„Halászlét főzni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell halászlét főzni?) |
(→Figyelmeztetések) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell halászlét főzni? == | == Hogyan kell halászlét főzni? == | ||
− | [[Fájl:Halaszle-fozese.jpg|right|http://www.mindmegette.hu/multidezo-avagy-barangolas-a-boldog-bekeidok-magyar-receptjeiben-46845]] | + | A két leghíresebb magyar halászlé kétségtelenül a bajai és a szegedi. A bajai halászlénél a halat nem passzírozzák, és gyufatésztával tálalják. Ezzel szemben a szegedi halászlénél alaplevet készítenek halaprólékból, azt átpasszírozzák, így az jóval sűrűbb. |
+ | [[Fájl:Halaszle-fozese.jpg|right|http://www.mindmegette.hu/multidezo-avagy-barangolas-a-boldog-bekeidok-magyar-receptjeiben-46845]] | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
40. sor: | 41. sor: | ||
* A hal tisztításakor fontos, hogy az epe ki ne szakadjon, mert különben elszínezi és keserűvé, élvezhetetlenné teszi a hal húsát. Az állat fejében, a gerincoszlop végén található egy háromszög alakú csont, az ún. keserű csont, melyet mindenképpen távolítsunk el, különben szintén élvezhetetlenné teheti a készülő ételt. Késpengével pattintsuk le a keserűfogát. | * A hal tisztításakor fontos, hogy az epe ki ne szakadjon, mert különben elszínezi és keserűvé, élvezhetetlenné teszi a hal húsát. Az állat fejében, a gerincoszlop végén található egy háromszög alakú csont, az ún. keserű csont, melyet mindenképpen távolítsunk el, különben szintén élvezhetetlenné teheti a készülő ételt. Késpengével pattintsuk le a keserűfogát. | ||
− | + | * Ne kavarjuk a halászlét, mert széthull a hal. | |
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2013. április 8., 12:11-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell halászlét főzni?
A két leghíresebb magyar halászlé kétségtelenül a bajai és a szegedi. A bajai halászlénél a halat nem passzírozzák, és gyufatésztával tálalják. Ezzel szemben a szegedi halászlénél alaplevet készítenek halaprólékból, azt átpasszírozzák, így az jóval sűrűbb.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Bajai halászlé
- Hozzávalók 2-3 személy részére: 1 kg ponty (kibelezve, enyhén vízzel átöblítve), 1 nagy vöröshagyma (lehetőleg tavalyi) összeturmixolva, 1 kis paradicsom, 1 kis tv paprika, 1-2 halászlékocka (opcionális, van, aki nem tesz bele), 2 púpos ek. pirospaprika, só, 1 burgonya (opcionális).
- A halat irdaljuk be, és 1,5 centis szeletekre vágjuk.
- Sózzuk be mindkét felét, és tegyük egy nagy fazékba, majd öntsük rá a turmixolt hagymát.
- Tegyük bele a paradicsomot és a paprikát (ha szeretnénk, akkor a krumplit) is, majd hagyjuk egy órát állni.
- Öntsük fel vízzel addig, hogy ellepje a halat, tegyük bele a halászlékockát és forraljuk fel.
- Ha felforrt, vegyük lejjebb a lángot, adjuk hozzá a pirospaprikát, és egy órát fűzzük.
[szerkesztés] Gyufatészta a bajai halászléhez
- Hozzávalók: 0,5 kg fehér liszt, 4-5 tojás, só.
- Az alapanyagokat jól dolgozzuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Ha nagyon nem akar összeállni, egy picike vizet használhatunk.
- Sodrófával nyújtsuk ki, majd a sodrófára tekerve a sodrófa mentén, hosszában két oldalt elvágjuk, így kb. 30-40 cm hosszú, 5,6 cm széles lapokat kapunk. Ezek ne legyenek vastagabbak néhány milliméternél.
- Helyezzük egymásra a lapokat, és késsel kb. 2 mm széles csíkokat vágjunk belőle.
- Bő, sós vízben főzzük ki.
[szerkesztés] Szegedi halászlé
- Hozzávalók: fél kg apróhal, 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 3 dkg édes-nemes paprika, 2 dkg só, 1 cseresznyepaprika, 3 dl száraz fehérbor.
- A halakat tisztítsuk meg, fejüket, farkukat, uszonyaikat vágjuk le. A ponty törzsét szeleteljük fel.
- Az apróhalakat 3 liter vízbe tegyük fel fűni, majd törjük át.
- A lébe tegyük bele az áttört apróhalat, a hagymát és a pontyot.
- Amikor for, tegyük bele a sót, a paprika felét és a cseresznyepaprikát.
- Fél óra forrás után tegyük bele a paprika másik felét és a bort, majd még 5 percet forraljuk.
[szerkesztés] Tippek
- A tükörponty zsírosabb a folyami pontynál. A tavi ponty helyenként mocsárízű lehet, ilyen szempontból a folyami ponty általában finomabb.
- A halászlét készíthetjük bográcsban is, így még jobb lesz az íze.
- A bajai halászlénél külön eszik a levet és a halat.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- hozzávalók
- passzírozó
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A hal tisztításakor fontos, hogy az epe ki ne szakadjon, mert különben elszínezi és keserűvé, élvezhetetlenné teszi a hal húsát. Az állat fejében, a gerincoszlop végén található egy háromszög alakú csont, az ún. keserű csont, melyet mindenképpen távolítsunk el, különben szintén élvezhetetlenné teheti a készülő ételt. Késpengével pattintsuk le a keserűfogát.
- Ne kavarjuk a halászlét, mert széthull a hal.