„A 2013-as ország tortát elkészíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Grillázs felvert elkészítése)
(Hogyan kell a 2013-as ország tortáját elkészíteni?)
 
(5 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
== Hogyan kell a 2013-as ország tortát elkészíteni? ==
+
== Hogyan kell a 2013-as ország tortáját elkészíteni? ==
  
[[Fájl:64078.jpg|right|300px]]Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten és kóstoltatják meg az emberekkel, valamint az ünnepektől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok cukrászmesterei nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. Az ország tortájának két különlegessége is van: az egyik, hogy pályázni kell az elnyerésére, a másik, hogy a tortának minden éveben egy új, még nem létező és egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációból kell készülnie. Bacskó Szilárd budapesti cukrász a '''Milotai mézes diótorta'''  megálmodója, aki ezzel a tortával nyerte el 2013-ban az Ország Tortája címet. A torta meghatározó alapanyaga a dió, valamint még mézes és pralinés krém között vékony és roppanós betét alkotja a torta különböző részeit. Egyáltalán nem egyszerű elkészíteni, összetett a receptje is, így egy háziasszonynak kimondottan nagy kihívás lehet, viszont érdemes próbálkozni vele, mert az ínycsiklandozó ízhatás garantált. Fontos precíznek lennünk az elkészítésekor, mivel egyes hozzávalók csak adott hőfokon használhatóak. Lássuk hogyan kell egy 16 szeletes Milotai mézes diótortát elkészíteni!
+
[[Fájl:64078.jpg|right|300px]]A '''Milotai mézes diótorta'''  megálmodója Bacskó Szilárd budapesti cukrász, aki ezzel a tortával nyerte el 2013-ban az Ország Tortája címet. A torta meghatározó alapanyaga a dió, további részei a mézes és pralinés krém közötti vékony és roppanós betét. Egyáltalán nem egyszerű elkészíteni, így egy háziasszonynak kimondottan nagy kihívás lehet, viszont érdemes próbálkozni vele, mert az ínycsiklandozó ízhatás garantált. Fontos precíznek lennünk az elkészítésekor, mivel egyes hozzávalók csak adott hőfokon használhatók. Lássuk, hogyan kell egy 16 szeletes Milotai mézes diótortát elkészíteni!
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
7. sor: 7. sor:
 
=== Grillázs felvert elkészítése ===
 
=== Grillázs felvert elkészítése ===
  
* 3 db tojássárgája
 
* 3 db tojásfehérje
 
* 50 g cukor
 
* 50 g dió grillázs
 
* 50 g liszt
 
* 70 g pörkölt darált dió
 
* 15 g olaj
 
* 5 g vaníliás cukor
 
* 1 db citrom héja
 
 
# A '''diós grillázs''' elkészítése: 45 g cukrot és 26 g durvára vágott diót 165 °C-ig kell melegíteni egy lábosban, majd ha karamellizálódott, egy kivajazott tepsire kiönteni és 5 mm vastagra nyújtani, s amikor kihűlt kézzel apróra törni.
 
# A '''diós grillázs''' elkészítése: 45 g cukrot és 26 g durvára vágott diót 165 °C-ig kell melegíteni egy lábosban, majd ha karamellizálódott, egy kivajazott tepsire kiönteni és 5 mm vastagra nyújtani, s amikor kihűlt kézzel apróra törni.
# A '''felvert''' elkészítése:  verjük fej a tojásfehérjét a cukorral keményebb habbá, de még legyen kicsit kenhető állagú. Utána egyből egy kézi habverővel krémesítsük a tojássárgáját. Öntsük a sárgáját a fehérje habhoz és hablapáttal forgassuk be, majd folyamatos lassú adagolás mellett a lisztet is tegyük bele.
+
# A '''felvert''' elkészítése:  verjünk fej 3db tojásfehérjét az 50g cukorral keményebb habbá, viszont még legyen kicsit kenhető állagú. Utána egyből egy kézi habverővel krémesítsünk fel 3db tojássárgáját. Öntsük a sárgáját a fehérje habhoz és hablapáttal forgassuk össze egy krémmé, majd folyamatos lassú adagolás mellett 50g lisztet tegyük hozzá.
# A kész tésztába keverjük bele az olajat, a reszelt citromot, a vaníliás cukrot, a darált diót és a grillázst.
+
# A kész tésztába öntsünk bele 15ml olajat, 1 reszelt citrom héját, 5g vaníliás cukrot, 70g pörkölt darált diót és 50g dió grillázst.
 
# Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot formázzunk és 180 fokon, 8-10 percig süssük készre a felvert tésztáját.
 
# Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot formázzunk és 180 fokon, 8-10 percig süssük készre a felvert tésztáját.
  
 
=== A ropogós pralinékrém elkészítése ===
 
=== A ropogós pralinékrém elkészítése ===
  
* 30 ml víz
+
# 30ml vizet 30g cukorral addig főzzünk míg egy '''szálpróbát''' tudunk csinálni vele: vagyis a megfelelő sűrűségű cukorszirupot két ujjunk közé véve szálat tudunk húzni belőle.
* 30 g cukor
+
# Adjuk hozzá a 75g darált diót.  
* 7,5 dkg darált dió
 
* 25 g fehércsokoládé
 
* 20 g karamellizált ostyatörmelék
 
# A vizet a cukorral addig főzzük míg egy '''szálpróbát''' tudunk csinálni vele: a megfelelő sűrűségű cukorszirupot két ujjunk közé véve szálat tudunk húzni belőle.
 
# Adjuk hozzá a 7,5 dkg darált diót.  
 
 
# Ezután hűtsük le kb. 29 fokig, majd pépesítjük botmixerrel.  
 
# Ezután hűtsük le kb. 29 fokig, majd pépesítjük botmixerrel.  
# Tegyük bele a fehércsokit is és azonos hőmérsékleten hűtsük le kb. 20 fokra, majd a 20 g karamellizált ostyatörmeléket (karamell és apró keksz keveréke vagy durvára tört kukoricapelyhet) keverjük hozzá.
+
# Tegyük bele 25g fehércsokit és azonos hőmérsékleten hűtsük le kb. 20 fokra, majd a 20g karamellizált ostyatörmeléket (karamell és apró keksz keveréke vagy durvára tört kukoricapehely) keverjük hozzá.
  
  
 
=== A diós krém elkészítése ===
 
=== A diós krém elkészítése ===
  
* 0,5 dl tej
+
# 0,5dl tejet 60g cukorral és 2 tojássárgájával 72 fokig melegítsünk, és tegyük hozzá egy citromnak a héját és 5g vaníliás cukrot.  
* 60 g cukor
+
# Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adagoljunk bele 20g oldott zselatin (20g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani), 300g tejszínhabot és 120g pörkölt, finomra őrölt diót.
* 50 g tojássárgája (2 tojás sárgája)
 
* 1 db citromhéj
 
* 5 g vaníliás cukor
 
* 20 g oldott zselatin (20 g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani)
 
* 300 g tejszínhab
 
* 120 g pörkölt és finomra őrölt dió
 
# A tejet a cukrot és a tojássárgáját 72 fokig melegítsük, és tegyük hozzá a citromhéjat és a vaníliás cukrot.  
 
# Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adagoljuk bele az oldott zselatint, a tejszínhabot és a pörkölt, finomra őrölt diót.
 
 
   
 
   
  
 
=== A mézes krém elkészítése ===
 
=== A mézes krém elkészítése ===
  
* 0,5 dl tej
+
# 0,5dl tejet 80g mézzel és 2 tojássárgájával melegítsünk kb. 72 fokig.  
* 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb a méz, annál ízletesebb lesz a krém)
+
# Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adjunk hozzá 15 g zselatint (1 dl vízben kell feloldani) és a 200g felvert tejszínhabot.
* 50 g tojássárgája (2 tojás sárgája)
 
* 15 g oldott zselatin (15 g zselatint 1 dl vízben kell feloldani)
 
* 200 g tejszínhab
 
# A tejet a mézzel és a tojássárgájával melegítsük kb. 72 fokig.  
 
# Mikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adjuk hozzá az oldott zselatint és a tejszínhabot.
 
  
  
 
=== A karamell bevonat elkészítése ===
 
=== A karamell bevonat elkészítése ===
  
* 95 g cukor
+
# Karamellizáljunk meg 95g cukrot és melegítsük kb. 170 fokra, majd öntsünk hozzá 150ml tejet és 30g vajat.  
* 150 g tej
+
# Amikor a cukor feloldódott, oldjunk fel 6g keményítőt hideg vízben, amiből forraljuk ki a vizet és keverjünk bele 10g oldott zselatint.
* 30 g vaj
 
* 6 g keményítő
 
* 12 g hideg víz
 
* 10 g oldott zselatin
 
 
 
# Karamellizáljuk meg a cukrot és melegítsük kb. 170 fokra, majd öntsük hozzá a tejet és a vajat.  
 
# Amikor a cukor feloldódott, oldjuk fel a keményítőt hideg vízben, kiforraljuk és belekeverjük az oldott zselatint.
 
  
  
 
=== A diós roppanós lap elkészítése ===
 
=== A diós roppanós lap elkészítése ===
  
* 65 ml narancslé (frissen facsart)
+
# Forraljunk fel 65ml frissen facsart narancslevet 65g vajjal és még forrón tegyünk hozzá a már előre összekevert 150g porcukrot, 75g darált diót és  30g lisztet.  
* 65 g vaj
 
* 150 g porcukor
 
* 75 g darált dió
 
* 30 g liszt
 
 
 
# Forraljuk fel a narancslevet a vajjal és még forrón öntsük hozzá a a száraz összetevőket, amiket már előtte összekevertünk.  
 
 
# A masszát tegyük félórára pihenni, majd tegyük bele egy nyomózsákba, és teflonos papírra kb. zöldborsó méretű apró gömböket formázzunk egymástól legalább 8 cm-re.  
 
# A masszát tegyük félórára pihenni, majd tegyük bele egy nyomózsákba, és teflonos papírra kb. zöldborsó méretű apró gömböket formázzunk egymástól legalább 8 cm-re.  
 
# 180 fokos sütőben süssük aranybarnára, amikor kész még melegen egy fakanálra tegyük fel elgörbítve a lapokat és hagyjuk kihűlni.  
 
# 180 fokos sütőben süssük aranybarnára, amikor kész még melegen egy fakanálra tegyük fel elgörbítve a lapokat és hagyjuk kihűlni.  
98. sor: 58. sor:
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Vaníliás cukor helyett használhatunk igazi vaníliát azzal igazibb lesz.
+
* Vaníliás cukor helyett használhatunk igazi vaníliát, azzal finomabb lesz.
 
* A pontos hőfokokra érdemes nagyon odafigyelni, hogy ne rontsuk el a tortát, mivel egyes alapanyagok csak adott hőmérsékleten érvényesülnek.
 
* A pontos hőfokokra érdemes nagyon odafigyelni, hogy ne rontsuk el a tortát, mivel egyes alapanyagok csak adott hőmérsékleten érvényesülnek.
* Érdemes beszerezni egy a szakácsok által használt hőmérőt.
+
* Érdemes beszerezni egy, a szakácsok által használt hőmérőt.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* Szakács hőmérő
+
* '''A grillázs felvert alapanyagai''':
* Alapanyagok
+
** 3 db tojássárgája
 +
** 3 db tojásfehérje
 +
** 50 g cukor
 +
** 50 g dió grillázs
 +
** 50 g liszt
 +
** 70 g pörkölt darált dió
 +
** 15 ml olaj
 +
** 5 g vaníliás cukor
 +
** 1 db citrom héja
 +
* '''A ropogós pralinékrém alapanyagai''':
 +
** 30 ml víz
 +
** 30 g cukor
 +
** 75 g darált dió
 +
** 25 g fehércsokoládé
 +
** 20 g karamellizált ostyatörmelék
 +
* '''A diós krém alapanyagai''':
 +
** 0,5 dl tej
 +
** 60 g cukor
 +
** 2 tojás sárgája
 +
** 1 db citromhéj
 +
** 5 g vaníliás cukor
 +
** 20 g oldott zselatin (20 g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani)
 +
** 300 g tejszínhab
 +
** 120 g pörkölt és finomra őrölt dió
 +
* '''A karamell bevonat alapanyagai''':
 +
** 95 g cukor
 +
** 150 g tej
 +
** 30 g vaj
 +
** 6 g keményítő
 +
** 12 g hideg víz
 +
** 10 g oldott zselatin
 +
* '''A mézes krém alapanyaga''':
 +
** 0,5 dl tej
 +
** 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb a méz, annál ízletesebb lesz a krém)
 +
** 2 tojás sárgája
 +
** 15 g oldott zselatin (15 g zselatint 1 dl vízben kell feloldani)
 +
** 200 g tejszínhab
 +
* '''A diós roppanós lap alapanyagai''':
 +
** 65 ml narancslé (frissen facsart)
 +
** 65 g vaj
 +
** 150 g porcukor
 +
** 75 g darált dió
 +
** 30 g liszt
 +
* Szakács által használt hőmérő
 
* Tortakarika
 
* Tortakarika
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* Vigyázzunk az edényekkel és a krémekkel mert forróak lehetnek!
+
* Vigyázzunk az edényekkel és a krémekkel, mert forróak lehetnek!
 +
* Próbáljunk gyorsan dolgozni, mert összeeshetnek az alapanyagok, illetve gyorsan szilárdulhatnak.
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==

A lap jelenlegi, 2014. március 13., 21:54-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell a 2013-as ország tortáját elkészíteni?

64078.jpg

A Milotai mézes diótorta megálmodója Bacskó Szilárd budapesti cukrász, aki ezzel a tortával nyerte el 2013-ban az Ország Tortája címet. A torta meghatározó alapanyaga a dió, további részei a mézes és pralinés krém közötti vékony és roppanós betét. Egyáltalán nem egyszerű elkészíteni, így egy háziasszonynak kimondottan nagy kihívás lehet, viszont érdemes próbálkozni vele, mert az ínycsiklandozó ízhatás garantált. Fontos precíznek lennünk az elkészítésekor, mivel egyes hozzávalók csak adott hőfokon használhatók. Lássuk, hogyan kell egy 16 szeletes Milotai mézes diótortát elkészíteni!

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Grillázs felvert elkészítése

  1. A diós grillázs elkészítése: 45 g cukrot és 26 g durvára vágott diót 165 °C-ig kell melegíteni egy lábosban, majd ha karamellizálódott, egy kivajazott tepsire kiönteni és 5 mm vastagra nyújtani, s amikor kihűlt kézzel apróra törni.
  2. A felvert elkészítése: verjünk fej 3db tojásfehérjét az 50g cukorral keményebb habbá, viszont még legyen kicsit kenhető állagú. Utána egyből egy kézi habverővel krémesítsünk fel 3db tojássárgáját. Öntsük a sárgáját a fehérje habhoz és hablapáttal forgassuk össze egy krémmé, majd folyamatos lassú adagolás mellett 50g lisztet tegyük hozzá.
  3. A kész tésztába öntsünk bele 15ml olajat, 1 reszelt citrom héját, 5g vaníliás cukrot, 70g pörkölt darált diót és 50g dió grillázst.
  4. Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot formázzunk és 180 fokon, 8-10 percig süssük készre a felvert tésztáját.

[szerkesztés] A ropogós pralinékrém elkészítése

  1. 30ml vizet 30g cukorral addig főzzünk míg egy szálpróbát tudunk csinálni vele: vagyis a megfelelő sűrűségű cukorszirupot két ujjunk közé véve szálat tudunk húzni belőle.
  2. Adjuk hozzá a 75g darált diót.
  3. Ezután hűtsük le kb. 29 fokig, majd pépesítjük botmixerrel.
  4. Tegyük bele 25g fehércsokit és azonos hőmérsékleten hűtsük le kb. 20 fokra, majd a 20g karamellizált ostyatörmeléket (karamell és apró keksz keveréke vagy durvára tört kukoricapehely) keverjük hozzá.


[szerkesztés] A diós krém elkészítése

  1. 0,5dl tejet 60g cukorral és 2 tojássárgájával 72 fokig melegítsünk, és tegyük hozzá egy citromnak a héját és 5g vaníliás cukrot.
  2. Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adagoljunk bele 20g oldott zselatin (20g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani), 300g tejszínhabot és 120g pörkölt, finomra őrölt diót.


[szerkesztés] A mézes krém elkészítése

  1. 0,5dl tejet 80g mézzel és 2 tojássárgájával melegítsünk kb. 72 fokig.
  2. Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adjunk hozzá 15 g zselatint (1 dl vízben kell feloldani) és a 200g felvert tejszínhabot.


[szerkesztés] A karamell bevonat elkészítése

  1. Karamellizáljunk meg 95g cukrot és melegítsük kb. 170 fokra, majd öntsünk hozzá 150ml tejet és 30g vajat.
  2. Amikor a cukor feloldódott, oldjunk fel 6g keményítőt hideg vízben, amiből forraljuk ki a vizet és keverjünk bele 10g oldott zselatint.


[szerkesztés] A diós roppanós lap elkészítése

  1. Forraljunk fel 65ml frissen facsart narancslevet 65g vajjal és még forrón tegyünk hozzá a már előre összekevert 150g porcukrot, 75g darált diót és 30g lisztet.
  2. A masszát tegyük félórára pihenni, majd tegyük bele egy nyomózsákba, és teflonos papírra kb. zöldborsó méretű apró gömböket formázzunk egymástól legalább 8 cm-re.
  3. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára, amikor kész még melegen egy fakanálra tegyük fel elgörbítve a lapokat és hagyjuk kihűlni.

[szerkesztés] A torta összeállítása

  1. A tortát tortakarikába állítsuk össze, aminek az alját vaxpapírral béleljünk ki.
  2. Legalulra kerüljön az egyik felvert tortalap.
  3. Terítsük ki egy fóliára a ropogós pralinét és nyújtsuk ki a torta nagyságához mérten.
  4. A ropogós pralinékrémet helyezzük el az első felvert tortalapra és egy nyújtófával nyújtsuk a tortalapra.
  5. A diós krémet egyenletesen oszlassuk el a praliné krémen.
  6. Tegyük a diós krémre a másik tortalapot.
  7. Kenjük rá a mézes krémet és tegyük be a tortát a hűtőbe, hogy megdermedjen a krém.
  8. Amikor kellően lehűlt, óvatosan öntsük a torta tetejére a karamell bevonatot, és egyenletesen oszlassuk el rajta. Megint tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen a karamell bevonat.
  9. Ha készre hűlt a torta, vegyük lassan és óvatosan le róla a tortaformát és díszítsük 16 db diós-roppanós lappal, az oldalát pedig 1 cm magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával panírozzuk.

[szerkesztés] Tippek

  • Vaníliás cukor helyett használhatunk igazi vaníliát, azzal finomabb lesz.
  • A pontos hőfokokra érdemes nagyon odafigyelni, hogy ne rontsuk el a tortát, mivel egyes alapanyagok csak adott hőmérsékleten érvényesülnek.
  • Érdemes beszerezni egy, a szakácsok által használt hőmérőt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A grillázs felvert alapanyagai:
    • 3 db tojássárgája
    • 3 db tojásfehérje
    • 50 g cukor
    • 50 g dió grillázs
    • 50 g liszt
    • 70 g pörkölt darált dió
    • 15 ml olaj
    • 5 g vaníliás cukor
    • 1 db citrom héja
  • A ropogós pralinékrém alapanyagai:
    • 30 ml víz
    • 30 g cukor
    • 75 g darált dió
    • 25 g fehércsokoládé
    • 20 g karamellizált ostyatörmelék
  • A diós krém alapanyagai:
    • 0,5 dl tej
    • 60 g cukor
    • 2 tojás sárgája
    • 1 db citromhéj
    • 5 g vaníliás cukor
    • 20 g oldott zselatin (20 g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani)
    • 300 g tejszínhab
    • 120 g pörkölt és finomra őrölt dió
  • A karamell bevonat alapanyagai:
    • 95 g cukor
    • 150 g tej
    • 30 g vaj
    • 6 g keményítő
    • 12 g hideg víz
    • 10 g oldott zselatin
  • A mézes krém alapanyaga:
    • 0,5 dl tej
    • 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb a méz, annál ízletesebb lesz a krém)
    • 2 tojás sárgája
    • 15 g oldott zselatin (15 g zselatint 1 dl vízben kell feloldani)
    • 200 g tejszínhab
  • A diós roppanós lap alapanyagai:
    • 65 ml narancslé (frissen facsart)
    • 65 g vaj
    • 150 g porcukor
    • 75 g darált dió
    • 30 g liszt
  • Szakács által használt hőmérő
  • Tortakarika

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vigyázzunk az edényekkel és a krémekkel, mert forróak lehetnek!
  • Próbáljunk gyorsan dolgozni, mert összeeshetnek az alapanyagok, illetve gyorsan szilárdulhatnak.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező