„A 2012-es ország tortát elkészíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Tészta elkészítése)
(Tészta elkészítése)
 
(7 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
== Hogyan kell a 2012-es ország tortát elkészíteni? ==
+
== Hogyan kell a 2012-es ország tortáját elkészíteni? ==
  
A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. E pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától ország szerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda verseng a neves címért, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a '''Szabolcsi almás máktorta''' lett, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester, aki bőségesen felhasználta a két domináló alapanyagot: a mákot és az almát. Egyedi kuriózumként harmonikus ízkombináció jellemzi: vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan is kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!
+
[[Fájl:Almamak.jpg|right|300px]]
 +
A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda pályázik, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a '''Szabolcsi almás máktorta''' nyert, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester. Vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
7. sor: 8. sor:
 
=== Tészta elkészítése ===
 
=== Tészta elkészítése ===
 
   
 
   
* 500 g tojásfehérje
+
# Az 500g tojásfehérjét a 330g cukorral kemény habbá verjük.  
* 330 g kristálycukor
+
# Tegyük egy lapos tálba a 200g darált mákot, a 70g édes morzsát, a 150g hámozott, reszelt almát egy citrom reszelt héjával, s keverjük össze őket, majd óvatosan adagoljuk hozzájuk a felvert tojásfehérjét és forgassuk össze vele.  
* 200 g darált, hőkezelt mák
+
# Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.  
* 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
 
* 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
 
* 1 db citrom reszelt héja
 
# A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.  
 
# Tegyük egy lapos tálba a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a reszelt almát, s keverjük össze őket, majd utána óvatosan adagoljuk hozzá a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze.  
 
# Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6 db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.  
 
 
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
 
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
  
 
=== A krém elkészítése ===
 
=== A krém elkészítése ===
  
* 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej
+
# 1 dl 2,8%-os zsírtartalmú tejjel keverjük csomómentesre a 70g kukorica keményítőt és 3 tojássárgáját.  
* 130 g cukor
+
# A maradék 5dl tejbe tegyük bele a 130g cukrot és a kikapart fél vaníliarúd belsejét, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
* 70 g kukorica keményítő
+
# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert 2,5dl tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
* 3 db tojás sárgája
 
* fél vaníliarúd
 
* 2,5 dl tejszínhab
 
# Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat.  
 
# A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd a alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
 
# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
 
  
 
=== Az almatöltelék elkészítése ===
 
=== Az almatöltelék elkészítése ===
  
* 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
+
# Hámozzunk meg 0,5kg almát, majd reszeljük le, s az 50g cukorral, a fél citrom levével, és 0,5dkg őrölt fahéjjal 50g vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
* 50 g vaj
 
* 50 g cukor
 
* 0,5 dkg őrölt fahéj
 
* fél citrom
 
# Hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le, s a cukorral, a fél citrom levével, és a fahéjjal vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
 
  
 
=== A torta összeállítása ===
 
=== A torta összeállítása ===
  
 
# A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.  
 
# A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.  
# Az első tortalapra tegyünk egy rétek krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteggel, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.  
+
# Az első tortalapra tegyünk egy réteg krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteget, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.  
 
# Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
 
# Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
# '''Díszítésnek''' a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba mákot szórjunk.  
+
# '''Díszítésnek''' a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba szórjunk mákot.
 
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
 
* Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
 
* Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
* Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyan olyan jó a vaníliás puding is.
+
* Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyanolyan jó a vaníliás puding is.
* A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.  
+
* A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.
 
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* Alapanyagok
+
* '''A tészta alapanyagai''':
* Karika alakú tortaforma
+
** 500 g tojásfehérje
 +
** 330 g kristálycukor
 +
** 200 g darált, hőkezelt mák
 +
** 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
 +
** 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared)
 +
** 1 db citrom reszelt héja
 +
* '''A krém alapanyagai''':
 +
** 6 dl  2,8%-os zsírtartalmú tej
 +
** 130 g cukor
 +
** 70 g kukorica keményítő
 +
** 3 db tojás sárgája
 +
** fél vaníliarúd
 +
** 2,5 dl tejszínhab
 +
* '''Az almatöltelék alapanyagai''':
 +
** 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
 +
** 50 g vaj
 +
** 50 g cukor
 +
** 0,5 dkg őrölt fahéj
 +
** fél citrom
 +
* 23cm átmérőjű tortaforma
 
* Habverőgép
 
* Habverőgép
 
* Lábas, edények
 
* Lábas, edények
63. sor: 64. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
 +
* Ahogy kisült a 6db tortalap még melegen vágjunk alájuk, mert könnyen a papírhoz ragad.
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==

A lap jelenlegi, 2014. március 13., 21:05-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell a 2012-es ország tortáját elkészíteni?

Almamak.jpg

A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda pályázik, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a Szabolcsi almás máktorta nyert, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester. Vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Tészta elkészítése

  1. Az 500g tojásfehérjét a 330g cukorral kemény habbá verjük.
  2. Tegyük egy lapos tálba a 200g darált mákot, a 70g édes morzsát, a 150g hámozott, reszelt almát egy citrom reszelt héjával, s keverjük össze őket, majd óvatosan adagoljuk hozzájuk a felvert tojásfehérjét és forgassuk össze vele.
  3. Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.
  4. 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.

[szerkesztés] A krém elkészítése

  1. 1 dl 2,8%-os zsírtartalmú tejjel keverjük csomómentesre a 70g kukorica keményítőt és 3 tojássárgáját.
  2. A maradék 5dl tejbe tegyük bele a 130g cukrot és a kikapart fél vaníliarúd belsejét, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
  3. Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert 2,5dl tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).

[szerkesztés] Az almatöltelék elkészítése

  1. Hámozzunk meg 0,5kg almát, majd reszeljük le, s az 50g cukorral, a fél citrom levével, és 0,5dkg őrölt fahéjjal 50g vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.

[szerkesztés] A torta összeállítása

  1. A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.
  2. Az első tortalapra tegyünk egy réteg krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteget, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.
  3. Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
  4. Díszítésnek a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba szórjunk mákot.

[szerkesztés] Tippek

  • Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
  • Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyanolyan jó a vaníliás puding is.
  • A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A tészta alapanyagai:
    • 500 g tojásfehérje
    • 330 g kristálycukor
    • 200 g darált, hőkezelt mák
    • 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
    • 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared)
    • 1 db citrom reszelt héja
  • A krém alapanyagai:
    • 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej
    • 130 g cukor
    • 70 g kukorica keményítő
    • 3 db tojás sárgája
    • fél vaníliarúd
    • 2,5 dl tejszínhab
  • Az almatöltelék alapanyagai:
    • 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
    • 50 g vaj
    • 50 g cukor
    • 0,5 dkg őrölt fahéj
    • fél citrom
  • 23cm átmérőjű tortaforma
  • Habverőgép
  • Lábas, edények

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ahogy kisült a 6db tortalap még melegen vágjunk alájuk, mert könnyen a papírhoz ragad.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező