2 622 bájt hozzáadva,
március 27 == Hogyan kell omlós húsvéti kalácsot készíteni? ==
A húsvét egyik elmaradhatatlan finomsága az omlós, foszlós kalács, amely a hagyományos ünnepi asztal központi eleme. Az alábbiakban egy egyszerű, kezdőknek is tökéletes receptet mutatunk be, amellyel garantáltan levegős és omlós kalácsot készíthetsz, fonás nélkül.
== Lépések ==
# '''Készítsd elő a "rántást"''': Keverd össze az 1,5 dl tejet 30 gramm liszttel egy kis lábasban, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett melegítsd, amíg besűrűsödik. Ezután vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
# '''Keverd össze a tészta többi hozzávalóját''': A kihűlt "rántáshoz" add hozzá az 1,5 dl tejet, a zacskó porélesztőt, 2 tojássárgáját, 2 evőkanál cukrot, 50 gramm vajat, és egy teáskanál sót. Kezdd el összekeverni, majd fokozatosan dolgozd bele a 470 gramm finomlisztet is.
# '''Gyúrd meg a tésztát''': Amikor az összes hozzávaló jól összeállt, gyúrd simára és ruganyossá a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet.
# '''Hagyd kelni''': Tedd a tésztát egy tálba, takard le egy nedves konyharuhával, és hagyd kelni egy meleg helyen körülbelül 1 órán át, vagy amíg a térfogata meg nem duplázódik.
# '''Formázd meg a kalácsot''': Oszd a megkelt tésztát 4 egyenlő részre, formázz belőlük hengereket, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt formába.
# '''Második kelés''': Hagyd a formázott tésztát újabb 30 percig kelni a sütőformában.
# '''Kend be tojással''': Egy tojássárgáját kevés vízzel keverj el, majd kend be vele a kalács tetejét.
# '''Süsd meg''': Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 35-40 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a kalács teteje.
== Tippek ==
* A sikeres kelt tészta titka a friss élesztő és a türelem. Ne siess a kelési idővel!
* Ha extra foszlósságot szeretnél, a tésztát kelesztés előtt és után is jól gyúrd át.
* A kalács tetejét sütés előtt kenheted le tojássárgájával vagy tejjel is, így lesz szép fényes a bőre.
== Amire szükséged lehet ==
* Konyhai mérleg
* Kézi habverő
* Sütőforma
* Sütőpapír
* Ecset a tojáskenéshez
== Figyelmeztetések ==
* Ügyelj arra, hogy a "rántás" ne forrjon fel, csak sűrűsödjön be!
* A sütőben történő sütés során figyeld a kalács színét, nehogy túlsüljön.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://telex.hu/gasztro/2023/04/09/elronthatatlan-receptek-husveti-kalacs-kezdoknek Foszlós húsvéti kalács kezdőknek]
[[Kategória:Étel-ital]]