„Krumpliprószát csinálni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell krumpliprószát csinálni? == Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. …”) |
|||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell krumpliprószát csinálni? == | == Hogyan kell krumpliprószát csinálni? == | ||
− | Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon. | + | [[Fájl:Krumpliprosza.jpg|right]]Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # A kb. 1 kg burgonyát meghámozzuk, és nyersen belereszeljük a fél liter aludttejbe. Kicsi lyukú, csillag alakú, általában alma reszeléshez használt reszelőt használjunk, amin igazán pépesre tudjuk reszelni a burgonyát. Újkrumpliból valamivel könnyebb elkészíteni. Ne aggódjunk az idő elteltével a lereszelt krumpli elkezd megbarnulni, de ez természetes folyamat! | + | # '''A kb. 1 kg burgonyát meghámozzuk, és nyersen belereszeljük a fél liter aludttejbe.''' Kicsi lyukú, csillag alakú, általában alma reszeléshez használt reszelőt használjunk, amin igazán pépesre tudjuk reszelni a burgonyát. Újkrumpliból valamivel könnyebb elkészíteni. Ne aggódjunk az idő elteltével a lereszelt krumpli elkezd megbarnulni, de ez természetes folyamat! |
− | # Hozzátesszük a 30 dkg lisztet, sózzuk, enyhén borsozzuk, és jól összekeverjük, hogy ne maradjon csomós liszt sehol a tésztában! | + | # '''Hozzátesszük a 30 dkg lisztet, sózzuk, enyhén borsozzuk, és jól összekeverjük, hogy ne maradjon csomós liszt sehol a tésztában!''' |
− | # A tepsit vékonyan kizsírozzuk, majd a prószatésztát beleöntjük. | + | # '''A tepsit vékonyan kizsírozzuk, majd a prószatésztát beleöntjük.''' |
− | # Mérsékelten erős tűznél (kb. 180 fokon) majdnem készre sütjük. | + | # '''Mérsékelten erős tűznél (kb. 180 fokon) majdnem készre sütjük.''' |
− | # Közben a reszelt vöröshagymát egy kevés zsírban rózsaszínűre pirítjuk, elkeverjük 3-4 dl tejföllel, majd a majdnem kész prószát kivesszük a sütőből és a hagymás tejfölt a tetejére öntjük. | + | # '''Közben a reszelt vöröshagymát egy kevés zsírban rózsaszínűre pirítjuk,''' elkeverjük 3-4 dl tejföllel, majd a majdnem kész prószát kivesszük a sütőből és a hagymás tejfölt a tetejére öntjük. |
− | # Néhány percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, hogy a hagymás tejföl szépen rápiruljon a prószára! | + | # '''Néhány percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, hogy a hagymás tejföl szépen rápiruljon a prószára!''' |
− | # Ha megsült, tenyérnyi kockákra szeleteljük, és frissen tálaljuk! | + | # '''Ha megsült, tenyérnyi kockákra szeleteljük, és frissen tálaljuk!''' |
== Tippek == | == Tippek == |
A lap jelenlegi, 2012. október 27., 10:51-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell krumpliprószát csinálni?
Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon.
[szerkesztés] Lépések
- A kb. 1 kg burgonyát meghámozzuk, és nyersen belereszeljük a fél liter aludttejbe. Kicsi lyukú, csillag alakú, általában alma reszeléshez használt reszelőt használjunk, amin igazán pépesre tudjuk reszelni a burgonyát. Újkrumpliból valamivel könnyebb elkészíteni. Ne aggódjunk az idő elteltével a lereszelt krumpli elkezd megbarnulni, de ez természetes folyamat!
- Hozzátesszük a 30 dkg lisztet, sózzuk, enyhén borsozzuk, és jól összekeverjük, hogy ne maradjon csomós liszt sehol a tésztában!
- A tepsit vékonyan kizsírozzuk, majd a prószatésztát beleöntjük.
- Mérsékelten erős tűznél (kb. 180 fokon) majdnem készre sütjük.
- Közben a reszelt vöröshagymát egy kevés zsírban rózsaszínűre pirítjuk, elkeverjük 3-4 dl tejföllel, majd a majdnem kész prószát kivesszük a sütőből és a hagymás tejfölt a tetejére öntjük.
- Néhány percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, hogy a hagymás tejföl szépen rápiruljon a prószára!
- Ha megsült, tenyérnyi kockákra szeleteljük, és frissen tálaljuk!
[szerkesztés] Tippek
- Az aludttejet helyettesíthetjük kefirrel is.
- Még finomabb a prószatészta, ha még nyersen belereszelünk egy fej vöröshagymát is a tésztába.
- Ha igazán tökéletes prószát akarunk készíteni, a tészta tetejére a hagymás tejfölön túl szórjunk még apróra vágott füstölt sonkát vagy megszórhatjuk reszelt sajttal is!
- A prószatésztát süthetjük egyenként is, palacsintasütőben, ekkor a feltétek (tejfölös pirított hagyma, sonka, sajt, esetleg fokhagyma) csak tálaláskor kerülnek a lepények tetejére.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
4 személyre
- ½ liter aludttej
- 1 kg burgonya
- kb. 30 dkg liszt
- 1-2 fej vöröshagyma
- só, kevés őrölt bors
- zsír
- 3-4 dl tejföl
- ízlés szerint füstölt sonka, reszelt trappista sajt, esetleg apróra vágott fokhagyma.