„Húsvéti töltött tojást csinálni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Kapcsolódó források, hivatkozások) |
(→Kapcsolódó videók) |
||
(2 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
20. sor: | 20. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | + | * tojás, és még recepttől függően a fentebb leírt hozzávalók | |
− | |||
− | |||
− | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | + | * A tojás egyetlen szépséghibája, hogy sárgája 190 milligramm koleszterint tartalmaz, mely sokakat óvatosságra int, holott a koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2012. március 20., 11:23-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell húsvéti töltött tojást csinálni?
A töltött tojás tulajdonképpen gyűjtőfogalom, igen sokféle létezik belőle, s tulajdonképpen mindegyiknek ugyanaz az alapja: a megfőtt kemény tojásokat kettévágjuk, a sárgákat kiskanállal kiemeljük és egy tálba tesszük, és tulajdonképpen ezután következnek a variációk.
[szerkesztés] Lépések
- Ha húsvéti töltött tojásról beszélünk, akkor a tálban a főtt tojássárgákat összekeverjük főtt, darált sonkával, kevés tejföllel. Az így elkészült masszával dekoratívan megtöltjük a tojásfehérjéket. Salátalevelekre helyezve, paradicsom és paprika karikákkal körberakva húsvéti asztalunk dísze lehet.
- Egy másik, tejfölös-sajtos variációnál a főtt tojások sárgáit összeturmixoljuk az apróra vágott sonkával, ömlesztett sajttal, tejföllel. Sóval, kevés borssal, mustárral ízesítjük. A tölteléket visszatesszük a tojásfehérjébe.
- Töltött tojások nem csak hidegen léteznek, készíthetünk meleg ételt is ebből a műfajból.
- Hozzávalók: 8 tojás, 4 dkg vaj, 2 zsemle, csipetnyi őrölt bors, 2 dl tejföl, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
- A tojásokat itt is keményre főzzük, megtisztítjuk és félbevágjuk.
- A tojások sárgáit vajjal áttörjük, és jól összedolgozzuk az előre beáztatott, kinyomkodott zsemlékkel, sóval, borssal és finomra aprított petrezselyemmel.
- A tölteléket visszatöltjük a fehérjékbe, kivajazott tűzálló tálba tesszük, tejföllel meglocsoljuk és a zsemlemorzsával meghintjük.
- Felforrósított sütőben pár perc alatt pirosra sütjük, forrón tálaljuk. Salátákat adunk mellé.
[szerkesztés] Tippek
- A tojás rendkívül egészséges, egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- tojás, és még recepttől függően a fentebb leírt hozzávalók
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A tojás egyetlen szépséghibája, hogy sárgája 190 milligramm koleszterint tartalmaz, mely sokakat óvatosságra int, holott a koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület.