„Tojást főzni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 80.98.122.140 (vita) szerkesztéséről Bianka szerkesztésére) |
|||
(7 közbenső módosítás, amit 3 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell tojást főzni? == | == Hogyan kell tojást főzni? == | ||
− | A tojás az egyik legősibb és legjótékonyabb tápanyagforrása az embernek. A tojás tápértéke nagyon magas: kitűnő fehérjeforrás, tartalmaz D-vitamint, megvannak benne a B-vitamin-komplex legfontosabb összetevői, továbbá magas a szelén- és az agy számára fontos kolintartalma. Fellelhetők benne a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak és antioxidánsok is, ezért nélkülözhetetlen a látás, a memória és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A másik előnye, hogy rengeteg formában fogyasztható, melynek nagy része könnyen elkészíthető. Ebben a cikkben a kemény és a lágy tojás főzésének lépéseit tekintjük át. | + | [[Fájl:tojás.jpg |right]]A tojás az egyik legősibb és legjótékonyabb tápanyagforrása az embernek. A tojás tápértéke nagyon magas: kitűnő fehérjeforrás, tartalmaz D-vitamint, megvannak benne a B-vitamin-komplex legfontosabb összetevői, továbbá magas a szelén- és az agy számára fontos kolintartalma. Fellelhetők benne a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak és antioxidánsok is, ezért nélkülözhetetlen a látás, a memória és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A másik előnye, hogy rengeteg formában fogyasztható, melynek nagy része könnyen elkészíthető. Ebben a cikkben a kemény és a lágy tojás főzésének lépéseit tekintjük át. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | + | === Hogyan kell kemény tojást főzni: === | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
+ | # '''Először mindig alaposan tisztítsuk meg meleg víz alatt a tojások külsejét''', mert a közhiedelemmel ellentétben szalmonella-fertőzést nem csak a romlott tojás okozhat, hanem a tojás külsején lévő szennyeződések is tartalmazhatják ezt a baktériumot! | ||
+ | # '''Mielőtt elkezdenénk főzni a tojást, a tompa végére tű segítségével bökjünk egy apró lyukat, így megelőzhetjük, hogy szétrepedjen főzés közben!''' | ||
+ | # '''Ezután rakjuk bele az edénybe a főzni kívánt tojásokat''', majd engedjünk rá annyi hideg vizet, hogy bőségesen ellepje őket, különben nem egyenletesen fognak megfőni! Válasszunk megfelelő méretű edényt, hogy forráskor ne folyjon ki a lábasból a víz! | ||
+ | # '''Kezdjük melegíteni a vízbe tett tojásokat''', és figyeljük, hogy mikor kezd felforrni! Érdemes fedőt rakni az edényre, hiszen így gyorsabban felforralhatjuk a vizet, azonban ez semmi kárt nem okoz a tojásokban. | ||
+ | # '''A forrástól számított 10-12 percen belül zárjuk el gázt''', és akkor biztosak lehetünk benne, hogy igazi kemény tojást kapunk, de nem főzzük túl! | ||
+ | # '''Ezt követően öntsük le a forró vizet a tojásokról''', és párszor öblítsük át hideg víz alatt őket, így sokkal könnyebb lesz a megpucolásuk is! | ||
+ | # '''Ha már kicsit kihűltek, két végüket óvatosan kocogtassuk meg''', így a megrepedt héjat könnyebben eltávolíthatjuk! | ||
+ | # '''Miután eltávolítottuk a felesleges részeket, utána újra öblítsük át őket folyó víz alatt!''' | ||
− | + | ||
− | + | === Hogyan kell Lágy tojást főzni: === | |
− | # Ezután egy edényben rakjunk fel melegedni jókora mennyiségű vizet, melybe előtte egy evőkanál sót és egy evőkanál ecetet teszünk! Erre azért van szükség, hogy megelőzzük a tojások szétrepedését. | + | |
− | # | + | # '''A lágy tojás elkészítésének első lépése nem különbözik a kemény tojásétól''', ekkor is nagyon fontos a tojás külsejének meleg víz alatti megtisztítása a szennyeződésektől. |
− | # Miután belehelyeztük a tojásokat a forrásban levő vízbe, óvatosan tegyük vissza az edényt a lángra, és főzzük tovább a tojásokat! | + | # '''Ezután egy edényben rakjunk fel melegedni jókora mennyiségű vizet''', melybe előtte egy evőkanál sót és egy evőkanál ecetet teszünk! Erre azért van szükség, hogy megelőzzük a tojások szétrepedését. |
− | # A következő lépés a legnehezebb része a folyamatnak: a kérdés, hogy mikor hagyjuk abba a főzést? Az igazi lágy tojás akkor jó, ha a fehérje már kicsit megdermedt, viszont a tojássárgája még lágy maradt. Az ideális főzési idő kiszámításánál azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy hűtőből elővett vagy szobahőmérsékletű a tojás, továbbá hogy tanyasi vagy bolti áruról van szó. Bolti, hűtőben tárolt tojásnál 6 perc az ideális főzési idő, de maximum 6 és fél perc. Szobahőmérsékletű, házi eledel esetében 5 vagy 5 és fél perc az ajánlott. | + | # '''Vegyük le a tűzről a forrásban lévő vizet''', és pár másodpercet hagyjuk állni, majd óvatosan kanállal helyezzük bele a tojásokat az edénybe! Vigyázzunk, hogy ne koccanjon oda a tojás az edény falához, mert akkor könnyen megrepedhet, és azonnal kifolyhat a tojásfehérje, ami az ecettel keveredve nem nyújt túl kellemes ízélményt. |
− | # Miután elzártuk, mindenképpen vegyük le a tűzről az edényt, és óvatosan kezdjük el kanállal kihalászni a tojásokat, majd azonnal helyezzük őket 5 másodpercre hideg víz alá! Ha 2-3 darabról van szó, akkor az egyik leöblítése idejére a másikakat bent hagyhatjuk még pár másodpercre a meleg vízben, de ha előre látjuk, hogy az öblítés viszonylag sok időt fog igénybe venni, akkor egyszerre szedjük ki a tojásokat, és csak utána, egyenként tegyük őket hideg víz alá! | + | # '''Miután belehelyeztük a tojásokat a forrásban levő vízbe, óvatosan tegyük vissza az edényt a lángra, és főzzük tovább a tojásokat!''' |
− | # Ezt követően a tojás méretétől függően lehetőleg keskenyebb felükkel felfelé helyezzük őket lágytojás-tartóba, majd óvatos kocogtatással kezdjük meg a tetejüket, és a tojás egyharmadáig bontsuk le a héjukat, hogy kikanalazhassuk belőlük az értékes tápanyagokat! | + | # '''A következő lépés a legnehezebb része a folyamatnak''': a kérdés, hogy mikor hagyjuk abba a főzést? Az igazi lágy tojás akkor jó, ha a fehérje már kicsit megdermedt, viszont a tojássárgája még lágy maradt. Az ideális főzési idő kiszámításánál azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy hűtőből elővett vagy szobahőmérsékletű a tojás, továbbá hogy tanyasi vagy bolti áruról van szó. Bolti, hűtőben tárolt tojásnál 6 perc az ideális főzési idő, de maximum 6 és fél perc. Szobahőmérsékletű, házi eledel esetében 5 vagy 5 és fél perc az ajánlott. |
+ | # '''Miután elzártuk, mindenképpen vegyük le a tűzről az edényt''', és óvatosan kezdjük el kanállal kihalászni a tojásokat, majd azonnal helyezzük őket 5 másodpercre hideg víz alá! Ha 2-3 darabról van szó, akkor az egyik leöblítése idejére a másikakat bent hagyhatjuk még pár másodpercre a meleg vízben, de ha előre látjuk, hogy az öblítés viszonylag sok időt fog igénybe venni, akkor egyszerre szedjük ki a tojásokat, és csak utána, egyenként tegyük őket hideg víz alá! | ||
+ | # '''Ezt követően a tojás méretétől függően lehetőleg keskenyebb felükkel felfelé helyezzük őket lágytojás-tartóba''', majd óvatos kocogtatással kezdjük meg a tetejüket, és a tojás egyharmadáig bontsuk le a héjukat, hogy kikanalazhassuk belőlük az értékes tápanyagokat! | ||
== Tippek == | == Tippek == |
A lap jelenlegi, 2013. december 9., 20:48-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell tojást főzni?
A tojás az egyik legősibb és legjótékonyabb tápanyagforrása az embernek. A tojás tápértéke nagyon magas: kitűnő fehérjeforrás, tartalmaz D-vitamint, megvannak benne a B-vitamin-komplex legfontosabb összetevői, továbbá magas a szelén- és az agy számára fontos kolintartalma. Fellelhetők benne a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak és antioxidánsok is, ezért nélkülözhetetlen a látás, a memória és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A másik előnye, hogy rengeteg formában fogyasztható, melynek nagy része könnyen elkészíthető. Ebben a cikkben a kemény és a lágy tojás főzésének lépéseit tekintjük át.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Hogyan kell kemény tojást főzni:
- Először mindig alaposan tisztítsuk meg meleg víz alatt a tojások külsejét, mert a közhiedelemmel ellentétben szalmonella-fertőzést nem csak a romlott tojás okozhat, hanem a tojás külsején lévő szennyeződések is tartalmazhatják ezt a baktériumot!
- Mielőtt elkezdenénk főzni a tojást, a tompa végére tű segítségével bökjünk egy apró lyukat, így megelőzhetjük, hogy szétrepedjen főzés közben!
- Ezután rakjuk bele az edénybe a főzni kívánt tojásokat, majd engedjünk rá annyi hideg vizet, hogy bőségesen ellepje őket, különben nem egyenletesen fognak megfőni! Válasszunk megfelelő méretű edényt, hogy forráskor ne folyjon ki a lábasból a víz!
- Kezdjük melegíteni a vízbe tett tojásokat, és figyeljük, hogy mikor kezd felforrni! Érdemes fedőt rakni az edényre, hiszen így gyorsabban felforralhatjuk a vizet, azonban ez semmi kárt nem okoz a tojásokban.
- A forrástól számított 10-12 percen belül zárjuk el gázt, és akkor biztosak lehetünk benne, hogy igazi kemény tojást kapunk, de nem főzzük túl!
- Ezt követően öntsük le a forró vizet a tojásokról, és párszor öblítsük át hideg víz alatt őket, így sokkal könnyebb lesz a megpucolásuk is!
- Ha már kicsit kihűltek, két végüket óvatosan kocogtassuk meg, így a megrepedt héjat könnyebben eltávolíthatjuk!
- Miután eltávolítottuk a felesleges részeket, utána újra öblítsük át őket folyó víz alatt!
[szerkesztés] Hogyan kell Lágy tojást főzni:
- A lágy tojás elkészítésének első lépése nem különbözik a kemény tojásétól, ekkor is nagyon fontos a tojás külsejének meleg víz alatti megtisztítása a szennyeződésektől.
- Ezután egy edényben rakjunk fel melegedni jókora mennyiségű vizet, melybe előtte egy evőkanál sót és egy evőkanál ecetet teszünk! Erre azért van szükség, hogy megelőzzük a tojások szétrepedését.
- Vegyük le a tűzről a forrásban lévő vizet, és pár másodpercet hagyjuk állni, majd óvatosan kanállal helyezzük bele a tojásokat az edénybe! Vigyázzunk, hogy ne koccanjon oda a tojás az edény falához, mert akkor könnyen megrepedhet, és azonnal kifolyhat a tojásfehérje, ami az ecettel keveredve nem nyújt túl kellemes ízélményt.
- Miután belehelyeztük a tojásokat a forrásban levő vízbe, óvatosan tegyük vissza az edényt a lángra, és főzzük tovább a tojásokat!
- A következő lépés a legnehezebb része a folyamatnak: a kérdés, hogy mikor hagyjuk abba a főzést? Az igazi lágy tojás akkor jó, ha a fehérje már kicsit megdermedt, viszont a tojássárgája még lágy maradt. Az ideális főzési idő kiszámításánál azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy hűtőből elővett vagy szobahőmérsékletű a tojás, továbbá hogy tanyasi vagy bolti áruról van szó. Bolti, hűtőben tárolt tojásnál 6 perc az ideális főzési idő, de maximum 6 és fél perc. Szobahőmérsékletű, házi eledel esetében 5 vagy 5 és fél perc az ajánlott.
- Miután elzártuk, mindenképpen vegyük le a tűzről az edényt, és óvatosan kezdjük el kanállal kihalászni a tojásokat, majd azonnal helyezzük őket 5 másodpercre hideg víz alá! Ha 2-3 darabról van szó, akkor az egyik leöblítése idejére a másikakat bent hagyhatjuk még pár másodpercre a meleg vízben, de ha előre látjuk, hogy az öblítés viszonylag sok időt fog igénybe venni, akkor egyszerre szedjük ki a tojásokat, és csak utána, egyenként tegyük őket hideg víz alá!
- Ezt követően a tojás méretétől függően lehetőleg keskenyebb felükkel felfelé helyezzük őket lágytojás-tartóba, majd óvatos kocogtatással kezdjük meg a tetejüket, és a tojás egyharmadáig bontsuk le a héjukat, hogy kikanalazhassuk belőlük az értékes tápanyagokat!
[szerkesztés] Tippek
- A húsvéti kövesztett sonka mellé szánt tojásokat érdemes a sonka kövesztéséhez használt vízben megfőzni, majd a főzési idő lejárta után, de még a leszűrés előtt megkocogtatni a külsejüket (épp hogy megrepedjen), és kb. 5 percig állni hagyni a főzéshez használt lében, mert így átveszik a füstölt ízt, ami kitűnő alap egy fenséges húsvéti lakomához.
- A lágy tojás és a meleg vajas pirítós kitűnő párosítás lehet, egy bögre meleg tea kíséretében a hideg téli reggelekre ajánljuk.
[szerkesztés] Figyelmeztetés
- A tojás elkészítése mindig odafigyelést igényel, mert akár 30 másodpercen is sok múlhat, ezért ha nincs kedvünk a tűzhely mellett álldogálni, akkor inkább készítsünk valami mást!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Megfelelő méretű edény.
- Kanál.
- Lágytojás-tartó vagy egy megfelelő méretű csésze, melynek pereme megtartja a tojást.
- Víz.
- Só.
- Ecet.
- Tojás.