„Bodzavirágot szárítani” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell bodzavirágot szárítani?) |
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 188.26.120.176 (vita) szerkesztéséről Zserbó szerkesztésére) (Címke: Visszaállítás) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell bodzavirágot szárítani? == | == Hogyan kell bodzavirágot szárítani? == | ||
− | [[Fájl:Elderr.jpg|right|250px]] '''Májusban a bodza illata az egyik legmeghatározóbb az utcákon, kertekben.''' Sokan szörpöt vagy lekvárt készítenek belőle, de virágát le is lehet szárítani teának. A szárítással | + | [[Fájl:Elderr.jpg|right|250px]] '''Májusban a bodza illata az egyik legmeghatározóbb az utcákon, kertekben.''' Sokan szörpöt vagy lekvárt készítenek belőle, de virágát le is lehet szárítani teának. A szárítással tartósított bodzavirág sokáig eláll, így egész évben élvezni lehet a bodza ízét. |
+ | |||
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2024. május 23., 06:40-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell bodzavirágot szárítani?
Májusban a bodza illata az egyik legmeghatározóbb az utcákon, kertekben. Sokan szörpöt vagy lekvárt készítenek belőle, de virágát le is lehet szárítani teának. A szárítással tartósított bodzavirág sokáig eláll, így egész évben élvezni lehet a bodza ízét.
[szerkesztés] Lépések
- Szerezd be a bodzát:
- Honnan: Magyarországon a fekete bodza igen gyakori növény, így sok helyen találhatsz. Nem csak erdőben, de városban, útszélen, udvarokon is fellelhető. Fontos, hogy autóforgalomtól mentesebb helyen szüretelj, illetve, hogy ne legyen permetszeres.
- Mikor: a bodzavirágzás csupán pár hétig tart, ezért májusban járj nyitott szemmel.
- Hogyan: azokat a virágernyőket válaszd ki, melyekben szinte az összes virág már kinyílt, azaz nem zöld bogyós. Vágd le közvetlenül a virágernyők alatt, majd tedd jól szellőző tárolóedénybe, kosárba.
- Készítsd elő szárításra a bodzavirágot:
- Egyesével nézd át a virágernyőket, hogy lapul-e bennük valamilyen kis rovar. Óvatosan meg is rázhatod.
- Ha észreveszel még ki nem nyílt, zöld bogyókat, ilyenkor is eltávolíthatod őket.
- Szárítsd le a bodzát:
- Száríthatod a virágernyőket zsinórra egymás mellé felfűzve vagy tálcán/abroszon szárukkal felfelé, szellősen szétterítve is. A helyiség legyen száraz. Közvetlen napfényen ne szárítsd.
- Várj néhány napot, míg teljesen le nem száradtak. Akkor jó, ha a szár-rész is roppanósan, könnyen eltörik.
- A virágernyőkről egyesével rázogasd, szedegesd le az apró virágokat egy tálba, majd nézd át, hogy nem maradt-e köztük szárrész vagy ki nem nyílt, még zöld bogyós virágrész. Azokat távolítsd el a virágok közül.
- Tárold megfelelően: a szárított virágokat adagold zacskókba, papírzacskókba vagy zárható üvegekbe, dobozba felhasználásig.
[szerkesztés] Tippek
- Sütőben, alacsony hőfokon siettetni tudod a bodzavirág leszárításának folyamatát.
- Szárítás közben időnként megforgathatod, megnézheted a növényeket, hogy egyformán száradnak-e.
- Átlátszó üvegben tárold szárított bodzavirág akár a konyha dísze is lehet.
- A bodzatea meghűléses megbetegedésekre is kiváló.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- bodzavirág
- zsinór, tálca, abrosz
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Leszedést követően minél hamarabb tisztogasd meg, majd kerüljön szárításra a virág, különben hamar elfonnyad.
- A bodza zöld részei (kocsány, szár-rész, zöld bogyó) mérgezőek lehetnek, ezért a teába csak a szárított virágok kerüljenek felhasználásra.
- A gyalogbodza, azaz a földi bodza enyhén mérgező, így semmiképp se téveszd össze a fekete bodzával.