„Komposztálni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell komposztálni? == A komposztálás egy olcsó, természetes folyamat, amely átalakítja a konyhai és kerti hulladékokat értékes és tápanyagokban gaz…”)
(Nincs különbség)

A lap 2011. március 7., 11:10-kori változata

Hogyan kell komposztálni?

A komposztálás egy olcsó, természetes folyamat, amely átalakítja a konyhai és kerti hulladékokat értékes és tápanyagokban gazdag humusszá a növényeink számára. Amellett, hogy mindezzel közvetlen környezetünknek is jót teszünk, egy év alatt akkora mennyiségű káros gáztól szabadítjuk meg Földünket, amennyi széndioxid egy mosógép három hónapon keresztüli használata során termelődik.


Lépések

  1. Szerezzünk be egy komposztládát! Az ideális hely egy komposztláda elhelyezésére a napfényes, csupasz talaj. Ha erre nincs lehetőség, rakhatjuk betonra, aszfaltra vagy járólapra is, azonban ez esetben tegyünk egy réteg papírt, vesszőt vagy már meglévő komposztot az aljára, hogy a férgek és egyéb, a lebontáshoz szükséges élőlények megtelepedhessenek! Olyan helyet válasszunk, amihez könnyen hozzáférünk!
  2. Használjuk a megfelelő hozzávalókat!
    1. Zöld hozzávalók: Gyorsan rothadásnak indulnak, és biztosítják a szükséges nitrogént és nedvességet.
      1. Állati trágya szalmával
      2. Egynyári gyomok
      3. Mezei szulák
      4. Saspáfrány
      5. Kelbimbó tönkje
      6. Sárgarépavégek
      7. Citrusfélék héja
      8. Kávézacc
      9. Fekete nadálytő levelek
      10. Vágott virágok
      11. Nadragulya
      12. Gyümölcshéj és –pép
      13. Gyümölcs magvak
      14. Lekaszált vagy lenyírt fű
      15. Széna
      16. Vágott sövény
      17. Szobanövények
      18. Borostyánlevelek
      19. Csalán
      20. Elöregedett ágyas növények
      21. Évelő gyomok
      22. Mérgező növények
      23. Rebarbaralevelek
      24. Tengeri moszatok
      25. Lemetszett puha ágak és növénytörmelékek
      26. Vizelet
      27. Zöldséghéj- és pép
    2. Barna hozzávalók: Lassabban indulnak rothadásnak, biztosítják a szükséges szenet és rostokat, valamint segítik a komposzt „légzését”.
      1. Avar
      2. Kartonpapír
      3. Karácsonyfa
      4. Felaprított pamuttörlők
      5. Vatta
      6. Lemetszett cipruságak
      7. Tojástartók és –héjak
      8. Örökzöldek
      9. Haj, szőr
      10. Természetes parafa
      11. Diófélék
      12. Papírzacskók
      13. Fagyal
      14. Szalma
      15. Kukoricacsövek
      16. Tealevelek és –filterek
      17. Paradicsom
      18. Használt konyhai papírtörlő
      19. Porszívózsák tartalma
      20. Tűzifa hamuja
    3. Komposztáláshoz soha ne használjuk az alábbiakat!
      1. Csontok
      2. Kenyér
      3. Kannák
      4. Macskaalom
      5. Cigarettacsikkek
      6. Háztartási fólia
      7. Szén elégetéséből származó hamu
      8. Rágcsálnivalók csomagolása
      9. Tejtermékek
      10. Eldobható pelenkák
      11. Kutyaürülék és –eledel
      12. Üdítős dobozok
      13. Hús- és halmaradékok
      14. Olívaolaj
      15. Műanyagzsákok, -szatyrok
      16. Szennyezett szövetek
  3. Töltsük fel a ládát! Az ideális aránya a zöld és barna hozzávalóknak 50-50%.
  4. Várjunk egy ideig! Körülbelül 9-12 hónapot vesz igénybe, mire a komposztunk “beérik”. A láda tetejébe időről időre továbbra is adhatunk hozzávalókat.
  5. Kész! Amikor a komposztunk roskatag, sötét anyaga egy nyirkos, tömött talajra emlékeztet, megérett a használatra.
  6. Távolítsuk el a komposztot! Óvatosan emeljük meg a ládát, vagy nyissuk ki az oldalán lévő ajtót, s kerti villával vagy ásóval kotorjuk ki a komposztot!
  7. Használjuk! Ne aggódjunk, ha a komposzt kissé csomósnak tűnik a gallyak és tojáshéjak miatt, ettől még tökéletesen megfelelő! Tápláljuk vele zöldségeinket, dísz- és takarmánynövényeinket, a fákat és bokrokat!

Tippek

  • A komposztládát különféle futónövényekkel, örökzöldekkel takarhatjuk el.
  • A mérgező növények az emberre ugyan veszélyesek, a komposztálás során azonban nyugodtan használhatjuk őket.
  • A vizelet jól aktiválja a komposztáló folyamatot. A komposzthoz 1 rész vizeletet 20 rész vízzel elkeverve adjunk! Vigyázzunk, nehogy túladagoljuk, mert a komposzt túl nedves lesz!
  • Kis mennyiségű avarral könnyen egyensúlyt teremthetünk, ha túl sok zöldet használtunk. Azonban nagy mennyiségben inkább külön komposztáljuk!
  • Nézzünk utána komposztálási programoknak, melyek segítségünkre lehetnek! http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak
  • A Komposztfórum Magyarország Egyesületnél komposztmester képzésre is jelentkezhetünk csekély térítés ellenében: http://www.komposztmester.hu/. Az oldalon továbbá komposztálással kapcsolatos kérdéseinkre is válaszolnak.

Figyelmeztetés

  • A túl sok zöld hozzávaló eredménye egy sáros, bűzös massza lesz.
  • Különösen ősszel a lombhullatás idején esnek az emberek abba a hibába, hogy túl sok barna adalékot tesznek a komposztba. Az avar azonban nem termel elég nitrogént ahhoz, hogy a lebomláshoz szükséges hőfolyamatot aktiválja.
  • Tévhit, miszerint a diólevelek nem alkalmasak komposztálásra.

Amire szükséged lehet

  • Komposztláda
  • Aprításhoz szükséges eszközök
  • Kerti villa vagy ásó
  • Komposztérlelő anyagok

Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell, Kiskriszta