„Elkészíteni a csülköt pékné módra” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra? == A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a cs…”)
(Nincs különbség)

A lap 2012. október 24., 14:03-kori változata

Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra?

A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a csülköt a hagymával és a krumplival, majd amíg a pék délelőtt aludt, lassan elkészült a laktató ebéd, úgy, hogy a kemencét sem kellett újra felfűteni. Kényelmes és takarékos megoldás. Ha nincs kemencénk, az elektromos tűzhely is megteszi, és ha nem akarjuk egész délelőtt figyelgetni, mi történik a sütőben, akkor előfőzhetjük a csülköt.

Lépések

Hozzávalók

  • 1 nyers csülök (kb. 1,4 kg)
  • 1 kg krumpli
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 kiskanál libazsír
  • Bors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl sör

Elkészítés

  1. A csülköt kuktában egy órán át főzzük, majd a főzőlében hagyjuk kihűlni. (Babérlevél nem volt itthon, a fokhagymát meg simán kifelejtettem, így én sima, sós vízben főztem elő a csülköt.) Egy éjszakát pihentessük.
  2. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát robosztus szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket pedig felezzük meg.
  3. Hámozzuk meg a krumplit, ezeket is szép nagyra szeljük, majd szórjuk bele az alufóliával bélelt tepsibe.
  4. Sózzuk, borsozzuk, majd a közepére ültessük a félig főtt csülköt. Erre is hintsünk a sóból, borsból, és a biztonság kedvéért a tepsi négy szélére egy-egy kiskanál libazsírt is tegyünk, majd kb. 2 dl főzőlét is öntsünk rá.
  5. Fedjük be az egészet alufóliával, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 1,5 órát párolódhat.
  6. A mézet, a sört keverjük össze még 2 dl főzőlével. A másfél óra után a csülök bőrét vagdossuk be, és kenegessük meg a mézes lével.
  7. Ezután még toljuk vissza a sütőbe vagy fél órára.
  8. Még két-három alkalommal újra kenjük be a sörös lével, mielőtt kivesszük a sütőből.

Tippek

  • Kiegészítésnek sörben párolt káposztát készíthetünk hozzá. Hozzávalók a sörös párolt káposztához: 20 dkg savanyú káposzta, 1 dl sör, 1 dl csülök főzőlé, 1 fej lilahagyma, olaj, bors, 1 kávéskanál "erőspista". A vékony karikára szelt lilahagymát kevés olajon pirítsuk meg, keverjük hozzá a savanyú káposztát, öntsük fel a csülök főzőlevével, majd a sörrel. Kevés borsot és erőspistát tegyünk még rá, forraljuk fel, majd fedő alatt 5 percig pároljuk.

Amire szükséged lehet

  • A fenti hozzávalók
  • Sütő vagy kemence

Figyelmeztetések

  • Azok, akiknek problémájuk van a koleszterinszintjükkel, inkább kerüljék a csülköt.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag