„Mézes likőrt készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell mézes likőrt készíteni?)
(Lépések)
 
(4 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell mézes likőrt készíteni? ==
 
== Hogyan kell mézes likőrt készíteni? ==
  
[[Fájl:mezes_likor.jpg|right|200 px]]Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-fahéj-szegfűszeg trió különleges és finom egyvelege tesz igazán pikánssá. A mézes-fűszeres likőr igazi téli melengető ital, amely akár a megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas.
+
[[Fájl:mezes_likor.jpg|right|180 px]]Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-fahéj-szegfűszeg trió különleges és finom egyvelege tesz igazán pikánssá. A mézes-fűszeres likőr igazi téli melengető ital, amellyel akár a megfázást is enyhíthetjük.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
7. sor: 7. sor:
 
#Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát!
 
#Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát!
 
#Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon!
 
#Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon!
#Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk érni, hiszen így még jobban összeérnek a különleges ízek, zamatok.
+
#Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk, hiszen így még jobban összeérnek a különleges ízek, zamatok.
#Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára díszítésként kössünk egy-két fahájrudat.  
+
#Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára pedig díszítésként köthetünk egy-két fahéjrudat.
 
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==

A lap jelenlegi, 2014. január 24., 10:07-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell mézes likőrt készíteni?

Mezes likor.jpg

Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-fahéj-szegfűszeg trió különleges és finom egyvelege tesz igazán pikánssá. A mézes-fűszeres likőr igazi téli melengető ital, amellyel akár a megfázást is enyhíthetjük.

[szerkesztés] Lépések

  1. Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát!
  2. Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon!
  3. Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk, hiszen így még jobban összeérnek a különleges ízek, zamatok.
  4. Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára pedig díszítésként köthetünk egy-két fahéjrudat.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha a rendkívül erős törkölypálinkát önmagában nem igazán szeretjük, akkor készítsünk belőle mézes likőrt. A pálinka markáns íze a méz és a fűszerek hatására tompulni fog.
  • Megfázás ellen vagy megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas ital (felnőtteknek!).
  • Szép üvegekbe töltve ajándéknak is remek ötlet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • fél ökölnyi friss vagy 4 kiskanálnyi szárított gyömbér
  • egy tasak darabos fahéj
  • egy tasak egész szegfűszeg
  • 40 dkg méz
  • 7 dl gyümölcspálinka vagy vodka

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Jó minőségű gyümölcspálinkát, illetve vodkát használjunk!
  • Tartsuk be az érlelési időt!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Praktika magazin, 2014. február, XVIII. évfolyam, 2. szám

Az oldal szerzői

Bya