„Mézes likőrt készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell mézes likőrt készíteni?) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Lépések) |
||
(2 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
7. sor: | 7. sor: | ||
#Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát! | #Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát! | ||
#Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon! | #Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon! | ||
− | #Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk | + | #Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk, hiszen így még jobban összeérnek a különleges ízek, zamatok. |
− | #Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára díszítésként | + | #Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára pedig díszítésként köthetünk egy-két fahéjrudat. |
− | |||
== Tippek == | == Tippek == |
A lap jelenlegi, 2014. január 24., 10:07-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell mézes likőrt készíteni?
Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-fahéj-szegfűszeg trió különleges és finom egyvelege tesz igazán pikánssá. A mézes-fűszeres likőr igazi téli melengető ital, amellyel akár a megfázást is enyhíthetjük.
[szerkesztés] Lépések
- Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát!
- Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon!
- Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk, hiszen így még jobban összeérnek a különleges ízek, zamatok.
- Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára pedig díszítésként köthetünk egy-két fahéjrudat.
[szerkesztés] Tippek
- Ha a rendkívül erős törkölypálinkát önmagában nem igazán szeretjük, akkor készítsünk belőle mézes likőrt. A pálinka markáns íze a méz és a fűszerek hatására tompulni fog.
- Megfázás ellen vagy megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas ital (felnőtteknek!).
- Szép üvegekbe töltve ajándéknak is remek ötlet.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- fél ökölnyi friss vagy 4 kiskanálnyi szárított gyömbér
- egy tasak darabos fahéj
- egy tasak egész szegfűszeg
- 40 dkg méz
- 7 dl gyümölcspálinka vagy vodka
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Jó minőségű gyümölcspálinkát, illetve vodkát használjunk!
- Tartsuk be az érlelési időt!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin, 2014. február, XVIII. évfolyam, 2. szám