„Elkerülni a transzzsírsavakat” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell elkerülni a transzzsírsavakat?) |
(→Figyelmeztetések) |
||
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell elkerülni a transzzsírsavakat? == | == Hogyan kell elkerülni a transzzsírsavakat? == | ||
− | A transzzsírsavak a növényi zsírsavak feldolgozása során keletkeznek. Az élelmiszergyártásban azért használják, mert az olajok technológiai tulajdonságait képes megváltoztatni, így a termékek tartósabbak lesznek vagy éppen szilárd halmazállapotúak. Ugyanakkor növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. | + | [[Fájl:Transzzsirsavak.jpg|right]]A transzzsírsavak a növényi zsírsavak feldolgozása során keletkeznek. Az élelmiszergyártásban azért használják, mert az olajok technológiai tulajdonságait képes megváltoztatni, így a termékek tartósabbak lesznek vagy éppen szilárd halmazállapotúak. Ugyanakkor növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
29. sor: | 29. sor: | ||
* Fogyasszunk több egészséges, feldolgozatlan élelmiszert (pl. zöldségek, gyümölcsök). | * Fogyasszunk több egészséges, feldolgozatlan élelmiszert (pl. zöldségek, gyümölcsök). | ||
+ | * Egyelőre nem kötelező a gyártóknak a termék transzzsírsavtartalmát feltüntetni a csomagoláson. | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2012. december 6., 09:37-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell elkerülni a transzzsírsavakat?
A transzzsírsavak a növényi zsírsavak feldolgozása során keletkeznek. Az élelmiszergyártásban azért használják, mert az olajok technológiai tulajdonságait képes megváltoztatni, így a termékek tartósabbak lesznek vagy éppen szilárd halmazállapotúak. Ugyanakkor növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
[szerkesztés] Lépések
- Kerüljük a következő feldolgozott élelmiszereket:
- nagy zsírtartalmú édesipari termékek (pl. étbevonó massza, szaloncukor, krémmel töltött kekszek, teasütemények),
- krémmel töltött, ét vagy tej bevonómasszával fedett cukrászsütemények, leveles tészta alapú sütik,
- a margarinok egy része (elsősorban a kevésbé ismert márkák)
- levesporok, por alakú mártások, szószok,
- mikrohullámú sütőben pattogatott kukorica,
- éttermekben, menzákon kapható, zsiradékban sütött ételek (pl. sültkrumpli).
- Az élelmiszerek címkéjén ellenőrizzük, hogy hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaz-e. Ha igen, és az összetevőknél az elsők között szerepel, akkor annak az élelmiszernek nagy valószínűséggel magas a transzzsírsavtartalma.
- Fogyasszunk kevesebb édességet, nagy zsírtartalmú éellmiszert!
- Kerüljük a gyorséttermeket!
- Az OÉTI közölt egy listát az egyes élelmiszerek transzzsírsavtartalmáról, melyet érdemes megnézni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek 2008-as termékek vizsgálatából származnak.
[szerkesztés] Tippek
- Fogyasszunk több egészséges, feldolgozatlan élelmiszert (pl. zöldségek, gyümölcsök).
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- A termékek címkéinek ellenőrzése.
- Egészségesebb ételek fogyasztása.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Fogyasszunk több egészséges, feldolgozatlan élelmiszert (pl. zöldségek, gyümölcsök).
- Egyelőre nem kötelező a gyártóknak a termék transzzsírsavtartalmát feltüntetni a csomagoláson.