„Paradicsomot befőzni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Paradicsompüré áttörős módszerrel)
(Hogyan kell paradicsomot befőzni?)
 
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell paradicsomot befőzni? ==
 
== Hogyan kell paradicsomot befőzni? ==
  
A paradicsomot befőzhetjük egészben és püréként is. Most néhány receptet ismertetünk, hogy lehessen választani, illetve újabb receptekkel lehet bővíteni is a cikket.
+
[[Fájl:Paradicsom_befozese.jpg|right]]A paradicsomot befőzhetjük egészben és püréként is. Most néhány receptet ismertetünk, hogy lehessen választani, illetve újabb receptekkel lehet bővíteni is a cikket.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
68. sor: 68. sor:
 
* Kapitán Mária: Zöldség és gyümölcs házi konzerválása
 
* Kapitán Mária: Zöldség és gyümölcs házi konzerválása
 
* [http://vegavarazs.hu/paradicsomle-befozes Paradicsomlé-befőzés]
 
* [http://vegavarazs.hu/paradicsomle-befozes Paradicsomlé-befőzés]
* [http://users.atw.hu/dinamika/szakacskonyv/befozes-elteves/paradicsom/paradicsom.html
+
* [http://users.atw.hu/dinamika/szakacskonyv/befozes-elteves/paradicsom/paradicsom.html Befőzés, eltevés: Paradicsom]
Befőzés, eltevés: Paradicsom]
 
  
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]

A lap jelenlegi, 2012. augusztus 14., 12:52-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell paradicsomot befőzni?

Paradicsom befozese.jpg

A paradicsomot befőzhetjük egészben és püréként is. Most néhány receptet ismertetünk, hogy lehessen választani, illetve újabb receptekkel lehet bővíteni is a cikket.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Az üvegek előkészítése

  1. Az üvegeket mossuk tisztára, a tetőket is tisztítsuk meg, rövid ideig forró vízben ki is főzhetjük, hogy minden baci eltávozzon.
  2. Készítsünk elő celofánt is a tetőkhöz, illetve, ha tetőt nem teszünk az üvegre, akkor befőttesgumit is a celofán lefogatására.
  3. Mielőtt az üvegbe öntenénk a forró pürét vagy az egész paradicsomot, az üvegeket érdemes hideg vízben feltenni főni és egy kicsit előmelegíteni, hogy ne pattanjon szét.

[szerkesztés] A paradicsom előkészítése

  1. Érett, de ne túlérett paradicsomokat használjunk, mert az könnyebben megromlik.
  2. A zöld részeket befőzés előtt vágjuk ki.
  3. Befőzés előtt alaposan mossuk meg.

[szerkesztés] Paradicsompüré reszelős módszerrel

Ezzel a módszerrel ugyan bent maradnak a magok a pürében, de ez az élvezeti értékéből mit sem von el, ráadásul viszonylag gyorssá teszi a befőzést.

  1. A paradicsomokat egy reszelő nagyobb lyukú oldalán (mint az almát) reszeljük le egy edénybe. A héj nem fog átmenni a reszelőn, a belseje viszont jó pépes lesz.
  2. Tegyük a pépet egy nagy lábosba, és forraljuk fel.
  3. A forrástól számítva még 10 percig lassú tűzön főzzük.
  4. Még forrón töltsük üvegekbe.
  5. A tetejére öntsünk fél cm vastagon étolajat, majd csavarjuk rá a tetőt.

[szerkesztés] Paradicsompüré áttörős módszerrel

  1. A paradicsomokat egészben dobjuk bele a forró vízbe 2-3 percre, amíg meg nem ráncosodik. Egyszerre csak annyit, amit rögtön utána át is tudunk törni.
  2. Törjük/paszírozzuk át a paradicsomot.
  3. Az áttört paradicsomot forraljuk át, gyakran kevergessük, majd töltsük az üvegekbe és fedjük le.

[szerkesztés] Egész paradicsom ecetben

  1. Olyan paradicsomot válasszunk, aminek még jó kemény a húsa.
  2. Szúrkáljuk meg tűvel.
  3. 3%-os forró ecetet 3% sóval elkeverünk és ezzel leöntjük az üvegbe tett paradicsomot.
  4. Ha nem használunk tetőt, csak celofánt, akkor egy késhegynyi szalicilt is tegyünk rá.

[szerkesztés] Egész paradicsom vízzel

  1. Olyan paradicsomot válasszunk, aminek még jó kemény a húsa.
  2. A paradicsomokat egy pillanatra dobjuk forró vízbe, majd lyukas kanállal szedjük porcelán tálba, majd tegyük az üvegekbe.
  3. 1 késhegynyi szalicit főzzünk fel 1 liter vízben, s ha kihűlt, öntsük a paradicsomra.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha celofánt használunk, előtte mártsuk langyos vízbe.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • befőttes üvegek
  • magas nyakú (pl. boros) üvegek (ezek jók a pürének is, ha nincs elég befőttes üveg)
  • érett paradicsom
  • víz
  • olaj
  • passzírozó
  • reszelő
  • villa
  • edények
  • fakanál a kevergetéshez
  • ecet
  • sót
  • szalicil
  • celofán és befőttes gumi

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A paradicsom befőzését követően az üvegeket bugyoláljuk be jól (pl. rakjuk paplan alá), hogy lassan hűljön le.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag