„Mézbort készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Amire szükséged lehet kitöltése) |
|||
15. sor: | 15. sor: | ||
## Néhány levél citromfű. | ## Néhány levél citromfű. | ||
# '''Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk''', így hamarosan megindul az erjedési folyamat. | # '''Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk''', így hamarosan megindul az erjedési folyamat. | ||
− | # '''Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva | + | # '''Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva már palackozhatjuk.''' |
26. sor: | 26. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | + | * 37 kg méz | |
− | + | * 100 l víz | |
− | * | + | * 10 gr borkő |
− | + | * 15 gr citromsav | |
+ | * 1-2 csomag fajélesztő (fehérborhoz való) | ||
+ | * fűszerek (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, citromfű) | ||
+ | * tüllzacskó | ||
+ | * megfelelő nagyságú tartály, hordó | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == |
A lap 2012. január 3., 14:58-kori változata
Hogyan kell mézbort készíteni?
A mézbor nem tévesztendő össze a mézes borral, előbbi valóban mézből erjesztve készül, míg utóbbi csak mézes ízesítésű. Az alábbi recept viszonylag nagy mennyiségre van megadva, de természetesen az arányok csökkentésével kisebb adag is készíthető.
Lépések
- 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mész mentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat.
- Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük. Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását.
- Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket. A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni):
- 5 teljes rúd fahéj,
- fél szerecsendió frissen lereszelve,
- 2 db dió nagyságú gyömbér, szintén lereszelve,
- kevés őrölt szegfűszeg,
- Néhány levél citromfű.
- Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk, így hamarosan megindul az erjedési folyamat.
- Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva már palackozhatjuk.
Tippek
- A cikkben javasolt fűszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk, ízlésünk és igényünk szerint, sőt bővíthetjük is az alkotóelemeket, ha az első "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket.
Amire szükséged lehet
- 37 kg méz
- 100 l víz
- 10 gr borkő
- 15 gr citromsav
- 1-2 csomag fajélesztő (fehérborhoz való)
- fűszerek (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, citromfű)
- tüllzacskó
- megfelelő nagyságú tartály, hordó
Figyelmeztetések
- Az erjesztést nagy elővigyázattal, lehetőleg zártan, kotyogóval, vagy gumidugóba ágyazott üveg-, esetleg műanyag csövön keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk.