532
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Tippek
== Tippek ==
* [[Fájl:Csiraztatas_befottes_uvegben.jpg|right]] Befőttes üvegből is csinálhatunk csíráztató edényt! A nyílására rögzítsünk függönyanyagot, nylonharisnyát vagy gézt (lukacsos anyagot)! Ennél is egyszerűbb, ha a befőttes üveg tetejét lyuggatjuk ki sűrűn. A duzzadt magokat ilyenkor az üvegbe helyezzük, majd utána fedjük le az üveg száját! Az üveget 45 fokos szögben, szájjal lefelé támasszuk meg, így ki tud csöpögni a víz! Az üveg alá helyezzünk egy tálat, amibe a víz belecsöpög!
* A kerámia szebb, de a műanyag hasznosabb: Bár a kerámia csíráztató edények jellemzően jobban mutatnak, nehezebb a tisztán tartásuk és könnyebben bepenészednek.
* Csíráztatásra alkalmas magok: Nagyon sokféle magot csíráztathatunk, itt a teljesség igénye nélkül soroltuk fel a magokat. Gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab; hüvelyesek: borsó, csicseriborsó, bab, lencse, szója, mungóbab; egyéb: retek, zsázsa, mustár, lucerna.