„Felhasználni a csipkebogyót” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Figyelmeztetések)
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 217.12.49.164 (vita) szerkesztéséről 188.143.29.118 szerkesztésére)
 
30. sor: 30. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
 
* Enyhén hashajtó hatású.
 
* Enyhén hashajtó hatású.
* Egyébkánt ki kell szárítani?
 
 
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
* [http://www.wikihow.com/Use-Rosehips-in-Cookery How to use rosehips in cookery?]
 
* [http://www.wikihow.com/Use-Rosehips-in-Cookery How to use rosehips in cookery?]

A lap jelenlegi, 2013. szeptember 30., 12:16-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell felhasználni a csipkebogyót?

Csipkebogyo-felhasznalasa.jpg

A csipkebogyóról mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaz: hússzor többet, mint a narancs. Emellett van még benne némi A- és E-vitamin is, tehát mindenképpen ajánlatos fogyasztani. De hogyan is használjuk fel? Készíthetünk pl. csipkebogyólekvárt belőle, de tehetjük teába is.

[szerkesztés] Lépések

  1. Akkor gyűjtsd be a csipkebogyót, amikor már érett vörös vagy narancsos a színe. Használj ollót, hogy leszedd, majd pedig a bogyó körüli kis csészeleveleket távolítsd el. Ha valamelyik bogyó nem jó, dobd inkább el, és azt is ellenőrizd, hogy nincs-e rajta valamilyen rovar.
  2. Vágd félbe, és távolítsd el a magokat. Ezt a legegyszerűbb egy éles késsel és egy kiskanállal csinálni. Egy kissé időrabló tevékenység, de nem fogod megbánni.

[szerkesztés] Csipkebogyólekvár készítése

  1. Mérd le a súlyát a leszedett mennyiségnek. Adj hozzá kb. fele annyi vizet. Pl. fél kiló csipkebogyóhoz kb. 2,5 dl vizet adhatsz.
  2. Főzd a csipkebogyót fedő alatt a vízzel addig, amíg meg nem puhul. Ez kb. 10-15 perc. Pürésítsd a csipkebogyót, és nyomd át szitán. Mérd meg a pép súlyát.
  3. A pép súlyának megfelelő mennyiségű cukrot adj hozzá. Forrald fel.
  4. Ha kész, öntsd bele forró, sterilizált befőttes üvegbe.
  5. Használd fel! Használhatod kenyérrel, muffinhoz és kekszekhez, de jól harmonizál a csirkével, a disznóhússal és a pulykával is. Érdekes szószt kapsz, ha egy kis mustárral vagy szójaszósszal kevered el.

[szerkesztés] Csipkebogyótea készítése

  1. Egy evőkanálnyi csipkebogyóhúst áztassunk be 2 dl hideg vízbe estére.
  2. Reggel szűrjük le, majd a csipkebogyóhoz adjunk hozzá újabb 2 dl vizet, és melegítsük (de ne forraljuk) fel.
  3. Hagyjuk langyosra lehűlni.
  4. Ha már langyos, akkor öntsük össze azzal a vízzel, amiben egész este ázott a csipkebogyóhús.
  5. Fogyasszunk minden nap egy pohárral.

[szerkesztés] Tippek

  • A csipkebogyó immunerősítő, gátolja a meszesedést és serkenti a máj- és veseműködést. Antioxidáns hatással is bír.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • csipkebogyó
  • kés
  • olló
  • kiskanál
  • turmixgép vagy botmixer
  • víz
  • edény
  • steril befőttesüveg
  • poharak

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Enyhén hashajtó hatású.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell