„Paradicsomot befőzni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell paradicsomot befőzni? == A paradicsomot befőzhetjük egészben és püréként is. Most néhány receptet ismertetünk, hogy lehessen választani, illetv…”)
(Nincs különbség)

A lap 2012. augusztus 14., 12:49-kori változata

Hogyan kell paradicsomot befőzni?

A paradicsomot befőzhetjük egészben és püréként is. Most néhány receptet ismertetünk, hogy lehessen választani, illetve újabb receptekkel lehet bővíteni is a cikket.

Lépések

Az üvegek előkészítése

  1. Az üvegeket mossuk tisztára, a tetőket is tisztítsuk meg, rövid ideig forró vízben ki is főzhetjük, hogy minden baci eltávozzon.
  2. Készítsünk elő celofánt is a tetőkhöz, illetve, ha tetőt nem teszünk az üvegre, akkor befőttesgumit is a celofán lefogatására.
  3. Mielőtt az üvegbe öntenénk a forró pürét vagy az egész paradicsomot, az üvegeket érdemes hideg vízben feltenni főni és egy kicsit előmelegíteni, hogy ne pattanjon szét.

A paradicsom előkészítése

  1. Érett, de ne túlérett paradicsomokat használjunk, mert az könnyebben megromlik.
  2. A zöld részeket befőzés előtt vágjuk ki.
  3. Befőzés előtt alaposan mossuk meg.

Paradicsompüré reszelős módszerrel

Ezzel a módszerrel ugyan bent maradnak a magok a pürében, de ez az élvezeti értékéből mit sem von el, ráadásul viszonylag gyorssá teszi a befőzést.

  1. A paradicsomokat egy reszelő nagyobb lyukú oldalán (mint az almát) reszeljük le egy edénybe. A héj nem fog átmenni a reszelőn, a belseje viszont jó pépes lesz.
  2. Tegyük a pépet egy nagy lábosba, és forraljuk fel.
  3. A forrástól számítva még 10 percig lassú tűzön főzzük.
  4. Még forrón töltsük üvegekbe.
  5. A tetejére öntsünk fél cm vastagon étolajat, majd csavarjuk rá a tetőt.

Paradicsompüré áttörős módszerrel

  1. A paradicsomokat egészben dobjuk bele a forró vízbe 2-3 percre, amíg meg nem ráncosodik. Egyszerre csak annyit, amit rögtön utána át is tudunk törni.
  2. Törjük/paszírozzuk át a paradicsomot.
  3. Az áttört paradicsomot forraljuk át, gyakran kevergessük, majd töltsük az üvegekbe és fedjük le.

Egész paradicsom ecetben

  1. Olyan paradicsomot válasszunk, aminek még jó kemény a húsa.
  2. Szúrkáljuk meg tűvel.
  3. 3%-os forró ecetet 3% sóval elkeverünk és ezzel leöntjük az üvegbe tett paradicsomot.
  4. Ha nem használunk tetőt, csak celofánt, akkor egy késhegynyi szalicilt is tegyünk rá.

Egész paradicsom vízzel

  1. Olyan paradicsomot válasszunk, aminek még jó kemény a húsa.
  2. A paradicsomokat egy pillanatra dobjuk forró vízbe, majd lyukas kanállal szedjük porcelán tálba, majd tegyük az üvegekbe.
  3. 1 késhegynyi szalicit főzzünk fel 1 liter vízben, s ha kihűlt, öntsük a paradicsomra.

Tippek

  • Ha celofánt használunk, előtte mártsuk langyos vízbe.

Amire szükséged lehet

  • befőttes üvegek
  • magas nyakú (pl. boros) üvegek (ezek jók a pürének is, ha nincs elég befőttes üveg)
  • érett paradicsom
  • víz
  • olaj
  • passzírozó
  • reszelő
  • villa
  • edények
  • fakanál a kevergetéshez
  • ecet
  • sót
  • szalicil
  • celofán és befőttes gumi

Figyelmeztetések

  • A paradicsom befőzését követően az üvegeket bugyoláljuk be jól (pl. rakjuk paplan alá), hogy lassan hűljön le.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Befőzés, eltevés: Paradicsom]

Az oldal szerzői

Kiscsillag