„Egyedi jégkockákat készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell egyedi jégkockákat készíteni? == right|250px Nyáron a hűsítő italoké a főszerep. Máris frissebbnek érzi magát az e…”) |
(→Lépések) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
10. sor: | 10. sor: | ||
# '''Ízesített jégkockák:''' | # '''Ízesített jégkockák:''' | ||
#* Gyümölcs-, zöldségpüréből: botmixerrel pürésíts össze ízlés szerinti gyümölcsöket éppen annyi vízzel, amennyitől sűrű, krémszerű állagot kapsz. Olvasztott cukorral, egyéb édesítővel még ízesítheted. Ezt kanalazd bele a jégkockatartóba. | #* Gyümölcs-, zöldségpüréből: botmixerrel pürésíts össze ízlés szerinti gyümölcsöket éppen annyi vízzel, amennyitől sűrű, krémszerű állagot kapsz. Olvasztott cukorral, egyéb édesítővel még ízesítheted. Ezt kanalazd bele a jégkockatartóba. | ||
− | #* Különböző italokból: olyan italokat válassz, melyeknek jót tesz és jól áll a fagyasztás, például kávé, szörpök, alkoholos italok (ezekből főként a gyógynövényes likőrök, ízesített-édes likőrök | + | #* Különböző italokból: olyan italokat válassz, melyeknek jót tesz és jól áll a fagyasztás, például kávé, szörpök, alkoholos italok (ezekből főként a gyógynövényes likőrök, ízesített-édes likőrök). |
# '''Formázott jégkockák''': | # '''Formázott jégkockák''': | ||
#* Vásárolj különleges öntőformákat. Boltokban, webshopokban széles a repertoár. | #* Vásárolj különleges öntőformákat. Boltokban, webshopokban széles a repertoár. | ||
#* Dinnyéből: vágj ki dinnyéből golyót, illetve egyéb formákat, és fagyaszd meg. | #* Dinnyéből: vágj ki dinnyéből golyót, illetve egyéb formákat, és fagyaszd meg. | ||
# '''Díszített jégkockák:''' | # '''Díszített jégkockák:''' | ||
+ | #* Ehető csillámpor felhasználásával igen látványos jégkockákat kapsz. Csak szórd bele a tartóba. | ||
#* Zöldfűszerek, gyógynövények felhasználása: koktélok kiváló hozzávalói lehetnek a zöldfűszerek is, mint például a menta, citromfű, koriander, kapor. Egyszerűen helyezz el néhány levelet a tartóba és mehet rá a víz. | #* Zöldfűszerek, gyógynövények felhasználása: koktélok kiváló hozzávalói lehetnek a zöldfűszerek is, mint például a menta, citromfű, koriander, kapor. Egyszerűen helyezz el néhány levelet a tartóba és mehet rá a víz. | ||
#* Gyümölcsök, zöldségek felhasználása: a jégkockába belefagyasztott, szépen felszeletelt darabka lime, citrom, narancs, uborka, egész áfonya, gránátalma magok ízlésesen néznek ki. | #* Gyümölcsök, zöldségek felhasználása: a jégkockába belefagyasztott, szépen felszeletelt darabka lime, citrom, narancs, uborka, egész áfonya, gránátalma magok ízlésesen néznek ki. | ||
#* Virágok felhasználása: kizárólag fogyasztásra alkalmas, lehetőleg vegyszermentes virágokat használj fel. Például: levendula, rózsa, százszorszép, bársonyvirág - büdöske, bodzavirág, akác, illatos ibolya, sásliliom, jázmin, körömvirág, kamilla. Használd fel a virágfejet, illetve nagyfejű virágok esetén a virágszirmokat. A jégkockába fagyasztás előtt óvatosan, de körültekintően mosd meg őket. | #* Virágok felhasználása: kizárólag fogyasztásra alkalmas, lehetőleg vegyszermentes virágokat használj fel. Például: levendula, rózsa, százszorszép, bársonyvirág - büdöske, bodzavirág, akác, illatos ibolya, sásliliom, jázmin, körömvirág, kamilla. Használd fel a virágfejet, illetve nagyfejű virágok esetén a virágszirmokat. A jégkockába fagyasztás előtt óvatosan, de körültekintően mosd meg őket. | ||
# '''Színezett jégkockák''': | # '''Színezett jégkockák''': | ||
− | |||
#* Céklaporral, matcha porral: langyos vízben kavard el, hogy feloldódjon a por. | #* Céklaporral, matcha porral: langyos vízben kavard el, hogy feloldódjon a por. | ||
#* Ételszínezékkel. | #* Ételszínezékkel. | ||
25. sor: | 25. sor: | ||
# '''Buborékmentes, átlátszó jégkocka készítése:''' ahhoz, hogy szép, buborékmentes jégkockákat kapj végeredményként, kétszer forrald fel, majd hűtsd le egymás után a jégkockáknak szánt vizet. -1 és -4 fok közötti hőmérsékleten fagyaszd meg minél lassabban. Desztillált víz használatával a jégkocka opálosságát is elkerülheted, átlátszó lesz a végeredmény. | # '''Buborékmentes, átlátszó jégkocka készítése:''' ahhoz, hogy szép, buborékmentes jégkockákat kapj végeredményként, kétszer forrald fel, majd hűtsd le egymás után a jégkockáknak szánt vizet. -1 és -4 fok közötti hőmérsékleten fagyaszd meg minél lassabban. Desztillált víz használatával a jégkocka opálosságát is elkerülheted, átlátszó lesz a végeredmény. | ||
# '''Akár több eljárási módot is ötvözhetsz.''' | # '''Akár több eljárási módot is ötvözhetsz.''' | ||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == |
A lap jelenlegi, 2020. június 5., 20:37-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell egyedi jégkockákat készíteni?
Nyáron a hűsítő italoké a főszerep. Máris frissebbnek érzi magát az ember, ha a poharában megcsillanó jégkockákra néz. De miért ne lehetne csillámos, virágos, ízesített vagy akár színes jégkockákkal feldobni az italokat? Bátran vedd elő otthon a jégkockatartót és próbáld ki a különböző jégkockakészítő eljárásokat.
[szerkesztés] Lépések
- Válassz az eljárások közül: gondold át, hogy milyen italhoz, illetve milyen alkalomhoz készíted a jégkockákat.
- Ízesített jégkockák:
- Gyümölcs-, zöldségpüréből: botmixerrel pürésíts össze ízlés szerinti gyümölcsöket éppen annyi vízzel, amennyitől sűrű, krémszerű állagot kapsz. Olvasztott cukorral, egyéb édesítővel még ízesítheted. Ezt kanalazd bele a jégkockatartóba.
- Különböző italokból: olyan italokat válassz, melyeknek jót tesz és jól áll a fagyasztás, például kávé, szörpök, alkoholos italok (ezekből főként a gyógynövényes likőrök, ízesített-édes likőrök).
- Formázott jégkockák:
- Vásárolj különleges öntőformákat. Boltokban, webshopokban széles a repertoár.
- Dinnyéből: vágj ki dinnyéből golyót, illetve egyéb formákat, és fagyaszd meg.
- Díszített jégkockák:
- Ehető csillámpor felhasználásával igen látványos jégkockákat kapsz. Csak szórd bele a tartóba.
- Zöldfűszerek, gyógynövények felhasználása: koktélok kiváló hozzávalói lehetnek a zöldfűszerek is, mint például a menta, citromfű, koriander, kapor. Egyszerűen helyezz el néhány levelet a tartóba és mehet rá a víz.
- Gyümölcsök, zöldségek felhasználása: a jégkockába belefagyasztott, szépen felszeletelt darabka lime, citrom, narancs, uborka, egész áfonya, gránátalma magok ízlésesen néznek ki.
- Virágok felhasználása: kizárólag fogyasztásra alkalmas, lehetőleg vegyszermentes virágokat használj fel. Például: levendula, rózsa, százszorszép, bársonyvirág - büdöske, bodzavirág, akác, illatos ibolya, sásliliom, jázmin, körömvirág, kamilla. Használd fel a virágfejet, illetve nagyfejű virágok esetén a virágszirmokat. A jégkockába fagyasztás előtt óvatosan, de körültekintően mosd meg őket.
- Színezett jégkockák:
- Céklaporral, matcha porral: langyos vízben kavard el, hogy feloldódjon a por.
- Ételszínezékkel.
- Rétegezve: a lényege, hogy eltérő fajsúlyú folyadékokat helyezz egymásra óvatosan.
- Buborékmentes, átlátszó jégkocka készítése: ahhoz, hogy szép, buborékmentes jégkockákat kapj végeredményként, kétszer forrald fel, majd hűtsd le egymás után a jégkockáknak szánt vizet. -1 és -4 fok közötti hőmérsékleten fagyaszd meg minél lassabban. Desztillált víz használatával a jégkocka opálosságát is elkerülheted, átlátszó lesz a végeredmény.
- Akár több eljárási módot is ötvözhetsz.
[szerkesztés] Tippek
- Léteznek olyan műanyagból készült színes kockák, melyek a jégkocka funkcióját töltik be, viszont újrafagyaszthatóak.
- Szilikonos jégkockatartóból könnyebb kiszedni a kész jégkockákat, mint a keményebb műanyagokból.
- Használj környezetbarát szívószálakat.
- Az uborkás víz rendkívül ízletes, hűsítő ital lehet. Jégkockából kiolvadva még a látvány is izgalmas.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- különböző jégkockatartók
- víz, desztillált víz
- gyümölcs, zöldség, ehető virágok, ehető csillámpor, italok
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Csak emberi fogyasztásra alkalmas, ehető, iható dekorációt tegyél a jégkocka belsejébe a balesetveszély elkerülése érdekében. Emellett a virágporra érzékenyek hanyagolják a virágos jégkockákat.
- A jeget röviddel a felhasználás előtt szedd csak ki a fagyasztóból.
- Sokáig ne hagyd felhasználatlanul hagyni a jeget a hűtőben, mert egy idő után „hűtőízűvé” válhat. Inkább gyakrabban készíts új adagot.