„Bodzás palacsintát sütni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bodzás palacsintát sütni? == right|250px A május-júniusi hónapok nagy sztárja a bodza. A legtöbben szörpnek készítik e…”) |
(Nincs különbség)
|
A lap jelenlegi, 2020. június 2., 09:32-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell bodzás palacsintát sütni?
A május-júniusi hónapok nagy sztárja a bodza. A legtöbben szörpnek készítik el és citromosan, jéggel fogyasztják. Ám a bodza karakteres, parfümös ízvilágát érdemes más ételekben és italokban is kipróbálni. Leggyakrabban a palacsinta kap tavasszal egy kis extra ízt bodzavirág formájában. Akik szeretnek a konyhában kísérletezni, azoknak kifejezetten ajánlott a bodzás palacsinta kipróbálása.
[szerkesztés] Lépések
- Amerikai palacsinta alap elkészítése:
- Készítsd elő a hozzávalókat.
- Keverd össze a lisztet, sütőport, sót, cukrot. Öntsd hozzá a folyékony dolgokat: tej, tojás, olvasztott vaj.
- Keverd homogén állagúra.
- Kipróbálhatod hagyományos palacsintatésztával is.
- Használd fel a bodzavirágot:
- Az ernyős bodzavirágot óvatosan öblítsd le.
- Csipegesd le a fehér virágokat.
- Szórd bele a virágokat tésztába, keverd el.
- Jót tesz a tésztának, ha kicsit állni hagyod, jobban összeérnek az ízek.
- Süsd ki az amerikai palacsintát:
- Mivel a tészta már tartalmaz zsiradékot, ezért a sütést zsiradék nélkül, tapadásmentes forró serpenyőben vitelezd ki.
- Kis adag tésztát merj a serpenyőbe, amiből kb. tenyérnyi átmérőjű palacsintát kapsz.
- Amint az egyik oldala megbarnult, fordítsd át, a még kissé folyós oldalát is megsülni. Csupán pár percet vesz igénybe.
- Kb. fél cm vastagságú enyhén édeskés, kellemesen bodzás ízesítésű, amerikai palacsinta lesz a végeredmény.
- Amennyiben hagyományos palacsintatésztával készíted, annak kisütését kevés forró zsiradékon tedd.
- Először kóstold meg magában a kisült, meleg palacsintát: a kissé megpirult virágoknak különlegesen finom ízük van.
- Kínáld gyümölcsökkel, tejszínhabbal, bodzaszörppel.
- Tálaláshoz bodzavirágot is felhasználhatsz.
[szerkesztés] Tippek
- Amennyiben nincs kéznél bodzavirág, csak bodzaszörp, úgy a palacsintatésztába önts ízlés szerinti, de kisebb mennyiséget. Ilyenkor cukrot már ne tegyél bele. Viszont csak óvatosan, nehogy túl híg legyen a tészta, annyival kevesebb tej szükséges bele.
- Ha még maradt palacsintatésztád, érdemes kipróbálni a sült bodzavirágot is: palacsintatésztába forgasd bele az ernyős bodzavirágot, és bő, forró olajban süsd ki.
- Több verziója is létezik a bodzás palacsintának: ha szeretnéd, próbáld ki a klasszikus palacsintatészta és a bodza párosítását.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- amerikai palacsintatészta: 2 tojás, 1 tk cukor, 1 csipet só, 3 dl tej, 22,5 dkg liszt, 2 ek olvasztott vaj, fél csomag sütőpor
- klasszikus palacsintatészta: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 ek olaj, pici só, pici cukor, 2,5 - 3 dl tej, fél dl víz
- 2 db ernyős bodzavirág
- bodzaszörp
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Hamar odakaphat a tészta, illetve a virágok is, ezért folyamatosan felügyeld a sütést.
- Fontos, hogy tapadásmentes serpenyőben süsd ki.