„Cikkek:Hogyan kell… főzeléket főzni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „ =='''Hogyan kell… főzeléket főzni?'''== Az egyik leggyorsabban elkészíthető, tápláló étel a főzelék. A legkülönfélébb zöldségek felhasználásáv…”)
(Nincs különbség)

A lap 2021. június 24., 08:07-kori változata


Hogyan kell… főzeléket főzni?

Az egyik leggyorsabban elkészíthető, tápláló étel a főzelék. A legkülönfélébb zöldségek felhasználásával készíthetünk főzeléket, ami sokaknak igazi mumus, pedig ha megtanulunk jól főzeléket főzni, akkor könnyen a család kedvencévé válhat.

Népszerű főzelékek és elkészítésük

Bár lehet, többen megcáfolják, de talán még többen megerősítik, a főzelék finom, és szinte bármilyen zöldségből egy ízletes és tápláló főzeléket főzhetünk. A titok nagy valószínűséggel az elkészítésében rejlik.

A babfőzelék, a lencsefőzelék, a zöldborsófőzelék vagy a krumplifőzelék az elterjedtebb és népszerűbb ételek közé tartozik, ezeket a legtöbb ember szívesen fogyasztja. A spenót, a sóska vagy a tökfőzelék sokkal inkább két táborra oszt bennünket: van, aki imádja és van, akinél teljesen kizárt - bár lehet, inkább a gyermekkori kellemetlen emlékek hatására, mint a valódi íze miatt -, így sokaknál sajnos kimarad az étkezésből.

A főzeléket ennek ellenére a legtöbben szeretjük, gyorsan elkészíthető, és egy kis feltéttel mint egy tükörtojás vagy sült virsli hamar jóllakottá tesz. Elkészítése nem bonyolult; a zöldséget megpucolást követően felaprózzuk, majd egy kis vajon megfuttatjuk és felöntjük vízzel, hogy ellepje. Sóval, fűszerekkel ízesítjük, amikor pedig majdnem kész, jöhet a sűrítése.

Hogyan sűrítsük a főzeléket?

“Ahány ház, annyi szokás” - szokták mondani. Ha kedvet kaptunk, akkor a főzeléket új receptek alapján is megpróbálhatjuk elkészíteni. Az biztos, hogy a sűrítés sokat számít, és akár ennek a megváltoztatásával, más technikának az alkalmazásával megszerethetjük az egyes főzeléktípusokat.

A legelterjedtebb sűrítés a rántás, ezt ismerhetjük a nagyi konyhájából. A rántáshoz vajon, olajon vagy zsíron kevés lisztet pirítunk, melyet elkeverünk a zöldség levével, és a zöldségekhez adjuk. Sokan pirospaprikát is tesznek a rántásba, ettől válik narancssárgás színűvé a főzelék.

A másik népszerű sűrítési eljárás a habarás. Ilyenkor tejföllel, joghurttal vagy kefirrel keverjük ki a lisztet, melyet a zöldség főzőlevével csomómentesen elkeverünk, és utána adjuk hozzá a zöldségeket.

Különbözőek vagyunk, ezt ne felejtsük el, és néha egy pici változtatással, óriási lépést tehetünk, hogy a főzeléket megszeressük.

Főzeléket főzni sűrítés nélkül?

Míg Magyarországon a főzeléket alapvetően valamilyen sűrítési technikával készítjük, addig más országokban ez ismeretlen fogalom.

Az angoloknál például az alapanyagokat sós vízben főzik meg, majd olvasztott vajjal meglocsolják, fűszervajdarabkákat tesznek rá. A franciáké már egy picit hasonlatosabb, ők vajon párolják meg az összetevőket, sóval, borssal és petrezselyemmel fűszerezik, majd tejszínt adnak hozzá.

A hagyományos értelemben ismert főzeléket alapvetően mi magyarok készítjük csak, más nemzetek a saját konyhájuk sajátosságaiból hozzák ki a legtöbbet. Főételként a magyar konyha jellegzetességének tekinthető.