„Málnadzsemet készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Lépések)
(Figyelmeztetések)
40. sor: 40. sor:
  
 
*Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
 
*Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
*A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!  
+
*A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!  
 
*Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!
 
*Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!
  

A lap 2013. július 19., 13:45-kori változata

Hogyan kell málnadzsemet készíteni?

Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málna csak egyszer érik, ezért igyekeznünk kell a leszedésével. Dzsemnek befőzve viszont téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez.


Lépések

Dzsemfixszel készült változat

  1. Válogassuk át alaposan a málnaszemeket!
  2. Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni!
  3. Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet!
  4. Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet!
  5. Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre!

Fahéjjal megbolondított változat

  1. Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket!
  2. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és vízzel felöntve főzzük forrásig!
  3. Tegyük takarékra, ha felforrt, majd további 4-5 percig még forraljuk!
  4. Szedjük le a málnapép tetején keletkezett habot!
  5. Adagoljuk tisztára mosott üvegekbe a málnadzsemet.
  6. Tartósítsuk száraz dunsztban, azaz párnák, takarók között hagyjuk kihűlni az üvegeket!

Tippek

  • Aki nem szereti a magokat, az szűréssel a megfőtt málnapépből könnyen eltávolíthatja őket.
  • A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.

Amire szükséged lehet

  • Fahéjjal megbolondított változathoz:
    • 3,3 kg málna
    • kb. 1,8-2 kg cukor
    • 3-4 teáskanál fahéj
    • 2 pohár víz
  • Dzsemfixszel készített változathoz:
    • 3 kg málna
    • 1 kg cukor
    • 3 csomag dzsemfix szuper 3:1 (ilyen fajtájú dzsemfix használatával jóval kevesebb cukorra van szükség a befőzésnél, és ennek köszönhetően a dzsemek magas gyümölcstartalmúak maradnak)

Figyelmeztetések

  • Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
  • A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
  • Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya