„Rizskochot készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell rizskochot készíteni? == A rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt talán sokunknak juttatja eszébe az otthoni ízeket. Ez a fogás ízléstől függőe…”) |
(→Hogyan kell rizskochot készíteni?) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell rizskochot készíteni? == | == Hogyan kell rizskochot készíteni? == | ||
− | A rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt talán sokunknak juttatja eszébe az otthoni ízeket. Ez a fogás ízléstől függően lehet desszert, vagy édesszájúaknak leves után elfogyasztva egy komplett étkezéssel is felér. Ennek a finomságnak az elkészítéséhez bátran nekiállhat bárki, aki megkívánta, vagy aki csak szeretne ezzel meglepni valakit, hiszen a rizskochnak mindenki örül. A sikeres konyhai akcióhoz a következő lépések vezetnek. | + | [[Fájl:Rizskoch.jpg|right|250px]]A rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt talán sokunknak juttatja eszébe az otthoni ízeket. Ez a fogás ízléstől függően lehet desszert, vagy édesszájúaknak leves után elfogyasztva egy komplett étkezéssel is felér. Ennek a finomságnak az elkészítéséhez bátran nekiállhat bárki, aki megkívánta, vagy aki csak szeretne ezzel meglepni valakit, hiszen a rizskochnak mindenki örül. A sikeres konyhai akcióhoz a következő lépések vezetnek. |
− | |||
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2014. december 17., 10:30-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell rizskochot készíteni?
A rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt talán sokunknak juttatja eszébe az otthoni ízeket. Ez a fogás ízléstől függően lehet desszert, vagy édesszájúaknak leves után elfogyasztva egy komplett étkezéssel is felér. Ennek a finomságnak az elkészítéséhez bátran nekiállhat bárki, aki megkívánta, vagy aki csak szeretne ezzel meglepni valakit, hiszen a rizskochnak mindenki örül. A sikeres konyhai akcióhoz a következő lépések vezetnek.
[szerkesztés] Lépések
- Szerezd be és készítsd elő a hozzávalókat. Az alábbiakra lesz szükséged:
- 25 dkg rizs
- 5 tojás
- 1 l tej
- 1 dl víz
- citromhéj
- 2 evőkanál cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- vaj (a tűzálló edény kikenéséhez)
- búzadara (a tűzálló edény aljának megszórásához)
- Kezdődhet a főzés. A vizet és a tejet öntsd egy fazékba, majd tedd bele a rizst. Alacsony lángon főzd addig, amíg a rizs kész nem lesz. Amint megfőtt a rizs, le is veheted a tűzről.
- Válaszd szét a tojás sárgáját és fehérjét. A sárgáját keverd ki a cukorral, a vaníliás cukorral és citromhéjjal, majd folyamatos keverés közben öntsd a langyos rizshez. A fehérjét alaposan verd fel, majd finoman forgasd a rizses keverékbe.
- Készülj a sütésre. Melegítsd elő a sütőt 190-200 fokra, de légkeveréses üzemmódban bőven elég a 180 fok is. Egy tűzálló edényt vajazz ki, hintsd meg az egész felületet búzadarával, végül öntsd bele a rizses masszát, és az egész mehet is a sütőbe.
- A rizskoch elkészült. Körülbelül 30-35 perc múlva, amint aranybarnára pirult a rizskoch teteje, kiveheted a felfújtat.
- Az utolsó simítások. Tálalásnál megszórhatod porcukorral, esetleg kakaóval, de lekvárral ízesítve vagy akár szörppel meglocsolva is szervírozhatod.
[szerkesztés] Tippek
- Ha szereted a mazsolát, azt is tehetsz bele.
- A cukor mennyiségét tetszés szerint változtathatod, így ha az édesebb verziót szereted, tegyél bele többet.
- Cukorbetegek számára a cukrot helyettesítsd édesítővel, és a vaníliás cukor helyett is vanília rúd kikapart belsejével ízesítsd.
- Az egészségesebb változathoz használj barnarizst.
- Nem a leghagyományosabb megoldás, de biztos népszerű lesz a nutellával és friss gyümölcsökkel kínált rizskoch is.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 25 dkg rizs
- 5 tojás
- 1 l tej
- 1 dl víz
- citromhéj
- 2 evőkanál cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- vaj
- búzadara
- fazék
- 2 tál a tojás sárgájának és a fehérjének
- villa a tojássárgája felveréséhez
- habverő
- tűzálló tál
- porcukor, lekvár, kakaópor vagy szörp a tálalásnál
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A búzadara helyett akár zsemlemorzsát is használhatsz, de érdemes valamelyiket használnod. Ezeknek az a szerepe, hogy felszívják a felesleges nedvességet, hogy ne ázzon el a rizskoch alja.