töltelékekkel, hűtsd le őket.
- Vedd elő a sütőpapírral kibélelt tepsit (lehet kör vagy négyzet alakú is), majd terítsd bele az első tésztaréteget.
- Jöhet a finomságok halmozása. A különböző rétegeket próbáld ugyanolyan vastagságúra elkészíteni: először a mákos tölteléket borítsd rá és egyengesd el. Erre jöhet a második tésztaréteg és a betonsűrű szilvalekvár. Minden tésztaréteget szurkálj meg picit villával. A harmadik tésztára halmozd a diós emeletet, majd a negyedikre az almásat. Végül jöhet a legfelső tészta, amit kenj le tojással, így sül meg szép pirosra.
- Ha elősütötted a középső rétegeket, akkor a süti sütési ideje lecsökken kb. 50 percre 170°-on.
[szerkesztés] Tippek
- Egészségesebb, ha cukor helyett mézzel készíted. Mennyiségét ahhoz mérten adagold, hogy mennyire szeretnéd töményre a süteményt. Ehhez vedd figyelembe, hogy az összetevők közül – főleg a sűrű szilvalekvár – is fokozzák az édes ízt, ezért nem érdemes túl sok édesítőszert hozzátenni.
- Ha narancshéjat tennél valamelyik töltelékbe, akkor úgy készítsd elő, hogy a lereszelt narancshéjat tedd bele kis vízbe és hagyd állni pár órát. Időnként cseréld le róla a vizet. Így elveszti kesernyés mellékízét.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- egy 20*30 cm-es tepsi
- töltelékekhez: jó sűrű (házi) szilvalekvár,
- mákoshoz: 25 dkg darált mák, 2 dkg méz, 10 dkg porcukor, 3 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1,5 dl víz, citrom reszelt héja, esetleg vanília
- dióshoz: 20 dkg darált dió, 8 dkg porcukor, gyömbér, 1 ek méz, 4 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1 db kezeletlen narancs héja és leve vagy 1 dl víz
- almáshoz: 80 dkg alma, 2ek méz, fahéj, kevés zsemlemorzsa
- tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor (ízlés szerint lehet mézzel is készíteni), 4 tojássárgája, 1 dl fehér bor, késhegynyi sütőpor, csipet só
- sütőpapír
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Figyelj rá, hogy vékonyra nyújtsd a tésztarétegeket.
- Mielőtt az almás tölteléket bekevernéd, hagyd a reszelt almát állni, hogy levet eresszen. Ezt öntsd le róla, sőt nyomkodd még ki a kezeddel, különben az alma nedvessége átáztatja a tésztát.
- Az arányokra ügyelj, ha kevesebb vagy több hozzávalóból szeretnéd megsütni a sütit.
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- saját tapasztalat
- Fehérboros flódni
- Hogyan kell flódnit sütni?
- Flódni recept
- Flódni