„Befőzni tartósítószer nélkül” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250px Sokan csak vágynak rá, sokan meg is csinálják. Előbbiek a boltok polcairól, utóbbiak a kamrából…”)
 
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2013. május 22., 09:35-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell Befőzni tartósítószer nélkül?

Befozes.jpg

Sokan csak vágynak rá, sokan meg is csinálják. Előbbiek a boltok polcairól, utóbbiak a kamrából rakják a befőttet az étkezőasztalra. A befőzés sok helyen igazi családi esemény, mivel sok háziasszony célja, hogy a megtermelt gyümölcsöt tegye el télire. Mi is erre bíztatunk mindenkit, és főleg arra, hogy próbáljuk meg tartósítószerek nélkül befőzni!


[szerkesztés] Lépések

  1. Alapszabály: a befőttes üvegeknek és a fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük!
  2. Nem szükséges tartósítószert adni a gyümölcsökhöz, a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik róla, hogy sokáig élvezhessük az üvegbe zárt nyarat.
  3. A tartósításra alkalmas, kiválogatott terméseket 15-30 percig tiszta, hideg vízben áztatjuk, kivéve az epret, málnát és szedret.
  4. A kiválasztott gyümölcsöt felforraljuk, majd még forrón a tiszta üvegekbe töltjük.
  5. Az üvegeket megtöltve, lezárva, fordítsuk fejjel lefelé kb. 5 percre, mivel így vákuum keletkezik, és biztosabb lesz a tartósság.
  6. Párnák és takarók közé helyezve 1-2 napig meleg helyen hagyjuk állni a megtöltött üvegeket.


[szerkesztés] Tippek

  • Az üvegek tisztítását a következőképpen végezzük el: forró, mosószeres vízben mossuk el, majd öblítsük le tiszta vízben, végül csírátlanítsuk (állítsuk forró vízben egy-két percre).
  • A tartósítószer nélküli befőttek a felbontás után hűtőben is csak 7-10 napig állnak el, így inkább kisebb üvegekbe rakjuk el télire a gyümölcsöket!
  • Minden üveget címkézzünk fel: mit és mikor tettünk el.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • befőttes üvegek
  • cukor
  • gyümölcsök, zöldségek
  • konyharuhák
  • takarók


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Nem szabad törölgetni az üvegeket, csak egy tiszta konyharuhára borítsuk le őket, és hagyjuk lecsepegni.
  • Pár napig tartsuk szemmel a befőttet, nehogy kifolyjon a tetőnél!
  • Felbontás után ügyeljünk arra, hogy a tartósítószer mentességnek köszönhetően hamar megromlik a befőttünk!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS