„Somlói galuskát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell somlói galuskát készíteni? == A somlói galuska az egyik legismertebb magyar desszert, amit a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly …”) |
(Nincs különbség)
|
A lap 2013. március 21., 17:27-kori változata
Hogyan kell somlói galuskát készíteni?
A somlói galuska az egyik legismertebb magyar desszert, amit a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly talált ki. A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is. Az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő: sima, kakós és diós piskótát. Ezért az alább leírt recept a somlói galuska egyik alapváltozatát ismerteti. A hozzávalók 10–12 adagra szólnak.
Lépések
- Háromféle piskótát készítünk: simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük.
- Az alapöntet elkészítése: az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.
- A somlói galuska összeállítása: tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
- Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.
Tippek
- A somlói galuska eléggé „munkás” édesség, ezért ennél kisebb mennyiséget nem érdemes készíteni (a recept alapján, a megadott hozzávalók szerint 10-12 adagnyi somlói galuska készíthető).
Amire szükséged lehet
- A piskótákhoz (egyenként):
- Az alapöntethez:
- A vaníliakrémhez:
- A töltelékhez:
- A csokoládéöntethez:
- 150 g étcsokoládé
- 250 g cukor
- 1,5 dl víz
- 1 dl rum
- Továbbá:
- 4 dl tejszínből hab
Figyelmeztetések
- Óvatosan a sütővel.
Kapcsolódó videók
Somlói galuska (Miele Főzőiskola)