593
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250px Eredetileg Dél- és Közép Európában őshonos növény, de mára már szinte az egész világon termes…”
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
[[Fájl:Cekla.jpg|right|250px]] Eredetileg Dél- és Közép Európában őshonos növény, de mára már szinte az egész világon termesztik. A cékla a hideg téli hónapokban kitűnő immunerősítő. Jelentős a kálium, kálcium, nátrium, vas, kén és foszfor tartalma, valamint gazdag A, B és C vitaminokban. A gyógyászatban főleg kiváló vérképzőként, májtisztítóként javasolják fogyasztását.
== Lépések ==
# Mossuk meg alaposan a céklát!
# Legalább egy óráig főzzük bő, sós vízben.
# A főzést és a kihűlést követően könnyedén le tudjuk vágni a héját. A két végét is vágjuk le.
# Szeleteljük fel a kívánt vastagságúra a céklát!
# Hagyományos cukros, ecetes „salátalével” öntjük le, majd fűszerezzük ízlés szerint borssal, őrölt köménnyel.
== Tippek ==
* A hűtőszekrény zöldséges rekeszében is hetekig eláll, de csak akkor, ha a földet nem mossuk le a gumókról.
* Főleg a téli hónapokban juthatunk friss céklához.
* A nyers cékla fokozza a sejtek oxigénellátását, méregtelenít, jól hat vérszegénység és melankólia ellen.
* Ha igazán gusztusos szeleteket szeretnénk, hullámos szeletelővel vágjuk fel!
== Amire szükséged lehet ==
* 5-6 darab cékla
* cukor
* só, bors
* ecet
* őrölt kömény
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://buvosszakacs.blog.hu/2009/01/07/a_cekla A cékláról bővebben]
* [http://sutesfozesfortelyaireceptjei.network.hu/kepek/friedlne_evi_alkotasai/cekla_salata Cékla salátaként]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Cekla.jpg|right|250px]] Eredetileg Dél- és Közép Európában őshonos növény, de mára már szinte az egész világon termesztik. A cékla a hideg téli hónapokban kitűnő immunerősítő. Jelentős a kálium, kálcium, nátrium, vas, kén és foszfor tartalma, valamint gazdag A, B és C vitaminokban. A gyógyászatban főleg kiváló vérképzőként, májtisztítóként javasolják fogyasztását.
== Lépések ==
# Mossuk meg alaposan a céklát!
# Legalább egy óráig főzzük bő, sós vízben.
# A főzést és a kihűlést követően könnyedén le tudjuk vágni a héját. A két végét is vágjuk le.
# Szeleteljük fel a kívánt vastagságúra a céklát!
# Hagyományos cukros, ecetes „salátalével” öntjük le, majd fűszerezzük ízlés szerint borssal, őrölt köménnyel.
== Tippek ==
* A hűtőszekrény zöldséges rekeszében is hetekig eláll, de csak akkor, ha a földet nem mossuk le a gumókról.
* Főleg a téli hónapokban juthatunk friss céklához.
* A nyers cékla fokozza a sejtek oxigénellátását, méregtelenít, jól hat vérszegénység és melankólia ellen.
* Ha igazán gusztusos szeleteket szeretnénk, hullámos szeletelővel vágjuk fel!
== Amire szükséged lehet ==
* 5-6 darab cékla
* cukor
* só, bors
* ecet
* őrölt kömény
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://buvosszakacs.blog.hu/2009/01/07/a_cekla A cékláról bővebben]
* [http://sutesfozesfortelyaireceptjei.network.hu/kepek/friedlne_evi_alkotasai/cekla_salata Cékla salátaként]
[[Kategória:Étel-ital]]