„Kagylót enni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kagylót enni? == right A kagyló a tenger többi gyümölcséhez hasonlóan sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a b…”) |
(Nincs különbség)
|
A lap 2012. augusztus 13., 14:43-kori változata
Hogyan kell kagylót enni?
A kagyló a tenger többi gyümölcséhez hasonlóan sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a benne található anyagok megakadályozzák a koleszterin felszívódását, ráadásul afrodiziákumként is használják. Nem mindenkinek egyértelmű azonban, hogyan lehet gusztusosan kivenni a kagyló húsát a héjak közül. Az alábbiakban ehhez adunk jó tanácsokat.
Lépések
Csipesz-módszer
- Az első kagyló héját nyissuk szét, majd a kagylóhúst emeljük ki egy villával.
- Az üressé vált héjat ezután használjuk csipeszként: a következő kagylók húsát ezzel fogjuk meg és emeljük ki a héjukból.
Kanál-módszer
- A kagyló héját feszítsük szét úgy, hogy elpattanjon, a két fele elszakadjon egymástól.
- Az „üres” héjat ezután használjuk kanálként: csúsztassuk a másik félben maradó hús alá, válasszuk el a héjtól és emeljük ki.
Étteremben
- Ha a kagylót héj nélkül tálalják (például saláta vagy tésztaétel részeként), a kagylót villával illik fogyasztani.
- Szintén villával emeljük ki a kagyló húsát, ha azt fél héjban tálalják. (Ekkor általában speciális osztrigavillát is találunk a tányér mellett).
- Ha egész kagylót tálalnak fel, akkor az osztrigavilla mellé olykor kagylófogót is kapunk, amivel a héjakat stabilan tudjuk tartani. Ha nem kapunk ilyen speciális eszközt, nyugodtan használhatjuk az első héjat csipeszként. Ügyeljünk rá, hogy a mártást ne csöpögtessük le! Az üres héjakat tegyük egy külön erre a célra előkészített kistálba. Az étkezéshez csak hüvelyk-, mutató- és középső ujjunkat használjuk, és időnként töröljük meg őket a kagylóételhez felszolgált citromos vízben vagy törlőkendőben.
Tippek
- A kagylók táplálkozásmódjuk miatt (kiszűrik és elraktározzák a tengerben található anyagokat) vírusokat is terjeszthetnek. Tavasszal és nyáron ráadásul a szaporodási időszak miatt kevésbé intenzív a kagyló íze. Ezért a népi bölcsesség azt tanácsolja, hogy csak „r” betűs (r betűre végződő) hónapokban fogyasszunk kagylót. (Szeptember, október, november, december, január, február.)
- Az osztriga szintén a kagylók közé tartozik, azonban általában nyersen fogyasztják: citrommal és fűszerekkel ízesítik, majd kiszürcsölik a héjból.
Amire szükséged lehet
- Kagyló
Figyelmeztetések
- A földimogyoró után a kagylóra allergiás a legtöbb ember, ezért ha nem fogyasztottunk még kagylót, először csak kis mennyiséget együnk belőle.
- Olyan kagylót ne együnk meg, amely főzés közben nem nyílt szét.