„Mézbort készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Amire szükséged lehet kitöltése) |
(→Lépések) |
||
6. sor: | 6. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # '''37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” ( | + | # '''37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mészmentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat.''' |
# '''Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük.''' Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását. | # '''Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük.''' Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását. | ||
# '''Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket.''' A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni): | # '''Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket.''' A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni): | ||
16. sor: | 16. sor: | ||
# '''Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk''', így hamarosan megindul az erjedési folyamat. | # '''Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk''', így hamarosan megindul az erjedési folyamat. | ||
# '''Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva már palackozhatjuk.''' | # '''Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva már palackozhatjuk.''' | ||
− | |||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == |
A lap 2012. június 26., 14:31-kori változata
Hogyan kell mézbort készíteni?
A mézbor nem tévesztendő össze a mézes borral, előbbi valóban mézből erjesztve készül, míg utóbbi csak mézes ízesítésű. Az alábbi recept viszonylag nagy mennyiségre van megadva, de természetesen az arányok csökkentésével kisebb adag is készíthető.
Lépések
- 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mészmentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat.
- Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük. Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását.
- Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket. A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni):
- 5 teljes rúd fahéj,
- fél szerecsendió frissen lereszelve,
- 2 db dió nagyságú gyömbér, szintén lereszelve,
- kevés őrölt szegfűszeg,
- Néhány levél citromfű.
- Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk, így hamarosan megindul az erjedési folyamat.
- Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva már palackozhatjuk.
Tippek
- A cikkben javasolt fűszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk, ízlésünk és igényünk szerint, sőt bővíthetjük is az alkotóelemeket, ha az első "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket.
Amire szükséged lehet
- 37 kg méz
- 100 l víz
- 10 gr borkő
- 15 gr citromsav
- 1-2 csomag fajélesztő (fehérborhoz való)
- fűszerek (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, citromfű)
- tüllzacskó
- megfelelő nagyságú tartály, hordó
Figyelmeztetések
- Az erjesztést nagy elővigyázattal, lehetőleg zártan, kotyogóval, vagy gumidugóba ágyazott üveg-, esetleg műanyag csövön keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk.