„Maceszgombócot készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Tippek)
(Figyelmeztetések)
 
(2 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
19. sor: 19. sor:
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Libazsírt kell használni.
+
* A hagyományos recept libazsírt ír elő, de lehet más zsiradékot is használni.
 
* Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével.
 
* Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével.
 
* A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre.
 
* A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre.
33. sor: 33. sor:
 
* Esetleg petrezselyemzöldre
 
* Esetleg petrezselyemzöldre
 
* Húslevesre
 
* Húslevesre
 
 
== Figyelmeztetések ==
 
 
* Elsőre nem biztos, hogy sikerül eltalálni a pontos arányokat
 
  
  

A lap jelenlegi, 2014. szeptember 1., 07:52-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell Maceszgombócot készíteni?

Maceszgomboc.jpg

A macesz vagy pászka, egy klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyeret jelent. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül talán a legismertebb a levesbetétként felhasznált maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak.

[szerkesztés] Lépések

  1. A maceszt két részre osztjuk.
  2. Az egyik felét kevés hideg vízbe áztatjuk, a másik felét később apróra zúzzuk.
  3. Egy keverőedényben a tojást összekeverjük a libazsírral.
  4. Ehhez hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát és jól összedolgozzuk.
  5. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
  6. A különleges összetevő a lereszelt gyömbér, amit szintén hozzáadunk.
  7. Egyes receptekben az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
  8. Ekkor az összetört maceszt hozzáadjuk az eddig elkészült masszához, de csak annyit, hogy pont összeálljon.
  9. Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű gombócokat gyúrt és hagyta őket állni 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb, fél-egy órás állásokat ír.
  10. Ezután a pihentetett gombócokat ki kell főzni abban a forró húslevesben, amihez készítettük.
  11. Majd megesszük! :)

[szerkesztés] Tippek

  • A hagyományos recept libazsírt ír elő, de lehet más zsiradékot is használni.
  • Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével.
  • A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 20-25 dkg pászkára, attól függően mennyi összetörtet vesz fel a tészta
  • 4 evőkanál libazsírra
  • 4 tojásra
  • Sóra
  • Borsra
  • Reszelt gyömbérre
  • Esetleg petrezselyemzöldre
  • Húslevesre


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Wezo