„Elkerülni a transzzsírsavakat” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell elkerülni a transzzsírsavakat? == A transzzsírsavak a növényi zsírsavak feldolgozása során keletkeznek. Az élelmiszergyártásban azért használj…”)
 
(Figyelmeztetések)
 
(3 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell elkerülni a transzzsírsavakat? ==
 
== Hogyan kell elkerülni a transzzsírsavakat? ==
  
A transzzsírsavak a növényi zsírsavak feldolgozása során keletkeznek. Az élelmiszergyártásban azért használják, mert az olajok technológiai tulajdonságait képes megváltoztatni, így a termékek tartósabbak lesznek vagy éppen szilárd halmazállapotúak. Ugyanakkor növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
+
[[Fájl:Transzzsirsavak.jpg|right]]A transzzsírsavak a növényi zsírsavak feldolgozása során keletkeznek. Az élelmiszergyártásban azért használják, mert az olajok technológiai tulajdonságait képes megváltoztatni, így a termékek tartósabbak lesznek vagy éppen szilárd halmazállapotúak. Ugyanakkor növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
29. sor: 29. sor:
  
 
* Fogyasszunk több egészséges, feldolgozatlan élelmiszert (pl. zöldségek, gyümölcsök).
 
* Fogyasszunk több egészséges, feldolgozatlan élelmiszert (pl. zöldségek, gyümölcsök).
 +
* Egyelőre nem kötelező a gyártóknak a termék transzzsírsavtartalmát feltüntetni a csomagoláson.
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

A lap jelenlegi, 2012. december 6., 09:37-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell elkerülni a transzzsírsavakat?

Transzzsirsavak.jpg

A transzzsírsavak a növényi zsírsavak feldolgozása során keletkeznek. Az élelmiszergyártásban azért használják, mert az olajok technológiai tulajdonságait képes megváltoztatni, így a termékek tartósabbak lesznek vagy éppen szilárd halmazállapotúak. Ugyanakkor növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

[szerkesztés] Lépések

  1. Kerüljük a következő feldolgozott élelmiszereket:
    • nagy zsírtartalmú édesipari termékek (pl. étbevonó massza, szaloncukor, krémmel töltött kekszek, teasütemények),
    • krémmel töltött, ét vagy tej bevonómasszával fedett cukrászsütemények, leveles tészta alapú sütik,
    • a margarinok egy része (elsősorban a kevésbé ismert márkák)
    • levesporok, por alakú mártások, szószok,
    • mikrohullámú sütőben pattogatott kukorica,
    • éttermekben, menzákon kapható, zsiradékban sütött ételek (pl. sültkrumpli).
  2. Az élelmiszerek címkéjén ellenőrizzük, hogy hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaz-e. Ha igen, és az összetevőknél az elsők között szerepel, akkor annak az élelmiszernek nagy valószínűséggel magas a transzzsírsavtartalma.
  3. Fogyasszunk kevesebb édességet, nagy zsírtartalmú éellmiszert!
  4. Kerüljük a gyorséttermeket!
  5. Az OÉTI közölt egy listát az egyes élelmiszerek transzzsírsavtartalmáról, melyet érdemes megnézni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek 2008-as termékek vizsgálatából származnak.

[szerkesztés] Tippek

  • Fogyasszunk több egészséges, feldolgozatlan élelmiszert (pl. zöldségek, gyümölcsök).

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A termékek címkéinek ellenőrzése.
  • Egészségesebb ételek fogyasztása.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Fogyasszunk több egészséges, feldolgozatlan élelmiszert (pl. zöldségek, gyümölcsök).
  • Egyelőre nem kötelező a gyártóknak a termék transzzsírsavtartalmát feltüntetni a csomagoláson.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag