„Ételízesítőt készíteni otthon” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? == == Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? == right|250pxA bolti ételízesít…”) |
|||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? == | == Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? == | ||
− | + | [[Fájl:zöldsegek_.jpg|right|250px]]A bolti ételízesítőket rendszerint teletömik mesterséges anyagokkal, melyek hosszútávon ártalmasak lehetnek egészségünkre. Az egyik ilyen leginkább megosztó adalékanyag a nátrium-glutamát (E621). Egyesek szerint nincs semmilyen mellékhatása, csupán az „ötödik íz” – [http://hu.wikipedia.org/wiki/Umami umami] – kiváltójaként használják. Mások szerint az ízfokozó hatása mellett nagy mennyiségben falási rohamot is okozhat. Manapság egyre több helyről halljuk és tudjuk, hogy a természetellenes nem egészséges. A következőkben ismertetünk egy egyszerű receptet, mellyel kiválthatjuk a mesterséges ételízesítőket, és elkészíthetjük házi vegetánkat. | |
− | |||
− | [[Fájl:zöldsegek_.jpg|right|250px]]A bolti ételízesítőket rendszerint teletömik mesterséges anyagokkal, melyek hosszútávon | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
10. sor: | 8. sor: | ||
# '''Mosd meg alaposan a zöldségeket!''' | # '''Mosd meg alaposan a zöldségeket!''' | ||
# '''Vágd fel a zöldségeket a saját aprító/daráló/turmixoló gépedhez!''' A beteg, foltos és nem kellő részeket természetesen távolítsd el a zöldségekből előtte. | # '''Vágd fel a zöldségeket a saját aprító/daráló/turmixoló gépedhez!''' A beteg, foltos és nem kellő részeket természetesen távolítsd el a zöldségekből előtte. | ||
− | # | + | # '''Aprítsd fel a gépeddel a zöldségeket!''' Nem kell pépesre, viszont nagyon apróra célszerű. A sorrend nem számít. |
# '''Mérd meg az őrlemény súlyát!''' | # '''Mérd meg az őrlemény súlyát!''' | ||
# '''Kilónként tegyél hozzá 10-20 dkg sót!''' | # '''Kilónként tegyél hozzá 10-20 dkg sót!''' | ||
31. sor: | 29. sor: | ||
* 40 dkg zeller (egy db közepes méretű) | * 40 dkg zeller (egy db közepes méretű) | ||
* 20 dkg karfiol (egy kisebb karfiolnak a fele, de még annyi se) | * 20 dkg karfiol (egy kisebb karfiolnak a fele, de még annyi se) | ||
− | * 20 dkg vöröshagyma (2-4 db | + | * 20 dkg vöröshagyma (2-4 db) |
− | * 20 dkg paradicsom (4-5 db | + | * 20 dkg paradicsom (4-5 db) |
* 20 dkg karalábé (egy db közepes méretű) | * 20 dkg karalábé (egy db közepes méretű) | ||
* 2 fej fokhagyma | * 2 fej fokhagyma |
A lap jelenlegi, 2014. október 29., 12:39-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon?
A bolti ételízesítőket rendszerint teletömik mesterséges anyagokkal, melyek hosszútávon ártalmasak lehetnek egészségünkre. Az egyik ilyen leginkább megosztó adalékanyag a nátrium-glutamát (E621). Egyesek szerint nincs semmilyen mellékhatása, csupán az „ötödik íz” – umami – kiváltójaként használják. Mások szerint az ízfokozó hatása mellett nagy mennyiségben falási rohamot is okozhat. Manapság egyre több helyről halljuk és tudjuk, hogy a természetellenes nem egészséges. A következőkben ismertetünk egy egyszerű receptet, mellyel kiválthatjuk a mesterséges ételízesítőket, és elkészíthetjük házi vegetánkat.
[szerkesztés] Lépések
- Hámozd meg a paradicsomokat!
- Mosd meg alaposan a zöldségeket!
- Vágd fel a zöldségeket a saját aprító/daráló/turmixoló gépedhez! A beteg, foltos és nem kellő részeket természetesen távolítsd el a zöldségekből előtte.
- Aprítsd fel a gépeddel a zöldségeket! Nem kell pépesre, viszont nagyon apróra célszerű. A sorrend nem számít.
- Mérd meg az őrlemény súlyát!
- Kilónként tegyél hozzá 10-20 dkg sót!
- Dolgozd össze, majd töltsd befőttes üvegekbe!
- Tárold fényszegény, hűvös helyen az üvegeket!
[szerkesztés] Tippek
- A zöldségek mennyisége és összetétele rajtad áll. Van, aki hagymásabban szereti, van, aki több zöldet kíván bele. Kísérletezd ki a saját ízlésednek megfelelőt!
- A paradicsomokat úgy a legkönnyebb meghámozni, ha forrásban lévő vízbe áztatod egy kis időre őket. A héjuk a forróságtól megpuhul és összeugrik, így játszi könnyedséggel távolíthatók el.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
Körülbelül 5 kg házi ételízesítő elkészítéséhez, mely akár 1-2 évre is elég lehet:
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
- 1 kg vegyes színes paprika (tölteni való, kápia, kaliforniai stb.)
- 40 dkg zeller (egy db közepes méretű)
- 20 dkg karfiol (egy kisebb karfiolnak a fele, de még annyi se)
- 20 dkg vöröshagyma (2-4 db)
- 20 dkg paradicsom (4-5 db)
- 20 dkg karalábé (egy db közepes méretű)
- 2 fej fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 nagy csokor zellerzöld
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Számold ki pontosan a hozzáadott só mennyiségét és ne térj el tőle! Ugyanis csak a só fogja tartósítani a zöldségeket! Ha keveset teszel bele, megromlik a vegetád. Ha túl sokat, akkor pedig egészségtelen lesz a keverék. Tehát kilónként legalább 10 dkg, legfeljebb pedig 20 dkg hozzáadott sót tartalmazzon az ételízesítőnk!