303
szerkesztés
Módosítások
→Lépések
# '''Tudd meg, mire jó''':
#* Rendkívül egészséges, az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú bogyó, emellett A, B1, B2 és K-vitamin, antioxidáns is van benne. A szervezet ellenálló-képességét javítja, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van.
#* A csipkebogyó többek között [https://www.hogyankell.hu/Felhaszn%C3%A1lni_a_csipkebogy%C3%B3t használható ] frissen teába, lekvárnak, szörpnek, mártásnak és egyéb ételekbe vagy megszárítva gyógyteába, esetleg lisztként. Emellett fagyasztva is tartósítható, mely után egyszerűbb megtisztítani a benne levő magoktól, szőröktől.
# '''Keress jó lelőhelyet''': a csipkebogyót nem jó forgalmas utak mellől szedni, ezért inkább az utaktól távolabbi erdőszéleken, cserjésekben, hegyoldalakon keress.
# '''Válaszd ki a megfelelő időpontot csipkebogyó-szedéshez:'''
#* Szárítsd le: gyógyteának szárítsd le a bogyókat aszalógépben vagy sütőben, majd napfénytől védve, száraz, levegős helyen tárold. Például elhelyezheted vászonzsákba, befőttesüvegbe is.
#* Nyersen: Ha lekvárba, szörpnek, mártásnak vagy egyéb ételbe szeretnéd felhasználni, átpasszírozni, akkor érdemes szedést követően szinte rögtön feldolgozni. Ha ennél tovább szeretnéd tartósítani, akkor még nyersen, mélyhűtőbe is beteheted, ilyenkor lédúsabb marad a gyümölcs.
== Tippek ==