„Kenyeret sütni házilag” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Amire szükséged lehet)
(Amire szükséged lehet)
56. sor: 56. sor:
 
**1,5 evőkanál olívaolaj
 
**1,5 evőkanál olívaolaj
 
*''Aszalt paradicsomos kenyérhez:''
 
*''Aszalt paradicsomos kenyérhez:''
*25 dkg kenyérliszt  
+
**25 dkg kenyérliszt  
*10 dkg finomliszt  
+
**10 dkg finomliszt  
*1 kávéskanál só
+
**1 kávéskanál só
*1 evőkanál olaj (amiben a paradicsom volt)
+
**1 evőkanál olaj (amiben a paradicsom volt)
*2 dkg élesztő
+
**2 dkg élesztő
*2,5 dl víz
+
**2,5 dl víz
*10 dkg aszalt paradicsom
+
**10 dkg aszalt paradicsom
*egy marék friss bazsalikom
+
**egy marék friss bazsalikom
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==

A lap 2013. augusztus 19., 06:42-kori változata

Hogyan kell kenyeret sütni házilag?

A boltokban kapható, sokszor felfújt vagy éppen szivacsszerű fehér kenyerek helyett érdemesebb inkább otthon kenyeret sütnünk. Így a tésztába csak az kerül, amit mi beleteszünk… Teljes kiőrlésű lisztek és magok felhasználásával pedig egészségesebb és ízletesebb kenyereket süthetünk. A dagasztás és a kelesztés sem nagy ördöngösség, és kemence vagy kenyérsütő gép nélkül is bátran hozzáláthatunk a kenyérsütéshez, hiszen gáz- vagy villanysütőben is kiváló kenyeret készíthetünk. Ha időnk és energiánk engedi, akkor mindennapos rutinná is válhat a házi kenyérsütés, így mindig friss és ropogós kenyér kerülhet az asztalunkra.


Lépések

Fehér búzalisztből készült kenyér

  1. Tegyük egy tálba a lisztet, az olajat, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk bele az élesztőt is!
  2. Adagoljunk lassan forró vizet a lisztes keverékhez, és közben gyúrjuk össze a tésztát!
  3. Dagasszuk kb. 10 percig, majd fedjük le az edényt, és kelesszük a tésztát meleg helyen kb. fél óráig!
  4. Kenjük ki margarinnal és lisztezzük be a kenyérsütő tepsit, majd tegyük bele a megkelt és megformázott tésztát!
  5. Süssük a kenyeret közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) addig, amíg aranybarna nem lesz (kb. 25-30 perc)!

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér

  1. Adjuk hozzá a lisztekhez az élesztőt, a sót és a cukrot!
  2. Keverjük a lisztes keverékhez a vizet, a kefirt és az olívaolajat, majd dagasszuk a tésztát!
  3. Hagyjuk meleg helyen megkelni kb. 1 órát az összegyúrt és letakart tésztát!
  4. Tegyük sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe a tésztát, és süssük közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) a kenyeret kb. 40-45 percig!

Aszalt paradicsomos kenyér

  1. Adjuk a lisztekhez a sót, a paradicsomról leszűrt 1 evőkanál olajat és az összemorzsolt élesztőt!
  2. Adagoljuk a lisztes keverékhez a vizet, és dagasszuk rugalmas tésztává!
  3. Takarjuk le a tésztát, és kelesszük duplájára!
  4. Gyúrjuk át alaposan a megkelt tésztát, és kelesszük újra!
  5. Vágjuk apró kockákra az aszalt paradicsomot, valamint aprítsuk fel a bazsalikomot!
  6. Lapítsuk ki a megkelt tésztát, szórjuk meg a paradicsommal és a bazsalikommal, majd gyúrjuk össze óvatosan!
  7. Kelesszük 20 percig még a tésztát, majd formázzuk téglalappá, emeljük meg az egyik oldalát és tekerjük meg, azaz készítsünk belőle masnit!
  8. Lisztezzük meg a tészta tetejét, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük meg!

Tippek

  • Magok (pl. napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag, zabpehely, hajdina) és különböző finomságok (pl. medvehagyma, snidling, rozmaring, olajbogyó, sajt, mák, dió, mogyoró, korpa, sör) hozzáadásával még ízletesebb kenyereket süthetünk.
  • A fehér, illetve a teljes kiőrlésű búzaliszt mellett másfajta – egészséges – lisztekből (pl. rozsliszt, tönkölybúzaliszt, kukoricaliszt) is készíthetünk kenyeret.
  • Ha van dagasztógépünk, akkor azt is használhatjuk a dagasztáshoz.
  • Jénai tálban vagy őzgerincformában is megsüthetjük a kenyeret.
  • A kenyérnek szánt tésztából zsemlét/kiflit is süthetünk.
  • A kenyér akkor lesz ropogós héjú, ha sütés közben gőz veszi körül. Ehhez egy hőálló tálba tegyünk vizet és tegyük azt a sütő aljára, hogy onnan tudjon párologni a víz. Sütőzacskót is használhatunk a gőzöléshez. Tegyük a zacskóba a kenyeret, permetezzünk bele vizet, lyukasszuk ki a tetejét néhány helyen, és így süssük meg a kenyeret. Még egyszerűbb módszer, ha vízzel kenegetjük sütés közben a kenyér tetejét.
  • Akkor tekinthetjük megsültnek a kenyerünket, ha kívülről már szép kérge van, és az alját megkocogtatva kongó hangot ad.

Amire szükséged lehet

  • Fehér búzalisztből készült kenyérhez:
    • 1 kg liszt
    • 2 evőkanál étolaj
    • csipet cukor (az élesztő miatt)
    • só (ízlés szerint)
    • 2,5 dkg élesztő
    • kb. 6-7 dl víz
  • Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérhez:
    • 250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
    • 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
    • 1 teáskanál porélesztő
    • 2 teáskanál só
    • 1,5-2 evőkanál cukor (az élesztő miatt)
    • 180 ml víz
    • 175 ml kefir
    • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • Aszalt paradicsomos kenyérhez:
    • 25 dkg kenyérliszt
    • 10 dkg finomliszt
    • 1 kávéskanál só
    • 1 evőkanál olaj (amiben a paradicsom volt)
    • 2 dkg élesztő
    • 2,5 dl víz
    • 10 dkg aszalt paradicsom
    • egy marék friss bazsalikom

Figyelmeztetések

  • Kihűlés után szeleteljük fel a kenyeret!
  • Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy friss-e az élesztőnk, akkor futtassuk fel a használat előtt!
  • Ha sütés közben nagyon égne, pirosodna a kenyér teteje, akkor takarjuk le egy alufóliával, és addig süssük így, amíg a belseje is átsül!

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya