„Medvehagymás pogácsát készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell medvehagymás pogácsát készíteni? == Az elmúlt években vált a tavasz egyik nagy slágerévé a [[szedni_és_felhasználni_a_medvahagymát|medvehagym…”)
(Nincs különbség)

A lap 2013. május 12., 09:11-kori változata

Hogyan kell medvehagymás pogácsát készíteni?

Az elmúlt években vált a tavasz egyik nagy slágerévé a medvehagyma. Nyersen fogyasztva is nagyon egészséges, de a konyhában is számos módon felhasználhatjuk. Íze nem olyan intenzív, mint a rendes hagymáé, viszont enyhén fokhagymás-snidlinges íze miatt kedvelt alapanyaga néhány ételnek. Cikkünkben ezúttal a medvehagymás pogácsa elkészítésének lépéseit mutatjuk be.


Lépések

  1. Szerezzük be a medvehagymát! Általában piacokon árulják a medvehagymát, de mi magunk tölgyes, bükkös erdőkben is szedhetünk. Persze az sem kizárt, hogy már a saját kertünkben termeljük.
  2. Készítsük elő a medvehagymát! Egy kis csokor medvehagymát mossunk meg alaposan, majd aprítsuk fel kisebb darabokra. Felhasználása előtt meg is fonnyaszthatjuk, de frissen is hozzáadhatjuk a pogácsa tésztájához.
  3. Állítsuk össze a pogácsa tésztáját! Az 50 dkg liszthez adjunk hozzá egy tojás sárgáját, egy kocka Ramat, 1 tejfölt, valamint 2 dkg élesztőt.
  4. Gyúrjuk össze a tésztát! A hozzávalók összegyúrása után a tésztát egymás után háromszor, félórás időközönként sodorjuk át alaposan.
  5. Szórjuk meg medvehagymával a tésztát! Egy-egy sodrás során a kinyújtott tésztára szórjunk egy kis marék összeaprított medvehagymát, majd azt a sodrással dolgozzuk bele a tésztába. Ezt a lépést mindhárom sodrásnál ismételjük meg!
  6. Pihentessük a tésztát! Ehhez tegyük a medvehagymával összedolgozott tésztát egy éjszakára hűtőszekrénybe, vagy hideg helyre.
  7. Szaggassuk ki a pogácsákat! A kinyújtott tészta tetejét először vagdossuk be kockásra, majd kenjük meg tojással vagy tejjel, és szórjuk meg reszelt sajttal, végül pogácsaszaggató segítségével szaggassuk ki a pogácsákat.
  8. Süssük meg a pogácsákat! Hideg sütéssel kezdve süssük halványpirosra a medvehagymás pogácsákat.

Tippek

  • Sajt helyett magvakkal (tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag, stb.) is megszórhatjuk a pogácsa tetejét.
  • Másfajta pogácsa-recepttel is el lehet készíteni a medvehagymás pogácsát.

Amire szükséged lehet

  • 1 csokor medvehagyma (apróra vágva 3 maréknyi)
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kocka Rama
  • 1 tejföl
  • 2 dkg élesztő

Figyelmeztetések

  • Győződjünk meg róla, hogy valóban medvehagymát tartunk a kezünkben, nem pedig a gyöngyvirág mérgező levelét!

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját recept

Az oldal szerzői

Bya