„Rántást készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Kapcsolódó videók) |
|||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell rántást készíteni? == | == Hogyan kell rántást készíteni? == | ||
− | A rántás számos főzelék, leves és főétel alapja. Célja, hogy sűrűbbé és laktatóbbá tegye az ételt. | + | [[Fájl:Rántás.jpg|right]]A rántás számos főzelék, leves és főétel alapja. Célja, hogy sűrűbbé és laktatóbbá tegye az ételt. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
21. sor: | 21. sor: | ||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
− | <youtube> | + | <youtube>87tbwGI6DGk</youtube> |
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2011. május 16., 12:43-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell rántást készíteni?
A rántás számos főzelék, leves és főétel alapja. Célja, hogy sűrűbbé és laktatóbbá tegye az ételt.
[szerkesztés] Lépések
- Forrósítsuk fel az olajat/ zsírt vagy vajat! A zsiradék kiválasztása a kész étel típusától és ízvilágától függ. A melegítendő zsiradék mennyiségét is attól függően kell meghatározni, hogy mekkora rántást szeretnénk készíteni. Minél több olajjal kezdünk el dolgozni, annál több lisztre lesz szükségünk hozzá.
- Tegyük hozzá a lisztet! Ha kellően felforrósodott a zsiradék, akkor adjuk hozzá a lisztet! Gyorsan keverjük el a beleöntött lisztet, hogy ne legyen csomós!
- Pirítsuk arany barnára a lisztet! Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk arany barnára a lisztet, vigyázva, hogy ne égessük oda a rántást!
- Engedjük fel a rántást! Attól függően, hogy milyen ételt készítünk vízzel vagy valamilyen más folyadékkal (pl. sűrített paradicsommal) engedjük fel a rántást! Fontos, hogy lassan öntsük bele a folyadékot, és folyamatos kevergetéssel kerüljük el, hogy becsomósodjon!
[szerkesztés] Tippek
- A krémlevesek sűrítésére alkalmazott rántásokat érdemes inkább vajjal csinálni, míg a főzelékekét inkább zsírral vagy olajjal attól függően, hogy édes vagy savanyú ízesítésű egytálételt készítünk.
- Érdemes vastag falú és teflon bevonatú lábasban elkészíteni a rántást, mivel könnyen odakozmál! Ugyanezért gáztűzhely esetében lemez használata is ajánlott a lábas alá.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- zsír, olaj vagy vaj
- liszt
- víz
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Vigyázni kell, mert ha véletlenül túl nagy rántást csinálunk, azaz túl sok olajat és lisztet használunk, akkor könnyen lisztízűvé válhat az egész étel is.