„Jól gyógyteát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
('''Gyógytea készítésénél egyáltalán nem mindegy, hogyan készítjük el teánkat! Ahhoz, hogy ne csak tisztító és folyadékpótló hatású ital legyen, hanem a gyógyhatású, terápiás hatásai is érvényesüljenek) |
|||
(4 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == | == Hogyan kell {{PAGENAME}}? == | ||
− | + | Gyógytea készítésénél egyáltalán nem mindegy, hogyan készítjük el teánkat! Ahhoz, hogy ne csak tisztító és folyadékpótló hatású ital legyen, hanem a gyógyhatású, terápiás hatásai is érvényesüljenek, ismernünk kell a felhasznált növényrész elkészítésének sajátosságait és néhány alapvető szabályt! | |
+ | == Lépések == | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | ''' | + | #'''Soha ne használjunk csapvizet!''' Minden esetben tiszta, palackozott, vagy szűrt vízből készítsük a teát, ugyanis a csapvízben található különböző vegyi anyagok elváltoztatják a tea ízét, illetve ezek az anyagok keveredhetnek a gyógytea hatóanyagaival, és tönkretehetik azokat. |
+ | #'''Soha ne forraljuk fel újra a maradék vizet''', mert ezzel poshadt ízű teát kapunk! | ||
+ | #'''Tartsuk be a teakészítés alapszabályait,''' azaz ne használjunk alumíniumkannát, fémszűrőt és soha ne forrázzuk a teát műanyag vagy – nem rozsdamentes acél-fémedényben. | ||
+ | #'''A mellékízmentes, friss aroma eléréséhez''' porcelán-, üveg-, vagy kerámiaedényre van szükség. | ||
+ | #'''A hatóanyagok legnagyobb mennyiségű és legjobb minőségű kinyerésének''' 3-féle formája lehet. Megkülönböztetjük a főzetet, a forrázatot és a hidegvizes kivonat készítést. | ||
− | + | == Tippek == | |
− | ''' | + | *'''Főzet:''' Főzet készítésére akkor van szükség, ha a felhasznált növényi rész kemény, tömör, hatóanyagai nehezen oldódnak. Így például a héjak, gyökerek, szárak vagy hajtások mélyesszenciáinak kivonásához ez a módszer ajánlott. Ekkor a használni kívánt növényi részt megfelelő mennyiségű vízben 5-20 percig főzzük fedő nélkül. Az alapanyagok sűrűsége befolyásolja, de közben az elpárolgott vizet pótolhatjuk, hogy ne legyen túl tömény a kapott főzetünk. Mindig pontosan olvassuk el azokat az információkat is, amelyek a csomagoláson találhatók! Fogyasztás előtt szűrjük le! |
− | + | *'''Forrázat:''' A forrázat az, amit a legtöbben készítenek, vagyis, amikor egy adag teát vagy filtert belehelyezünk a csészébe, és leöntjük forró vízzel. Ennek készítését a lágyabb növényi részek (levél, virág, szirom) igénylik, melyekből könnyebben kioldódik a hatóanyag. Abban az esetben is a forrázás javasolt, ha a hatóanyag illékonysága miatt nem lehet forralni a teát. Ilyenkor öntsünk frissen forralt vizet a növényi részekre (2,5 dl vízhez egy púpozott teáskanál szárított gyógynövény kell). Általában szokás, hogy a forrázatot lefedve néhány percig állni hagyjuk. | |
− | + | *'''Hidegvizes kivonat:''' Akadnak olyan alapanyagok, amelyek hatóanyagai a hő hatására változást szenvednek, és elveszítik gyógyerejüket. Ilyen például a csipkebogyóban található C-vitamin. Ennek elkészítéséhez áztassuk hideg vízbe a megfelelő mennyiségű alapanyagot, és hagyjuk így éjszakára. Fogyasztás előtt ezt is szűrjük le! | |
+ | |||
+ | == Amire szükséged lehet == | ||
+ | |||
+ | * gyógytea | ||
+ | * edények | ||
+ | * forraló | ||
+ | |||
+ | == Figyelmeztetések == | ||
+ | |||
+ | *Ne essünk túlzásokba, folyadékpótlásra továbbra is a víz legyen az elsődleges, illetve fogyaszthatunk lédús gyümölcsöket is! | ||
+ | |||
+ | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
+ | |||
+ | * [http://xmm.hu/gyogyteak-es-masszazs/ Gyógyteák és masszázs] | ||
[[Kategória:Egészség]] | [[Kategória:Egészség]] |
A lap jelenlegi, 2013. október 23., 06:18-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell Jól gyógyteát készíteni?
Gyógytea készítésénél egyáltalán nem mindegy, hogyan készítjük el teánkat! Ahhoz, hogy ne csak tisztító és folyadékpótló hatású ital legyen, hanem a gyógyhatású, terápiás hatásai is érvényesüljenek, ismernünk kell a felhasznált növényrész elkészítésének sajátosságait és néhány alapvető szabályt!
[szerkesztés] Lépések
- Soha ne használjunk csapvizet! Minden esetben tiszta, palackozott, vagy szűrt vízből készítsük a teát, ugyanis a csapvízben található különböző vegyi anyagok elváltoztatják a tea ízét, illetve ezek az anyagok keveredhetnek a gyógytea hatóanyagaival, és tönkretehetik azokat.
- Soha ne forraljuk fel újra a maradék vizet, mert ezzel poshadt ízű teát kapunk!
- Tartsuk be a teakészítés alapszabályait, azaz ne használjunk alumíniumkannát, fémszűrőt és soha ne forrázzuk a teát műanyag vagy – nem rozsdamentes acél-fémedényben.
- A mellékízmentes, friss aroma eléréséhez porcelán-, üveg-, vagy kerámiaedényre van szükség.
- A hatóanyagok legnagyobb mennyiségű és legjobb minőségű kinyerésének 3-féle formája lehet. Megkülönböztetjük a főzetet, a forrázatot és a hidegvizes kivonat készítést.
[szerkesztés] Tippek
- Főzet: Főzet készítésére akkor van szükség, ha a felhasznált növényi rész kemény, tömör, hatóanyagai nehezen oldódnak. Így például a héjak, gyökerek, szárak vagy hajtások mélyesszenciáinak kivonásához ez a módszer ajánlott. Ekkor a használni kívánt növényi részt megfelelő mennyiségű vízben 5-20 percig főzzük fedő nélkül. Az alapanyagok sűrűsége befolyásolja, de közben az elpárolgott vizet pótolhatjuk, hogy ne legyen túl tömény a kapott főzetünk. Mindig pontosan olvassuk el azokat az információkat is, amelyek a csomagoláson találhatók! Fogyasztás előtt szűrjük le!
- Forrázat: A forrázat az, amit a legtöbben készítenek, vagyis, amikor egy adag teát vagy filtert belehelyezünk a csészébe, és leöntjük forró vízzel. Ennek készítését a lágyabb növényi részek (levél, virág, szirom) igénylik, melyekből könnyebben kioldódik a hatóanyag. Abban az esetben is a forrázás javasolt, ha a hatóanyag illékonysága miatt nem lehet forralni a teát. Ilyenkor öntsünk frissen forralt vizet a növényi részekre (2,5 dl vízhez egy púpozott teáskanál szárított gyógynövény kell). Általában szokás, hogy a forrázatot lefedve néhány percig állni hagyjuk.
- Hidegvizes kivonat: Akadnak olyan alapanyagok, amelyek hatóanyagai a hő hatására változást szenvednek, és elveszítik gyógyerejüket. Ilyen például a csipkebogyóban található C-vitamin. Ennek elkészítéséhez áztassuk hideg vízbe a megfelelő mennyiségű alapanyagot, és hagyjuk így éjszakára. Fogyasztás előtt ezt is szűrjük le!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- gyógytea
- edények
- forraló
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ne essünk túlzásokba, folyadékpótlásra továbbra is a víz legyen az elsődleges, illetve fogyaszthatunk lédús gyümölcsöket is!