935
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bejglit sütni? == A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb eleme a bejgli. Az igazán szerencséseket a nagymamájuk vagy az anyukájuk meglepi egy …”
== Hogyan kell bejglit sütni? ==
A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb eleme a bejgli. Az igazán szerencséseket a nagymamájuk vagy az anyukájuk meglepi egy kis bejglivel, de akiknél nem kerül magától az ünnepi az asztalra a finomság, azoknak összegyűjtöttük a bejgli készítés fortélyait.
== Lépések ==
# '''Állítsuk össze a tésztát!''' Ehhez keverjünk össze 0,5kg átszitált lisztet, 1 dkg sóval, majd szétmajszolva adjuk hozzá a margarint és jól dolgozzuk össze! Adjuk hozzá az élesztőt és a porcukrot, majd a tojás sárgáját és a végén öntsük hozzá a tejet! Mindezt jó alaposan dolgozzuk össze, hogy ne morzsolódjon szét a tészta és ne legyenek repedések rajta!
# '''Válasszuk szét a tésztát 4 egyenlő részre!''' A négy egyenlő darabot külön-külön körkörös mozdulatokkal gyúrjuk át még egyszer, hogy minden levegőt kiszorítsunk a tésztából!
# '''Hűtőben egy órán keresztül pihentetjük a tésztát, hogy az élesztőnek köszönhetően megkeljen a tészta.'''
# '''Készítsük el a tölteléket!''' Amíg a hűtőben pihennek a tészták, addig pont van időnk összeállítani a tölteléket.
## A diós töltelék összeállítása: A vízben főzzük fel a fahéj és vanília rudakat, majd a tálban összekevert diót, cukrot, reszelt citrom és narancs héját és mézet forrázzuk le a forró vízzel! Majd ezt keverjük össze!
## A mákos töltelék összeállítása a dióséhoz hasonlóan történik, csak a mákoshoz tartozó adagokkal.
# '''A külön választott tésztadarabokat nyújtsuk ki téglalap alakú tésztává, majd egyenletesen oszlassuk el rajtuk a megfelelő mennyiségű tölteléket!'''
# '''Tekerjük fel a bejglit!''' A két oldalsó szél behajtogatásával tekerjük fel a tésztát, majd tegyük bele a sütőbe úgy, hogy az a fele legyen alul, ahol a felhajtás végződik.
# '''Kenjük le a tészta tetejét a tojás sárgájával, ha ez megszáradt, akkor pedig a tojás fehérjével!'''
# '''Előmelegített sütőben 170°C-on 40 percig süssük, amíg túlságosan meg nem barnul a teteje!'''
== Tippek ==
* A töltelék eloszlatásakor hagyjunk legalább 1 inkább 1,5 centi helyet a tészta oldalától, hogy ne repedjen szét a tölteléktől.
* Mikor felhajtjuk a töltelékkel teli tésztát a két oldalán hajtsuk be a tésztát, hogy ott ne jöjjön ki a töltelék sütés közben!
* A tészta és a töltelék ideális elosztása, hogy amennyi a tésztadarab súlya kb. ugyanannyi tölteléket rakjunk hozzá és oszlassunk el benne!
* A töltelékek adagjait úgy írtuk össze, hogy akkor lesz a tésztához elegendő töltelék, ha a diósat és a mákosat is elkészítjük. Tehát, ha mondjuk csak diósat vagy csak mákosat szeretnénk, akkor duplázzuk meg az adagokat!
== Amire szükséged lehet ==
=== A tészta hozzávalói ===
* 0,5 kg liszt
* 0,5 dkg só
* 1 dkg élesztő
* 5dkg porcukor
* 1 tojás sárgája
* 20 dkg margarin
* 1,5 dl tej
=== A diós töltelék hozzávalói ===
* 50 dkg dió
* 30 dkg porcukor
* 8 dkg méz
* 5 dkg mazsola
* 1 vanília rúd
* 1 rúd fahéj
* 2 dl víz
* 1 citrom héja
* fél narancshéj
=== A mákos töltelék hozzávalói ===
* 40 dkg mák
* 30 dkg kristálycukor
* 10 dkg méz
* 1 citrom héja
* 5 dkg mazsola
* 1 vaníliarúd
* fél narancshéj
* 2 dl víz
== Figyelmeztetések ==
* A sót alaposan oszlassuk el a lisztben, mivel, ha nem így teszünk, akkor az élesztő nem tudja kifejteni hatását, és nem lesz elég omlós a bejglink!
* Mindig úgy helyezzük a tésztát a tepsibe, hogy az a rész legyen alul, ahol a felhajtogatáskor elfogyott a tészta, mivel ha ez felülre kerül, akkor a meleg levegőtől könnyen felnyílik és kirepedezik a tészta!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>V19ii9DG3A0</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Nagyi receptje
[[Kategória:Étel-ital]]
A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb eleme a bejgli. Az igazán szerencséseket a nagymamájuk vagy az anyukájuk meglepi egy kis bejglivel, de akiknél nem kerül magától az ünnepi az asztalra a finomság, azoknak összegyűjtöttük a bejgli készítés fortélyait.
== Lépések ==
# '''Állítsuk össze a tésztát!''' Ehhez keverjünk össze 0,5kg átszitált lisztet, 1 dkg sóval, majd szétmajszolva adjuk hozzá a margarint és jól dolgozzuk össze! Adjuk hozzá az élesztőt és a porcukrot, majd a tojás sárgáját és a végén öntsük hozzá a tejet! Mindezt jó alaposan dolgozzuk össze, hogy ne morzsolódjon szét a tészta és ne legyenek repedések rajta!
# '''Válasszuk szét a tésztát 4 egyenlő részre!''' A négy egyenlő darabot külön-külön körkörös mozdulatokkal gyúrjuk át még egyszer, hogy minden levegőt kiszorítsunk a tésztából!
# '''Hűtőben egy órán keresztül pihentetjük a tésztát, hogy az élesztőnek köszönhetően megkeljen a tészta.'''
# '''Készítsük el a tölteléket!''' Amíg a hűtőben pihennek a tészták, addig pont van időnk összeállítani a tölteléket.
## A diós töltelék összeállítása: A vízben főzzük fel a fahéj és vanília rudakat, majd a tálban összekevert diót, cukrot, reszelt citrom és narancs héját és mézet forrázzuk le a forró vízzel! Majd ezt keverjük össze!
## A mákos töltelék összeállítása a dióséhoz hasonlóan történik, csak a mákoshoz tartozó adagokkal.
# '''A külön választott tésztadarabokat nyújtsuk ki téglalap alakú tésztává, majd egyenletesen oszlassuk el rajtuk a megfelelő mennyiségű tölteléket!'''
# '''Tekerjük fel a bejglit!''' A két oldalsó szél behajtogatásával tekerjük fel a tésztát, majd tegyük bele a sütőbe úgy, hogy az a fele legyen alul, ahol a felhajtás végződik.
# '''Kenjük le a tészta tetejét a tojás sárgájával, ha ez megszáradt, akkor pedig a tojás fehérjével!'''
# '''Előmelegített sütőben 170°C-on 40 percig süssük, amíg túlságosan meg nem barnul a teteje!'''
== Tippek ==
* A töltelék eloszlatásakor hagyjunk legalább 1 inkább 1,5 centi helyet a tészta oldalától, hogy ne repedjen szét a tölteléktől.
* Mikor felhajtjuk a töltelékkel teli tésztát a két oldalán hajtsuk be a tésztát, hogy ott ne jöjjön ki a töltelék sütés közben!
* A tészta és a töltelék ideális elosztása, hogy amennyi a tésztadarab súlya kb. ugyanannyi tölteléket rakjunk hozzá és oszlassunk el benne!
* A töltelékek adagjait úgy írtuk össze, hogy akkor lesz a tésztához elegendő töltelék, ha a diósat és a mákosat is elkészítjük. Tehát, ha mondjuk csak diósat vagy csak mákosat szeretnénk, akkor duplázzuk meg az adagokat!
== Amire szükséged lehet ==
=== A tészta hozzávalói ===
* 0,5 kg liszt
* 0,5 dkg só
* 1 dkg élesztő
* 5dkg porcukor
* 1 tojás sárgája
* 20 dkg margarin
* 1,5 dl tej
=== A diós töltelék hozzávalói ===
* 50 dkg dió
* 30 dkg porcukor
* 8 dkg méz
* 5 dkg mazsola
* 1 vanília rúd
* 1 rúd fahéj
* 2 dl víz
* 1 citrom héja
* fél narancshéj
=== A mákos töltelék hozzávalói ===
* 40 dkg mák
* 30 dkg kristálycukor
* 10 dkg méz
* 1 citrom héja
* 5 dkg mazsola
* 1 vaníliarúd
* fél narancshéj
* 2 dl víz
== Figyelmeztetések ==
* A sót alaposan oszlassuk el a lisztben, mivel, ha nem így teszünk, akkor az élesztő nem tudja kifejteni hatását, és nem lesz elég omlós a bejglink!
* Mindig úgy helyezzük a tésztát a tepsibe, hogy az a rész legyen alul, ahol a felhajtogatáskor elfogyott a tészta, mivel ha ez felülre kerül, akkor a meleg levegőtől könnyen felnyílik és kirepedezik a tészta!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>V19ii9DG3A0</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Nagyi receptje
[[Kategória:Étel-ital]]