„Maceszgombócot készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Wezo (vitalap | szerkesztései) (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250pxA macesz vagy pászka klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan keny…”) |
Wezo (vitalap | szerkesztései) (→Figyelmeztetések) |
||
(7 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == | == Hogyan kell {{PAGENAME}}? == | ||
− | [[Fájl:Maceszgomboc.jpg|right|250px]]A macesz vagy pászka klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan | + | [[Fájl:Maceszgomboc.jpg|right|250px]]A macesz vagy pászka, egy klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyeret jelent. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül talán a legismertebb a levesbetétként felhasznált maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak. |
− | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # A maceszt '''két részre osztjuk''' | + | # A maceszt '''két részre osztjuk.''' |
# Az egyik felét '''kevés hideg vízbe áztatjuk''', a másik felét '''később apróra zúzzuk'''. | # Az egyik felét '''kevés hideg vízbe áztatjuk''', a másik felét '''később apróra zúzzuk'''. | ||
− | # Egy keverőedényben a '''tojást összekeverjük a libazsírral''' | + | # Egy keverőedényben a '''tojást összekeverjük a libazsírral'''. |
− | # Ehhez '''hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát''' és jól összedolgozzuk | + | # Ehhez '''hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát''' és jól összedolgozzuk. |
# '''Fűszerezzük''' sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező). | # '''Fűszerezzük''' sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező). | ||
# A különleges összetevő a '''lereszelt gyömbér''', amit szintén hozzáadunk. | # A különleges összetevő a '''lereszelt gyömbér''', amit szintén hozzáadunk. | ||
# '''Egyes receptekben''' az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát. | # '''Egyes receptekben''' az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát. | ||
− | # Ekkor az '''összetört maceszt hozzáadjuk''' az eddig elkészült masszához, de csak annyit, '''hogy összeálljon | + | # Ekkor az '''összetört maceszt hozzáadjuk''' az eddig elkészült masszához, de csak annyit, '''hogy pont összeálljon'''. |
− | # Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű '''gombócokat gyúrt és hagyta őket állni''' 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb fél-egy órás állásokat ír. | + | # Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű '''gombócokat gyúrt és hagyta őket állni''' 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb, fél-egy órás állásokat ír. |
− | # Ezután a pihentetett gombócokat '''ki kell főzni''' | + | # Ezután a pihentetett gombócokat '''ki kell főzni''' abban a forró '''húslevesben''', amihez készítettük. |
− | # Majd '''megesszük'''! :) | + | # Majd '''megesszük'''! :) |
− | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * | + | * A hagyományos recept libazsírt ír elő, de lehet más zsiradékot is használni. |
− | * Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével | + | * Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével. |
− | * A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre | + | * A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre. |
− | |||
− | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
37. sor: | 33. sor: | ||
* Esetleg petrezselyemzöldre | * Esetleg petrezselyemzöldre | ||
* Húslevesre | * Húslevesre | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
− | + | <youtube>jYBtfWUFgTc</youtube> | |
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2014. szeptember 1., 07:52-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell Maceszgombócot készíteni?
A macesz vagy pászka, egy klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyeret jelent. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül talán a legismertebb a levesbetétként felhasznált maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak.
[szerkesztés] Lépések
- A maceszt két részre osztjuk.
- Az egyik felét kevés hideg vízbe áztatjuk, a másik felét később apróra zúzzuk.
- Egy keverőedényben a tojást összekeverjük a libazsírral.
- Ehhez hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát és jól összedolgozzuk.
- Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
- A különleges összetevő a lereszelt gyömbér, amit szintén hozzáadunk.
- Egyes receptekben az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
- Ekkor az összetört maceszt hozzáadjuk az eddig elkészült masszához, de csak annyit, hogy pont összeálljon.
- Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű gombócokat gyúrt és hagyta őket állni 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb, fél-egy órás állásokat ír.
- Ezután a pihentetett gombócokat ki kell főzni abban a forró húslevesben, amihez készítettük.
- Majd megesszük! :)
[szerkesztés] Tippek
- A hagyományos recept libazsírt ír elő, de lehet más zsiradékot is használni.
- Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével.
- A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 20-25 dkg pászkára, attól függően mennyi összetörtet vesz fel a tészta
- 4 evőkanál libazsírra
- 4 tojásra
- Sóra
- Borsra
- Reszelt gyömbérre
- Esetleg petrezselyemzöldre
- Húslevesre