„Jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→A tökéletes jegeskávé titka) |
|||
(9 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == | + | == Hogyan kell jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel? == |
− | + | Ha éppen nincs nyár, még akkor is akadnak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | |||
− | |||
− | + | # '''A szűrő előkészítése''': Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség. | |
− | + | # '''Pontos adagolás''': Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe. | |
+ | #'''Az ízek felszabadítása''': Töltsd fel a (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját. | ||
+ | #'''Kiteljesítés''': Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje. | ||
+ | #'''Jöhet a jég''': Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható. | ||
− | + | == Tippek == | |
− | |||
− | + | * A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat. | |
− | + | * A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez. | |
− | + | == Amire szükséged lehet == | |
− | |||
− | |||
+ | * Dugattyús kávéfőző (pl.: French press) | ||
+ | * 50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz | ||
+ | * 4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás) | ||
+ | * 2 pohár jég | ||
+ | * Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint | ||
− | == | + | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
− | * | + | * [http://www.starbucks.hu/ Starbucks] |
− | |||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2015. szeptember 14., 14:57-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel?
Ha éppen nincs nyár, még akkor is akadnak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.
[szerkesztés] Lépések
- A szűrő előkészítése: Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség.
- Pontos adagolás: Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.
- Az ízek felszabadítása: Töltsd fel a (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját.
- Kiteljesítés: Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.
- Jöhet a jég: Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható.
[szerkesztés] Tippek
- A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.
- A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Dugattyús kávéfőző (pl.: French press)
- 50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz
- 4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás)
- 2 pohár jég
- Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint