„Kifújni a tojást” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Tippek) |
(→Lépések) |
||
2. sor: | 2. sor: | ||
[[Fájl:Tojas_kifujasa.jpg|right]]Ha hímes tojást vagy egész tojáshéjból készített díszt szeretnél csinálni, ki kell fújnod a tojást. Ezt óvatosan, nagy türelemmel kell elvégezni az alábbi módon. | [[Fájl:Tojas_kifujasa.jpg|right]]Ha hímes tojást vagy egész tojáshéjból készített díszt szeretnél csinálni, ki kell fújnod a tojást. Ezt óvatosan, nagy türelemmel kell elvégezni az alábbi módon. | ||
− | == Lépések | + | == Lépések = |
# A tojás megtisztítása után szúrj egy apró lyukat mind a két végére egy tű (pl. gombostű) segítségével. | # A tojás megtisztítása után szúrj egy apró lyukat mind a két végére egy tű (pl. gombostű) segítségével. | ||
# Ezután tágítsd ki a lyukakat (akár ollóval, vagy egy erősebb tűvel, pl. kötőtűvel). A felső kisebb, az alsó valamivel nagyobb legyen (kb. a kötőtű vagy szívószál vastagságának megfelelő). | # Ezután tágítsd ki a lyukakat (akár ollóval, vagy egy erősebb tűvel, pl. kötőtűvel). A felső kisebb, az alsó valamivel nagyobb legyen (kb. a kötőtű vagy szívószál vastagságának megfelelő). |
A lap 2013. március 30., 14:48-kori változata
Hogyan kell kifújni a tojást?
Ha hímes tojást vagy egész tojáshéjból készített díszt szeretnél csinálni, ki kell fújnod a tojást. Ezt óvatosan, nagy türelemmel kell elvégezni az alábbi módon.
= Lépések
- A tojás megtisztítása után szúrj egy apró lyukat mind a két végére egy tű (pl. gombostű) segítségével.
- Ezután tágítsd ki a lyukakat (akár ollóval, vagy egy erősebb tűvel, pl. kötőtűvel). A felső kisebb, az alsó valamivel nagyobb legyen (kb. a kötőtű vagy szívószál vastagságának megfelelő).
- Fogpiszkálóval, hegyes hurkapálcával vagy a kötőtűvel nyúlj be a tojásba, szúrd át a tojássárgáját. (Esetleg egy kicsit óvatosan meg is mozgathatod, hogy a belseje összekeveredjen.)
- Óvatosan, de erősen fújj bele a tojásba. Addig folytasd, amíg kisebb adagokban a tojás teljes tartalma kijön.
- Amennyire lehet, öblítsd ki a kifújt tojást tiszta vízben.
- Tedd tojástartóba vagy állítsd egy kisebb pohárba, hogy az összes víz kifolyhasson belőle.
- A kifújt tojást díszítés után könnyen felfüggesztheted: a lyukakon horgolótű vagy hurkapálca segítségével vezess át egy szalagot, és kösd meg az alsó lyuk alatt.
Tippek
- A tojást érdemes egy nagyobb keverőtál felett kifújni, így véletlenül se fröcskölsz össze semmit.
- Biztos, hogy nem reped szét a tojás a lyukak készítésekor, ha a két végére ragasztószalagot simítasz, és azon keresztül szúrod át a tojáshéjat.
- Ha félsz attól, hogy fújás közben szétreped a tojáshéj, injekciós tűvel is kiszívhatod a tojás belsejét. Ilyenkor is fúrj a tojás mindkét végére lyukat, majd a vastagabb tűvel felszerelt fecskendővel szívd ki a tojás tartalmát. Ha ügyes vagy, akár külön a fehérjét és a sárgáját is ki lehet szívni, így a tojást több recepthez tudod felhasználni.
- Valószínűleg nincs olyan ember, aki megpróbálkozott a tojás kifújásával, de egyet sem tört össze. A kezdeti kudarcok tehát ne vegyék el a kedved!
Figyelmeztetések
- A tojás belsejének kifújásához főleg eleinte kell egy kis erő, mégsem szabad nagyon erőltetni, mert a tojáshéj könnyen összetörik.
- Figyelj arra, hogy fújás közben ne szorítsd meg a tojást!
- A tojások kifújása közben tarts szünetet, mert a hosszan tartó erőteljes kilégzés miatt megszédülhetsz.
Amire szükséged lehet
- Tojások (ha lehet, tanyasi tojás, mert annak erősebb a héja, és nehezebben törik)
- Vékonyabb tű (pl. gombostű)
- Vastagabb tű vagy olló a lyukak kitágításához
- Kihegyezett hurkapálca, esetleg fogpiszkáló
- Tojástartó
- Szalag a kifújt tojás felfüggesztéséhez