„Joghurtot készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell joghurtot készíteni? == right A joghurt Európában egészen a 20. századig ritkaságnak számított. Elterjedését a mai napig …”) |
(Nincs különbség)
|
A lap jelenlegi, 2013. január 30., 09:36-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell joghurtot készíteni?
A joghurt Európában egészen a 20. századig ritkaságnak számított. Elterjedését a mai napig széles körben üdvözöljük. Kiváló alapanyaga a nap bármelyik étkezésének, és jótékony hatása fontos szerepet játszik az emésztésben. A joghurtot elkészíthetjük otthon is, néhány egyszerű, ám annál fontosabb lépés betartásával.
[szerkesztés] Lépések
- Vegyél 2 litert frissen fejt házi tejet a piacon! Nemcsak finomabb, de olcsóbb is a bolti változatoknál.
- Forrald fel a tejet, majd várj, míg kihűl annyira, hogy már ne égesse meg az ujjadat, de ne is legyen langyos!
- Keverj bele a tejbe egy kis doboz natúr joghurtot!
- A fazekat lefedve, takaróba tekerve pihentesd a tejet 6-8 órán keresztül.
- Az idő elteltével már fogyaszthatjuk is a friss joghurtot!
[szerkesztés] Tippek
- Ha nincs a környékeden olyan hely, ahol friss tejet vásárolhatsz, használhatsz boltit is, de ne legyen féltartós és zsírszegény se!
- Ha van hőmérőd, kb. 40 fokosra hűtsd le a tejet forralás után!
- Az elkészült joghurtot fogyaszthatjuk például lekvárral, gyümölcsökkel vagy mézzel!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- fazék
- takaró/pokróc
- 2 liter friss tej
- egy kis dobozos natúr joghurt
- hőmérő
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A 40-45 fok között tartott tej 6-8 óra alatt alakul át joghurttá. Ilyenkor a joghurt durva szerkezetű és savós lesz.
- A 30-35 fok között tartott tejből 18-20 óra múlva kapunk egy finomabb szerkezetű joghurtot.
- A joghurtbaktériumok (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteriumok) a 40-42 fokos hőmérsékletet kedvelik leginkább.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók