„Lecsót főzni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell lecsót főzni? == A lecsó igazi balkáni étek, de már annyira hozzátartozik a magyar gasztronómiához, hogy igazi magyar csemegeként tekintünk rá.…”) |
(→Hogyan kell lecsót főzni?) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell lecsót főzni? == | == Hogyan kell lecsót főzni? == | ||
− | A lecsó igazi balkáni étek, de már annyira hozzátartozik a magyar gasztronómiához, hogy igazi magyar csemegeként tekintünk rá. A lecsó jó önmagában, de több ételhez is használhatjuk, könnyen elkészíthető, és végtelen variációja van. | + | [[Fájl:Lecso3.jpg|http://grocceni.com/kep/lecso3.jpg|right]]A lecsó igazi balkáni étek, de már annyira hozzátartozik a magyar gasztronómiához, hogy igazi magyar csemegeként tekintünk rá. A lecsó jó önmagában, de több ételhez is használhatjuk, könnyen elkészíthető, és végtelen variációja van. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap 2013. június 3., 09:30-kori változata
Hogyan kell lecsót főzni?
A lecsó igazi balkáni étek, de már annyira hozzátartozik a magyar gasztronómiához, hogy igazi magyar csemegeként tekintünk rá. A lecsó jó önmagában, de több ételhez is használhatjuk, könnyen elkészíthető, és végtelen variációja van.
Lépések
Klasszikus lecsórecept
- Szerezzük be a hozzávalókat: 1 rész makói vöröshagyma, 2 rész érett paradicsom, 4 rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprika, olaj, fűszerpaprika, só, bors.
- A vöröshagymát vágjuk apróra, és kis lángon, olajon üvegesre pirítsuk! Közben időnként kevergessük meg, nehogy odaégjen.
- A paradicsomot héjastól és héj nélkül is felhasználhatjuk – ízlés dolga. Vágjuk cikkekre vagy karikákra.
- Ha szeretnénk lehúzni a paradicsom bőrét, előbb vágjuk be kereszt alakban, ami megkönnyíti majd a hámozást.
- Rakjuk be forró vízbe egy percre!
- Vegyük ki óvatosan, és hámozzuk meg őket.
- A paprikát csumázzuk ki! Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egyik kézzel fogod a paprikát közel a csumájához, míg a másik kezed hüvelykujjával benyomod a paprika csumáját. A szára segítségével húzd ki. Vágjuk karikákra vagy csíkokra!
- Az üveges hagymához adjuk hozzá a paprikát, és pirítsuk tovább.
- Amikor kissé megpuhult a paprika, adjunk hozzá annyi fűszerpaprikát, hogy szép piros színe legyen.
- Adjuk hozzá a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
- Az edényt félig fedjük le, és kis lángon főzzük. Ha a paradicsom szétesett, de még nem szószos, akkor készen van.
Francia lecsó (ratatouille)
- Szerezzük be a hozzávalókat: 300 g cukkini, 300 g padlizsán, 400 g paradicsom, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1 fej lilahagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 ág kakukkfű, olaj, só, bors, 2 ek finomra vágott bazsalikom.
- Vágjuk kockára a paradicsomot, paprikát, a padlizsánt és a cukkinit.
- Aprítsuk fel a fokhagymát!
- Olajban pirítsuk meg a padlizsánt, majd adjuk hozzá a cukkinit, a fokhagymát, a hagymát, a paprikát, a kakukkfüvet és pirítsuk tovább.
- Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és félig lefedve főzzük készre.
- A végén szórjuk meg bazsalikommal.
Egyéb lecsófélék
- Babos lecsó: előfőzött babot adunk a lecsóhoz, és együtt készre főzzük.
- Babos, virslis lecsó: előfőzött babot és karikákra vágott virslit is adunk a lecsóhoz, és készre főzzük.
- Tojásos lecsó: A már kész lecsóhoz adjunk néhány felvert, sózott tojást. Főzzük tovább, időnként kevergessük meg, az edény alján is, nehogy leégjen.
- Kolbászos lecsó: Adjunk a lecsóhoz karikára vágott lecsókolbászt.
- Rizses lecsó: Olajban pirítsunk meg némi rizst, és adjuk a lecsóhoz, amikor már majdnem kész. A lecsó szaftjában megpuhul. Nagyon laktató.
Tippek
- A lecsóhoz adhatunk hegyes paprikát is, ha csípősen szeretjük.
Amire szükséged lehet
- A recept hozzávalói
- Edény
- Fakanál
- Kés
- Vágódeszka
- Merőkanál
Figyelmeztetések
- A lecsót télire is eltehetjük, ekkor gondoskodjunk a tartósításáról.
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Lecsó
- A paradicsom héjának lehúzása egyszerűen
- Ratatouille (francia lecsó)
- saját tapasztalat