„Sajt terrine-t készíteni egyszerűen” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen? == right|250pxA terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az éte…”) |
(→Kapcsolódó források, hivatkozások) |
||
(2 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen? == | == Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen? == | ||
− | [[Fájl:sajt_terrine.jpg|right|250px]]A terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az ételt kezdetben ezekben a keskeny cserépedényekben készítették el, így lett az ételek neve is terrine. A terrinek alapanyaga bármi lehet: vadhús, szárnyas, hal, zöldség, gyümölcs és akár sajt is. A terrine olvasztott, saját ízlés szerint fűszerezett | + | [[Fájl:sajt_terrine.jpg|right|250px]]A terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az ételt kezdetben ezekben a keskeny cserépedényekben készítették el, így lett az ételek neve is terrine. A terrinek alapanyaga bármi lehet: vadhús, szárnyas, hal, zöldség, gyümölcs és akár sajt is. A terrine olvasztott, saját ízlés szerint fűszerezett pástétomféle, melyet hidegen, előételként szokás tálalni. A sajt terrine sajtimádóknak kihagyhatatlan, borozás mellé pedig remek kiegészítő csemege. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
22. sor: | 22. sor: | ||
* Nem feltétlenül kell a lentebb megadott sajtokból készítened. Úgy állítod össze, ahogy neked tetszik. Akár csak egyféle sajtot is felolvaszthatsz a terrine-hez. | * Nem feltétlenül kell a lentebb megadott sajtokból készítened. Úgy állítod össze, ahogy neked tetszik. Akár csak egyféle sajtot is felolvaszthatsz a terrine-hez. | ||
− | * Pikánsabbá teheted sajt | + | * Pikánsabbá teheted sajt terrine-ed, ha a felolvasztás után apró magvakat szórsz bele. A legjobb választás a tökmag, napraforgómag és lenmag kombináció. A nagyobb magvak (dió, mogyoró, mandula stb.) nagyságuk miatt problémásak lehetnek, vagy a felhasználás előtt még külön fel kell őket aprítani. |
* Egyes receptek a magvak mellett még friss petrezselymet is ajánlanak a sajt terrine-be. Ezzel azonban bánj óvatosan, hiszen a jellegzetes kesernyés íze miatt nem mindenki szereti. | * Egyes receptek a magvak mellett még friss petrezselymet is ajánlanak a sajt terrine-be. Ezzel azonban bánj óvatosan, hiszen a jellegzetes kesernyés íze miatt nem mindenki szereti. | ||
− | * Követve a szabadság adta lehetőségeket, szinte bármivel feldobhatod a sajt | + | * Követve a szabadság adta lehetőségeket, szinte bármivel feldobhatod a sajt terrine-ed: zöldségek, frissensültekből húsdarabok, füstölt lazac stb. |
38. sor: | 38. sor: | ||
* 3 dkg lenmag | * 3 dkg lenmag | ||
* 1 csokor friss petrezselyem | * 1 csokor friss petrezselyem | ||
+ | |||
'''Eszközök:''' | '''Eszközök:''' | ||
45. sor: | 46. sor: | ||
* tepsi vagy laposabb tál | * tepsi vagy laposabb tál | ||
* alufólia | * alufólia | ||
− | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
56. sor: | 56. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | *[ | + | *[https://jelentese.hu/idegen-szavak-szotara/terrine Terrine jelentése] |
*[http://www.nosalty.hu/praktika/csokolade-felolvasztasa-goz-folott Vízgőz feletti olvasztás technikája] | *[http://www.nosalty.hu/praktika/csokolade-felolvasztasa-goz-folott Vízgőz feletti olvasztás technikája] | ||
*[http://www.nosalty.hu/recept/sajt-terrine Sok magvas sajt terrine] | *[http://www.nosalty.hu/recept/sajt-terrine Sok magvas sajt terrine] | ||
− | |||
− | |||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2022. december 7., 04:50-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen?
A terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az ételt kezdetben ezekben a keskeny cserépedényekben készítették el, így lett az ételek neve is terrine. A terrinek alapanyaga bármi lehet: vadhús, szárnyas, hal, zöldség, gyümölcs és akár sajt is. A terrine olvasztott, saját ízlés szerint fűszerezett pástétomféle, melyet hidegen, előételként szokás tálalni. A sajt terrine sajtimádóknak kihagyhatatlan, borozás mellé pedig remek kiegészítő csemege.
[szerkesztés] Lépések
- Tegyél fel egy lábasnyi vizet forrni!
- Béleld ki a formát alufóliával, amibe majd az olvasztott sajtokat öntöd!
- Reszeld le a sajtokat!
- Tedd bele a reszelt sajtokat egy akkora tálba, amit az edény tetejére tudsz tenni!
- Amikor már forr a víz, vedd takarékra a tűzhelyen!
- Tedd a vízgőz fölé a sajtokat tartalmazó tálat!
- Szép lassan olvaszd fel a tál tartalmát, míg folyós nem lesz!
- Öntsd hozzá a habtejszínt is!
- Próbáld meg alaposan elkeverni!
- Öntsd a sajtmasszát a kibélelt formába!
- Miután kissé kihűlt, tedd a hűtőbe dermedni 2-3 órára!
- Fogyasztás előtt szeleteld fel neked tetsző formára, és már tálalhatod is!
[szerkesztés] Tippek
- Nem feltétlenül kell a lentebb megadott sajtokból készítened. Úgy állítod össze, ahogy neked tetszik. Akár csak egyféle sajtot is felolvaszthatsz a terrine-hez.
- Pikánsabbá teheted sajt terrine-ed, ha a felolvasztás után apró magvakat szórsz bele. A legjobb választás a tökmag, napraforgómag és lenmag kombináció. A nagyobb magvak (dió, mogyoró, mandula stb.) nagyságuk miatt problémásak lehetnek, vagy a felhasználás előtt még külön fel kell őket aprítani.
- Egyes receptek a magvak mellett még friss petrezselymet is ajánlanak a sajt terrine-be. Ezzel azonban bánj óvatosan, hiszen a jellegzetes kesernyés íze miatt nem mindenki szereti.
- Követve a szabadság adta lehetőségeket, szinte bármivel feldobhatod a sajt terrine-ed: zöldségek, frissensültekből húsdarabok, füstölt lazac stb.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg márvány sajt
- 1,5 dl habtejszín
- 3 dkg tökmag
- 3 dkg napraforgómag
- 3 dkg lenmag
- 1 csokor friss petrezselyem
Eszközök:
- edény a víznek
- az edény tetejére illő üveg vagy fémtál
- fakanál
- tepsi vagy laposabb tál
- alufólia
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ne érjen bele az olvasztásra szolgáló tál alja a forrásban lévő vízbe! Tehát csak annyi vizet engedj a tálba, hogy ez a kritérium teljesüljön.
- Bánj óvatosan a vízgőzzel, nehogy megégesd magad!
- Ne felejtsd el kibélelni a tepsid alufóliával a felolvasztott sajtnak, különben teljesen beleragad, és nehezebben fogod tudni tálalni!