„Bort kóstolni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bort kóstolni? == Fehér, vörös és rozé, száraz, édes és félszáraz, tokaji, szekszárdi és egri. Rengeteg fajta borral találkozhatunk a boltokb…”)
(Nincs különbség)

A lap 2011. február 11., 16:09-kori változata

Hogyan kell bort kóstolni?

Fehér, vörös és rozé, száraz, édes és félszáraz, tokaji, szekszárdi és egri. Rengeteg fajta borral találkozhatunk a boltokban és az éttermek borlapján is. De a címkén kívül mi segíthet a minősítésben? Természetesen a kóstolás, aminek megvannak a saját szabályai.

Lépések

  1. Válasszunk megfelelő poharat! A borkóstoláshoz átlátszó, vékony falú üvegpohár való, amely nem lép reakcióba a nedűvel, nem változtat annak hőmérsékletén, és lehetővé teszi, hogy megvizsgáljuk a bor színét és tisztaságát is.
  2. Töltsük ki a bort! Az italt úgy érdemes kitölteni, hogy az a pohár legöblösebb részéig érjen, így kapjuk a legnagyobb felületet, amelyen mozgatás nélkül a legtöbb illatanyag szabadul fel. Ez kb. fél decit, illetve a pohár egyharmadát jelenti.
  3. Először elemezzük a bort! Már kitöltéskor vizsgálhatjuk a bor habzását, még mielőtt a színét, átlátszóságát kezdenénk megfigyelni. A nedű tisztaságának megállapításához tartsuk a poharat természetes vagy mesterséges fény elé (használhatunk például gyertyát)! A színárnyalat vizsgálatához tartsuk az ablak felé a poharunkat, ablak hiányában pedig fehér papírlapot tartsunk mögé háttérként! A vörösbor színének vizsgálatához a poharat a száránál fogjuk meg, majd döntsük meg 45 fokban a fehér háttér előtt! Ezután forgassuk meg a pohárban a bort, és figyeljük meg a koronát, vagyis azokat a cseppeket, amelyek a pohár falára tapadnak, majd visszacsorognak!
  4. Vizsgáljuk meg az illatát! Mély, kis szippantásokkal ”ízlelgessük”, az orrunkat ne dugjuk bele a pohárba! Sokáig ne szagolgassuk, ha az első benyomás mégsem lenne elég, tartsunk kis szüneteket!
  5. Kortyoljunk bele! Rendes kortyokat vegyünk a szánkba, hiszen a túl apró korty esetén a nyál elnyomhatja az ízeket. A nedűre szürcsöljünk egy kis levegőt, amely még jobban kihozza a bor aromáit!
  6. Járassuk meg a szánkban! Az italt kb. 10 másodpercig ízlelgessük a szánkban, és járassuk körbe, hogy az íz összes összetevőjét érzékeljük!
  7. Nyeljük le a kortyot, és figyeljük a bor utóízét!

Tippek

  • Mondjuk el a véleményünket! A bornak a jó tulajdonságait emeljük ki, a rossz benyomásokat nem illik megosztani, csak abban az esetben, ha erre a házigazda külön felszólít.
  • Együnk közben néhány falatot, hiszen éhgyomorra nem jó bort kóstolni!
  • Megfelelő hőmérsékleten kóstoljunk! A vörösbort 14-16 °C-on, a fahordóban érlelt vörösbort 16-18 °C-on, a fehérbort 10-12 °C-on, míg a rozét 8-10 °C-on szokás kóstolni.
  • Több bor kóstolása esetén használjuk a kiöntőt! Csak kis kortyokat nyeljünk le az utóíz megállapításához, a többit köpjük a kiöntőbe!

Figyelmeztetések

  • Borkóstolás előtt ne együnk édes ételeket, mert az megzavarhatja az ízlelőbimbókat!
  • Tartsunk mértéket! A borkóstolás célja a borok minősítése, osztályozása, nem pedig az italozás.
  • Soha ne adjuk át másnak a poharunkat! Amit nem bírunk meginni, azt öntsük a kiöntőbe!

Amire szükséged lehet

  • Egy üveg bor
  • Kóstolópohár
  • Jó orr
  • Jó ízlelőbimbók
  • Kiöntő
  • Kellő fény

Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell