„Besamel mártást készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell besamel mártást készíteni? == A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tej…”) |
(→Tippek) |
||
(2 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell besamel mártást készíteni? == | == Hogyan kell besamel mártást készíteni? == | ||
− | A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tejmártásnak vagy Bechamel (Béchamel) mártásnak is nevezik. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele. | + | [[Fájl:Gnocchi besamel.jpg|right]]A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tejmártásnak vagy Bechamel (Béchamel) mártásnak is nevezik. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
25. sor: | 25. sor: | ||
* Először csak a tej mintegy felét-háromnegyedét öntsd a besamel mártásba, így biztosan besűrűsödik. Ha esetleg nagyon sűrű lesz, ekkor még lassanként hozzáadhatod a maradék tejet. | * Először csak a tej mintegy felét-háromnegyedét öntsd a besamel mártásba, így biztosan besűrűsödik. Ha esetleg nagyon sűrű lesz, ekkor még lassanként hozzáadhatod a maradék tejet. | ||
* Ha nagyon híg lett a mártás, adhatsz hozzá egy kevés sajtot. | * Ha nagyon híg lett a mártás, adhatsz hozzá egy kevés sajtot. | ||
+ | * Ha a sajt íze nem megy az ételhez, használhatsz étkezési keményítőt. Egy keveset keverj össze hideg vízzel, majd erős kevergetés mellett öntsd hozzá a forrásban lévő híg besamelhez. Pillanatok alatt besűrűsödik! | ||
* A besamel mártást különböző célokra használják, ennek megfelelően a sűrűsége is változó. Ha például tésztaételekhez használod, hígabb változatra van szükség, ha viszont hússzeletekre szeretnéd tenni, sűrűbbre kell készíteni, hogy „megálljon”. | * A besamel mártást különböző célokra használják, ennek megfelelően a sűrűsége is változó. Ha például tésztaételekhez használod, hígabb változatra van szükség, ha viszont hússzeletekre szeretnéd tenni, sűrűbbre kell készíteni, hogy „megálljon”. | ||
43. sor: | 44. sor: | ||
* Fakanál | * Fakanál | ||
* Kézi habverő | * Kézi habverő | ||
+ | |||
+ | == Kapcsolódó videó == | ||
+ | <youtube>5yrbsbQGjRM</youtube> | ||
== Források, hivatkozások == | == Források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2013. július 29., 12:51-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell besamel mártást készíteni?
A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tejmártásnak vagy Bechamel (Béchamel) mártásnak is nevezik. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
[szerkesztés] Lépések
- Szerezd be az alábbi hozzávalókat:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
- A tejet melegítsd meg.
- Egy lábosban kezdd el felolvasztani a vajat.
- Amikor már puhul, szórd bele a lisztet is.
- Folyamatos kevergetés mellett addig pirítsd a lisztet, amíg el nem kezd változni a színe (azt azért ne várd meg, amíg megbarnul és megég…)
- Ekkor lassan öntsd fel a tejjel, miközben folyamatosan és gyorsan kevergeted.
- Vedd vissza a lángot (vagy az elektromos főzőlapon a hőmérsékletet), és kevergesd tovább a besamel mártást, amíg be nem sűrűsödik.
- Közben ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal és egy kevés őrölt szerecsendióval.
[szerkesztés] Tippek
- Amikor a mártást felöntöd tejjel, használj kézi habverőt. Ezzel könnyebb egyenletesebbre, csomómentesre keverni a besamelt.
- Először csak a tej mintegy felét-háromnegyedét öntsd a besamel mártásba, így biztosan besűrűsödik. Ha esetleg nagyon sűrű lesz, ekkor még lassanként hozzáadhatod a maradék tejet.
- Ha nagyon híg lett a mártás, adhatsz hozzá egy kevés sajtot.
- Ha a sajt íze nem megy az ételhez, használhatsz étkezési keményítőt. Egy keveset keverj össze hideg vízzel, majd erős kevergetés mellett öntsd hozzá a forrásban lévő híg besamelhez. Pillanatok alatt besűrűsödik!
- A besamel mártást különböző célokra használják, ennek megfelelően a sűrűsége is változó. Ha például tésztaételekhez használod, hígabb változatra van szükség, ha viszont hússzeletekre szeretnéd tenni, sűrűbbre kell készíteni, hogy „megálljon”.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A szerecsendió íze nagyon intenzív, főleg akkor vigyázz vele, ha frissen reszelsz belőle a mártásba.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
- Lábos
- Fakanál
- Kézi habverő