„Avokádókrémet készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell avokádókrémet készíteni? == Az avokádó számos olyan élettani hatással rendelkezik, ami miatt érdemes fogyasztani, így például gátolja a szí…”)
(Nincs különbség)

A lap 2013. május 6., 08:04-kori változata

Hogyan kell avokádókrémet készíteni?

Az avokádó számos olyan élettani hatással rendelkezik, ami miatt érdemes fogyasztani, így például gátolja a szív és érrendszeri megbetegedéseket, csökkenti az LDL koleszterin szintjét, a benne található lutein védi a retinát, s megóvhat például az időskori makuladegenerációtól, emellett pedig még a bőrnek is jót tesz. No és persze külön szerencse, hogy nem csak nagyon egészséges, de ráadásul nagyon finom is: érdemes például avokádókrémet készíteni, ami pirítóssal vagy éppen tortillával. Persze a recepteket lehet variálni, mi most egy egyszerűbbet mutatunk be.

Lépések

Egyszerű avokádókrém

  1. Hozzávalók: 1 jó érett avokádó, 125 g tejföl, 1 ek. limelé, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi só.
  2. Helyezzük az avokádót egy közepes tálba, és egy villával addig törjük, míg sima nem lesz.
  3. Adjuk hozzá a tejfölt, a lime levét és az összetört fokhagymát, majd sózzuk meg, jól keverjük el.
  4. Fedjük le, és tegyük egy kis időre a hűtőbe.

Avokádókrém ínyenceknek

  1. Hozzávalók: 1 jó érett avokádó, 1 jalapeno paprika kimagozva, felkarikázva, 1 lime leve, 1 dl tej, 0,5 dl tejföl, egy maroknyi korianderlevél, 1 evőkanál majonéz, fél teáskanál só.
  2. Az összes hozzávalót tegyük egy turmixgépbe, míg teljesen krémes nem lesz. Kóstoljuk meg, és ha még szükséges, fűszerezzük.

Tippek

  • Az érett avokádó kívül zöld vagy majdnem fekete, de puha, ha óvatosan megnyomod. Ha kemény, éretlen – ilyen esetben chutneykhoz és salátákhoz használható. Ha csak éretlent tudunk beszerezni, csomagoljuk be újságpapírba, és tegyük a napos ablakba egy-két napra, amíg megpuhul.
  • A lime vagy citrom használata azért is fontos, mert különben az avokádókrém nagyon bebarnul. Így is lehet, hogy az oxidáció miatt némileg barnásabb lesz a felülete, de semmi gond, tálalás előtt kissé keverjük össze.
  • Ehetjük pirítóssal, tortillával, tacóval, fajitassal és (tortilla)chipsszel is.
  • Tejföl helyett használhatunk görög joghurtot is.
  • Az avokádó segít a depresszió, a levertség és a fáradtság ellen is.

Amire szükséged lehet

  • A receptekben megtalálható hozzávalók
  • villa, turmixgép, tál

Figyelmeztetések

  • Az avokádónak magas a kalóriatartalma, egy érett avokádó nagyjából 60 g zsírt és 260 kalóriát tartalmaz – ugyanakkor ez alacsonyabb, mint a vajé vagy a humuszé.
  • Az avokádó héját és magját távolítsuk el.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag