„A 2007-es ország tortát elkészíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→A piskóta elkészítése) |
(→A piskóta elkészítése) |
||
(9 közbenső módosítás, amit 3 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
7. sor: | 7. sor: | ||
=== A piskóta elkészítése === | === A piskóta elkészítése === | ||
− | + | # A 125g margarint tegyünk szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a 37,5 g porcukorral habosra keverjük, majd adjunk hozzá 2 tojássárgáját. | |
− | + | # Verjünk fel félkeményre 3 tojásfehérjét, utána adjunk hozzá 90g cukrot és keverjük össze vele. A margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá. | |
− | + | # Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat: 110g liszt, 2,5g sütőpor, 25g keményítő és 25dkg zsíros tejpor. Vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | # A margarint | ||
− | # | ||
− | # Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat, | ||
# Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját. | # Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját. | ||
# 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta. | # 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta. | ||
25. sor: | 16. sor: | ||
=== A krém elkészítése === | === A krém elkészítése === | ||
− | + | ||
− | + | # A válasszunk szét 5dl 2,8%-os tejet két részre: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és 2edb kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét 100g cukorral, 10db tojássárgájával és 1 csomag vaníliás pudingporral keverjük ki csomómentesre. | |
− | + | # Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | # Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. | ||
# Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe. | # Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe. | ||
− | # A maradék | + | # A maradék 150g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez. |
=== A torta összeállítása és díszítése === | === A torta összeállítása és díszítése === | ||
− | # Egy | + | # Egy tortakarikának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot. |
# A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk. | # A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk. | ||
# A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára. | # A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára. | ||
45. sor: | 31. sor: | ||
# A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet. | # A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet. | ||
# Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon. | # Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon. | ||
− | # Ha kivettük a tortát, szedjük le róla a tortaformát | + | # Ha kivettük a tortát, óvatosan szedjük le róla a tortaformát. |
# Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle. | # Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle. | ||
# '''Díszítés''': a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét. | # '''Díszítés''': a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét. | ||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Ha | + | * Ha véletlenül megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrel turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet. |
− | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | * '''A piskóta alapanyagai''': |
− | + | ** 125 g margarin | |
+ | ** 37,5 g porcukor | ||
+ | ** 2 tojássárgája | ||
+ | ** 3 tojásfehérje | ||
+ | ** 90 g cukor | ||
+ | ** 110 g liszt | ||
+ | ** 2,5 g sütőpor | ||
+ | ** 25 g keményítő | ||
+ | ** 25 dkg zsíros tejpor | ||
+ | * '''A krém alapanyagai''': | ||
+ | ** 5 dl 2,8%-os tej | ||
+ | ** 10 db tojássárgája | ||
+ | ** 2 db vaníliarúd | ||
+ | ** 100 g cukor | ||
+ | ** 300 g vaj | ||
+ | ** 1 csomag vaníliás pudingpor | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | + | * A krém készítésekor folyamatosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon. | |
− | * A krém készítésekor | + | * Figyeljünk a piskótákra sütés közben, nehogy túl süljenek és kiszáradjanak amiatt. |
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
<youtube>OGxKphe7coU</youtube> | <youtube>OGxKphe7coU</youtube> | ||
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2021. február 3., 21:51-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell a 2007-es ország tortáját elkészíteni?
Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar desszert gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a Madártej tortát. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, ami az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben új alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, garantáltan sikere lesz vele. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni!
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] A piskóta elkészítése
- A 125g margarint tegyünk szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a 37,5 g porcukorral habosra keverjük, majd adjunk hozzá 2 tojássárgáját.
- Verjünk fel félkeményre 3 tojásfehérjét, utána adjunk hozzá 90g cukrot és keverjük össze vele. A margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá.
- Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat: 110g liszt, 2,5g sütőpor, 25g keményítő és 25dkg zsíros tejpor. Vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta.
- Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját.
- 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta.
- Amikor kivettük a kész piskótát, szórjuk meg mind kettő tetejét kristálycukorral és hagyjuk kihűlni.
[szerkesztés] A krém elkészítése
- A válasszunk szét 5dl 2,8%-os tejet két részre: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és 2edb kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét 100g cukorral, 10db tojássárgájával és 1 csomag vaníliás pudingporral keverjük ki csomómentesre.
- Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz.
- Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe.
- A maradék 150g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez.
[szerkesztés] A torta összeállítása és díszítése
- Egy tortakarikának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot.
- A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk.
- A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára.
- Helyezzük rá a másik piskótát és picit nyomjuk össze, hogy a krémhez igazodjon.
- A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet.
- Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon.
- Ha kivettük a tortát, óvatosan szedjük le róla a tortaformát.
- Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle.
- Díszítés: a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét.
[szerkesztés] Tippek
- Ha véletlenül megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrel turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- A piskóta alapanyagai:
- 125 g margarin
- 37,5 g porcukor
- 2 tojássárgája
- 3 tojásfehérje
- 90 g cukor
- 110 g liszt
- 2,5 g sütőpor
- 25 g keményítő
- 25 dkg zsíros tejpor
- A krém alapanyagai:
- 5 dl 2,8%-os tej
- 10 db tojássárgája
- 2 db vaníliarúd
- 100 g cukor
- 300 g vaj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A krém készítésekor folyamatosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon.
- Figyeljünk a piskótákra sütés közben, nehogy túl süljenek és kiszáradjanak amiatt.