„Málnadzsemet készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Lépések) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Figyelmeztetések) |
||
40. sor: | 40. sor: | ||
*Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze! | *Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze! | ||
− | + | *A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja! | |
*Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat! | *Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat! | ||
A lap 2013. július 19., 13:45-kori változata
Hogyan kell málnadzsemet készíteni?
Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málna csak egyszer érik, ezért igyekeznünk kell a leszedésével. Dzsemnek befőzve viszont téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez.
Lépések
Dzsemfixszel készült változat
- Válogassuk át alaposan a málnaszemeket!
- Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni!
- Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet!
- Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet!
- Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre!
Fahéjjal megbolondított változat
- Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket!
- Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és vízzel felöntve főzzük forrásig!
- Tegyük takarékra, ha felforrt, majd további 4-5 percig még forraljuk!
- Szedjük le a málnapép tetején keletkezett habot!
- Adagoljuk tisztára mosott üvegekbe a málnadzsemet.
- Tartósítsuk száraz dunsztban, azaz párnák, takarók között hagyjuk kihűlni az üvegeket!
Tippek
- Aki nem szereti a magokat, az szűréssel a megfőtt málnapépből könnyen eltávolíthatja őket.
- A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.
Amire szükséged lehet
- Fahéjjal megbolondított változathoz:
- 3,3 kg málna
- kb. 1,8-2 kg cukor
- 3-4 teáskanál fahéj
- 2 pohár víz
- Dzsemfixszel készített változathoz:
- 3 kg málna
- 1 kg cukor
- 3 csomag dzsemfix szuper 3:1 (ilyen fajtájú dzsemfix használatával jóval kevesebb cukorra van szükség a befőzésnél, és ennek köszönhetően a dzsemek magas gyümölcstartalmúak maradnak)
Figyelmeztetések
- Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
- A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
- Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
- Fahéjjal megbolondított málnadzsem