„Helyes kávézási szokást kialakítani” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Kapcsolódó források, hivatkozások)
(Tippek)
 
(3 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell helyes kávézási szokást kialakítani? ==
 
== Hogyan kell helyes kávézási szokást kialakítani? ==
  
[[Fájl:Kávé.jpg|right|250px]] A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi rutinjához, álmos reggeleihez és cukrászdába beülős beszélgetéseihez kapcsolódik a kávézás felemelő élménye. A kávé mindenki szervezetére hatással van, viszont egyéniség és mennyiségfüggő, hogy kire milyen mértékben hat. Helyes fogyasztási szokás kialakításával viszont negatív hatások nélkül élvezhetjük a kávézás boldog pillanatait.
+
[[Fájl:Kávé.jpg|right|250px]] A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi rutinjához, álmos reggeleihez és cukrászdába beülős beszélgetéseihez kapcsolódik a kávézás felemelő élménye. A kávé mindenki szervezetére hatással van, viszont egyén és mennyiségfüggő, hogy kire milyen mértékben hat. Helyes fogyasztási szokás kialakításával viszont negatív hatások nélkül élvezhetjük a kávézás boldog pillanatait.
 
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
#Legyen rendszer a kávéfogyasztásodban. Gondold át, hogy igényeid szerint mikor lenne leginkább szükséged egy kis kávészünetre illetve koffeinadagra.  
+
#Legyen rendszer a kávéfogyasztásodban. Gondold át, hogy igényeid szerint mikor lenne leginkább szükséged egy kis kávészünetre, illetve koffeinadagra.  
 
#Napi 1-2 csészével kimondottan egészséges. Jó hatásai közé tartozik, hogy tele van antioxidánssal, vitaminnal, növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. [http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_kiemelt_cikk/hir/2771 Erről bővebben itt olvashatsz]  
 
#Napi 1-2 csészével kimondottan egészséges. Jó hatásai közé tartozik, hogy tele van antioxidánssal, vitaminnal, növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. [http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_kiemelt_cikk/hir/2771 Erről bővebben itt olvashatsz]  
 
#Viszont napi 2-3 csészénél több senkinek sem ajánlott, mert fejfájást, heves szívdobogást, verejtékezést, remegést vagy akár rosszullétet is okozhat. Ezek a tünetek napi 300 mg koffeinadag fölött mutatkoznak. Jótékony hatásai 200 mg alatt figyelhetők meg.
 
#Viszont napi 2-3 csészénél több senkinek sem ajánlott, mert fejfájást, heves szívdobogást, verejtékezést, remegést vagy akár rosszullétet is okozhat. Ezek a tünetek napi 300 mg koffeinadag fölött mutatkoznak. Jótékony hatásai 200 mg alatt figyelhetők meg.
18. sor: 17. sor:
 
#*tárolási módjától
 
#*tárolási módjától
 
#*az őrlés és az elfogyasztás között eltelt időtől.
 
#*az őrlés és az elfogyasztás között eltelt időtől.
#Jó megoldás lehet, hogy a minőségi, jó pörkölésű kávébabot magadnak őröld le darálóval, majd frissen főzd és idd meg. Ilyenkor biztosan aromadús, finom kávét kapsz végeredményként. Ehhez három fő komponensre kell figyelned:
+
#Jó megoldás lehet, ha a minőségi, jó pörkölésű kávébabot magadnak őröld le darálóval, majd frissen főzd és idd meg. Ilyenkor biztosan aromadús, finom kávét kapsz végeredményként. Ehhez három fő komponensre kell figyelned:
#*A jó eszpressó 20-25 mp alatt készül el, ami elegendő idő ahhoz, hogy a forró vízbe kioldódjanak a megfelelő íz-, és aromaanyagok, viszont a káros és rossz ízt okozó kémiai anyagok nem kerülnek bele az italba. Az eszpresszó emellett sok kávéital alapja.
+
#*A jó eszpresszó 20-25 mp alatt készül el, ami elegendő idő ahhoz, hogy a forró vízbe kioldódjanak a megfelelő íz- és aromaanyagok, viszont a káros és rossz ízt okozó kémiai anyagok nem kerülnek bele az italba. Az eszpresszó emellett sok kávéital alapja.
 
#*Pörköléstől függően különböző ízű, hatású és aromájú kávék készülnek. Vásárlás előtt olvasd el mi áll a csomagoláson. [http://www.kavezona.hu/kave-porkolesi-tipusok.html A pörkölések típusairól itt olvashatsz]  
 
#*Pörköléstől függően különböző ízű, hatású és aromájú kávék készülnek. Vásárlás előtt olvasd el mi áll a csomagoláson. [http://www.kavezona.hu/kave-porkolesi-tipusok.html A pörkölések típusairól itt olvashatsz]  
 
#*Jó darálót és kávéfőzőt használj.
 
#*Jó darálót és kávéfőzőt használj.
#A kávé ne töltsön be étkezéshelyettesítő funkciót az életedbe!
+
#A kávé ne töltsön be étkezéshelyettesítő funkciót az életedben!
 
#Ha életviteled miatt időnként 24 órán át tartó hatást vársz a kávétól, akkor alacsony koffeintartalmú kávét válassz, gyakrabban fogyasztva. Ám ne vidd túlzásba ezt sem, mert hamar kimerülhet a szervezeted.
 
#Ha életviteled miatt időnként 24 órán át tartó hatást vársz a kávétól, akkor alacsony koffeintartalmú kávét válassz, gyakrabban fogyasztva. Ám ne vidd túlzásba ezt sem, mert hamar kimerülhet a szervezeted.
  
28. sor: 27. sor:
  
 
*Egészségesebb ha kávédat cukor nélkül fogyasztod, illetve mézet vagy egyéb természetes édesítőt teszel bele (pl: xilit).
 
*Egészségesebb ha kávédat cukor nélkül fogyasztod, illetve mézet vagy egyéb természetes édesítőt teszel bele (pl: xilit).
*A jó minőségű, helyesen pörkölt kávé finom, különleges íze üresen vagy tejjel jön ki igazán. A baristáktól külön praktikákat is elleshetsz, ugyanis ők a jó kávé elkészítésének igazi mesterei közé tartoznak. A kávé szerelmeseinek ajánlatos kipróbálni ezt az italt egy újhullámos kávézóban.
+
*A jó minőségű, helyesen pörkölt kávé finom, különleges íze üresen vagy tejjel jön ki igazán. A baristáktól külön praktikákat is elleshetsz, ugyanis ők a jó kávé elkészítésének igazi mesterei közé tartoznak. A kávé szerelmeseinek ajánlatos kipróbálnia ezt az italt egy újhullámos kávézóban.
*Igényes helyeken azért szoktak felszolgálni vizet a kávé mellé, hogy azt idd meg először. Ugyanis leöblítve a nyelved az ízlelőbimbóid még érzékenyebbé válnak. Ha meg akarod adni a módját, ezt a szokást otthon is bevezetheted.
+
*Igényes helyeken azért szoktak felszolgálni vizet a kávé mellé, hogy azt idd meg először. Ugyanis leöblítve a nyelveden található ízlelőbimbóid még érzékenyebbé válnak. Ha meg akarod adni a módját, ezt a szokást otthon is bevezetheted.
 
*Ha csak az íze miatt iszod a kávét, akkor választhatsz koffeinmentes verziót is, esetleg cikóriát.
 
*Ha csak az íze miatt iszod a kávét, akkor választhatsz koffeinmentes verziót is, esetleg cikóriát.
 
*Különleges ízekre vágyva ízesítheted a kávédat chilivel, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mogyorókrémmel, stb.  
 
*Különleges ízekre vágyva ízesítheted a kávédat chilivel, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mogyorókrémmel, stb.  
 
*Fantázianeveket is kitalálhatsz a kávéspecialitásaidnak.
 
*Fantázianeveket is kitalálhatsz a kávéspecialitásaidnak.
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
47. sor: 45. sor:
 
*Becsapós, hogy ha hosszú kávét iszol, akkor annak lágyabb íze miatt sokan azt hiszik, hogy kevés koffeint tartalmaz, míg az erőteljes aromájú fekete kávéban több a koffein. Ugyanannyi koffeint is tartalmazhatnak, ez független az íztől. Készítésnél kell odafigyelni arra, hogy milyen erősségű kávét szeretnél végeredményként kapni. Viszonyításként egy csésze eszpresszó átlagosan 40-80 mg, míg egy tejes hosszúkávé kb. 120 mg koffeint tartalmaz. [http://www.caffeservice.hu/index.php?center=koffein A koffeintartalomról bővebben itt olvashatsz]
 
*Becsapós, hogy ha hosszú kávét iszol, akkor annak lágyabb íze miatt sokan azt hiszik, hogy kevés koffeint tartalmaz, míg az erőteljes aromájú fekete kávéban több a koffein. Ugyanannyi koffeint is tartalmazhatnak, ez független az íztől. Készítésnél kell odafigyelni arra, hogy milyen erősségű kávét szeretnél végeredményként kapni. Viszonyításként egy csésze eszpresszó átlagosan 40-80 mg, míg egy tejes hosszúkávé kb. 120 mg koffeint tartalmaz. [http://www.caffeservice.hu/index.php?center=koffein A koffeintartalomról bővebben itt olvashatsz]
 
*A kávét tartsd aromavédő dobozban, zacskóban.
 
*A kávét tartsd aromavédő dobozban, zacskóban.
*Ami kis mértékben egészségmegőrző és jótékony hatású, az nagy mértékben ellenkező hatást válhat ki.
+
*Ami kis mértékben egészségmegőrző és jótékony hatású, az nagy mértékben ellenkező hatást válhat ki. Ha érzékeny vagy a koffeinre, bedobog tőle a szíved, akkor jobb, ha egyáltalán nem is fogyasztassz  koffeintartalmú italokat.
*Ne fogyassz kávé mellett energiaitalt.
+
*Ha kávé mellett energiaitalt fogyasztassz, kalkuláld bele a napi koffein adagba.
 
*A kávé vízhajtó hatású, ezért igyál mellette kellő mennyiségű vizet.
 
*A kávé vízhajtó hatású, ezért igyál mellette kellő mennyiségű vizet.
  

A lap jelenlegi, 2015. április 13., 10:32-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell helyes kávézási szokást kialakítani?

Kávé.jpg

A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi rutinjához, álmos reggeleihez és cukrászdába beülős beszélgetéseihez kapcsolódik a kávézás felemelő élménye. A kávé mindenki szervezetére hatással van, viszont egyén és mennyiségfüggő, hogy kire milyen mértékben hat. Helyes fogyasztási szokás kialakításával viszont negatív hatások nélkül élvezhetjük a kávézás boldog pillanatait.

[szerkesztés] Lépések

  1. Legyen rendszer a kávéfogyasztásodban. Gondold át, hogy igényeid szerint mikor lenne leginkább szükséged egy kis kávészünetre, illetve koffeinadagra.
  2. Napi 1-2 csészével kimondottan egészséges. Jó hatásai közé tartozik, hogy tele van antioxidánssal, vitaminnal, növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. Erről bővebben itt olvashatsz
  3. Viszont napi 2-3 csészénél több senkinek sem ajánlott, mert fejfájást, heves szívdobogást, verejtékezést, remegést vagy akár rosszullétet is okozhat. Ezek a tünetek napi 300 mg koffeinadag fölött mutatkoznak. Jótékony hatásai 200 mg alatt figyelhetők meg.
  4. Két kávé fogyasztása között teljen el legalább 4 óra.
  5. Ne 14:00 óra utánra időzítsd a nagy kávézásokat, mivel pár óra kell, hogy a koffein hatása kiürüljön a szervezetből. Ez álmatlanságot okozhat, ha érzékeny vagy rá. Délutáni italként inkább próbáld ki a koffeinmentes cikóriát, ami egyben egészséges is.
  6. Ne igyál éhgyomorra kávét! Mindenképp egyél előtte legalább egy kekszet vagy öntsd fel tejjel, ugyanis savas ph-ja miatt gyomorégést okoz.
  7. Válassz jó minőségű kávét. A minőség függ a kávé:
    • fajtájától
    • pörköléstől
    • elkészítésétől
    • tárolási módjától
    • az őrlés és az elfogyasztás között eltelt időtől.
  8. Jó megoldás lehet, ha a minőségi, jó pörkölésű kávébabot magadnak őröld le darálóval, majd frissen főzd és idd meg. Ilyenkor biztosan aromadús, finom kávét kapsz végeredményként. Ehhez három fő komponensre kell figyelned:
    • A jó eszpresszó 20-25 mp alatt készül el, ami elegendő idő ahhoz, hogy a forró vízbe kioldódjanak a megfelelő íz- és aromaanyagok, viszont a káros és rossz ízt okozó kémiai anyagok nem kerülnek bele az italba. Az eszpresszó emellett sok kávéital alapja.
    • Pörköléstől függően különböző ízű, hatású és aromájú kávék készülnek. Vásárlás előtt olvasd el mi áll a csomagoláson. A pörkölések típusairól itt olvashatsz
    • Jó darálót és kávéfőzőt használj.
  9. A kávé ne töltsön be étkezéshelyettesítő funkciót az életedben!
  10. Ha életviteled miatt időnként 24 órán át tartó hatást vársz a kávétól, akkor alacsony koffeintartalmú kávét válassz, gyakrabban fogyasztva. Ám ne vidd túlzásba ezt sem, mert hamar kimerülhet a szervezeted.

[szerkesztés] Tippek

  • Egészségesebb ha kávédat cukor nélkül fogyasztod, illetve mézet vagy egyéb természetes édesítőt teszel bele (pl: xilit).
  • A jó minőségű, helyesen pörkölt kávé finom, különleges íze üresen vagy tejjel jön ki igazán. A baristáktól külön praktikákat is elleshetsz, ugyanis ők a jó kávé elkészítésének igazi mesterei közé tartoznak. A kávé szerelmeseinek ajánlatos kipróbálnia ezt az italt egy újhullámos kávézóban.
  • Igényes helyeken azért szoktak felszolgálni vizet a kávé mellé, hogy azt idd meg először. Ugyanis leöblítve a nyelveden található ízlelőbimbóid még érzékenyebbé válnak. Ha meg akarod adni a módját, ezt a szokást otthon is bevezetheted.
  • Ha csak az íze miatt iszod a kávét, akkor választhatsz koffeinmentes verziót is, esetleg cikóriát.
  • Különleges ízekre vágyva ízesítheted a kávédat chilivel, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mogyorókrémmel, stb.
  • Fantázianeveket is kitalálhatsz a kávéspecialitásaidnak.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Kávéfőző, daráló
  • Kávé
  • Tej, tejszín
  • Cukor/méz


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Becsapós, hogy ha hosszú kávét iszol, akkor annak lágyabb íze miatt sokan azt hiszik, hogy kevés koffeint tartalmaz, míg az erőteljes aromájú fekete kávéban több a koffein. Ugyanannyi koffeint is tartalmazhatnak, ez független az íztől. Készítésnél kell odafigyelni arra, hogy milyen erősségű kávét szeretnél végeredményként kapni. Viszonyításként egy csésze eszpresszó átlagosan 40-80 mg, míg egy tejes hosszúkávé kb. 120 mg koffeint tartalmaz. A koffeintartalomról bővebben itt olvashatsz
  • A kávét tartsd aromavédő dobozban, zacskóban.
  • Ami kis mértékben egészségmegőrző és jótékony hatású, az nagy mértékben ellenkező hatást válhat ki. Ha érzékeny vagy a koffeinre, bedobog tőle a szíved, akkor jobb, ha egyáltalán nem is fogyasztassz koffeintartalmú italokat.
  • Ha kávé mellett energiaitalt fogyasztassz, kalkuláld bele a napi koffein adagba.
  • A kávé vízhajtó hatású, ezért igyál mellette kellő mennyiségű vizet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk